петък, 21 септември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  824 прочитания

  Призрачна частица може да промени разбирането ни за Вселената

  Тя идва от далечна галактика с голяма черна дупка
  13 юли 2018, 13:24 a+ a- a

  Една единствена призрачна частица, идваща от далечния Космос, може да даде отговор на много от въпросите на учените. Тя е по-малка от атом и е отделена от изключително богата на енергия галактика на 4 млрд. светлинни години от Земята. Тя може да отговори на въпроса за това откъде идват космическите лъчи и може разреши мистерията на Космоса.

  Частицата е първата по рода си, засичана до момента. Смята се, че неин източник е блазар в близост до съзвездието „Орион“. Блазарите са сред най-високоенергийните феномени във Вселената. Те представляват компактни звездни обекти, свързани с предполагаема супермасивна черна дупка в центъра на активна, гигантска елиптична галактика.

  Един от отличителните белези на този тип галактики са двата потока светлина, излизащи от полюсите. Един от тях е насочен към Земята и допринася за едно от най-големите открития в историята на астрофизиката.

  Учените изследват космическите лъчения и въздействието им върху Земята вече цял век. Новото откритие дава яснота за произхода им. Смята се, че частиците могат да пренасят енергия от други части на Космоса.

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 43 минути
  Световна банка: Отпадъците в световен мащаб може да се увеличат със 70%
  До 2050 населението в България ще намалее с близо 2 милиона, но човек ще генерира 40% повече боклук, прогнозира организацията
  преди 5 часа
  преди 5 часа
  преди 23 часа
  Airbnb обеща по-голяма прозрачност на цените си
  Платформата се съгласи да изпълни исканията на ЕК