Учени смятат, че същият подход може да бъде използван за чупенето на фибри и нанотръби
Изследователи от Масачузетския технологичен университет (MIT) откриха начин да счупят спагети точно на две равни части. В материала си учените разкриват как първо са засукали спагетите, а след това огънали с цел да получат равни части, вместо непредвидено счупване на три или повече части.
Огъването на спагети води до счупване по средата, но това изпраща вторична ударна вълна към краищата, което води до допълнително начупване. От MIT са използвали специално създадена машина, за да засучат спагетите на 270 градуса, което спира разпространението на вторичната вълна и предотвратява допълнителното начупване.
Откритието може да бъде приложено не само върху спагети. Според изследователите същият метод може да позволи по-прецизното счупване на структури от фибри, нанотръби и дори микротръби в клетки.
„Ще е интересно да видим как засукването и огъването могат да бъдат използвани за контролиране на счупването на две на триизмерни материрали“, споделя съавторът Джорн Дункел от MIT.