петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1695 прочитания

    ЕП с призив за ограничаване продажбата на антибиотици

    Антимикробната резистентност води до средно 25 000 смъртни случая годишно в ЕС
    13 септември 2018, 15:59 a+ a- a

    Антимикробната резистентност е нарастващ глобален проблем, който до 2050 се очаква да е отговорен за смъртта на повече хора, отколкото раковите заболявания, смятат медицинските специалисти. Над половината (57%) от европейците обаче не знаят, че антибиотиците са неефективни срещу вируси, 44% не знаят, че са неефективни срещу грип и настинка, сочи проучване на Евробарометър от 2016. Ето защо Европейският парламент призовава Комисията и държавите членки да въведат по-ефективни мерки за превенция.

    В необвързваща резолюция, гласувана с 589 гласа „за“ срещу 12 „против“ и 36 гласа „въздържал се“, евродепутатите настояха, че правилна и разумна употреба на антимикробни средства е от съществено значение за ограничаване на възникването на антимикробна резистентност (АМР), която се разпространява в здравеопазването, животновъдството и аквакултурите.

    „Ако не се реагира, антимикробната резистентност може да причини повече смъртни случаи от рака до 2050“, отбеляза авторът на доклада относно плана за действие „Едно здраве“, Карин Каденбах. „Държавите членки се справят с проблема по различни начини, затова ние се обръщаме към Комисията да разгледа възможността за задължаването на държавите членки редовно да събират и предоставят данни, с които да разполагаме на европейско равнище и да установим индикатори, които измерват напредъка в борбата срещу АМР“.

    Евродепутатите се обърнаха към Европейската комисия и държавите членки с призив за ограничаване продажбата на антибиотици от медицински специалисти в областта на хуманната или ветеринарната медицина и за премахване на всички стимули за предписването на антибиотици в ЕС. Европейската комисия трябва да изготви приоритетен списък на патогените в ЕС както за хората, така и за животните, с което ясно да определи бъдещите приоритети в областта на научноизследователската и развойната дейности. Допълнителни стимули трябва да бъдат разработени за инвестициите в нови вещества.

    Етикети, на които се посочва използването на антибиотици, биха дали възможност на потребителите да правят по-осведомен избор. 

    АМР е причинила средно 25 000 смъртни случаи (и 1,5 млрд. в допълнителни здравни разходи всяка година в ЕС). Увеличаването на АМР е пряко свързано с множество фактори, като прекомерната и неподходяща употреба на антибиотици при хората и животните, както и липсата на хигиенични условия в здравните заведения или в хранителната верига.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 6 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 22 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 22 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 22 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство