понеделник, 12 ноември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  177 прочитания

  Премахването на апандисита намалява рисковете за развитие на Паркинсон

  06 ноември 2018, 17:38 a+ a- a

  Ново проучване на изследователския институт „Ванандел“ разкрива, че болестта на Паркинсон може да започва от апандисита. Изследването взе предвид данните за 1,6 млн. пациенти, като тези, чийто орган е премахнат, са имали 19% по-малки шансове да развият болестта.

  Апандиситът е малък цилиндричен орган, разположен в края на дебелото черво. Функцията му в човешкото тяло все още не е известна. При някои животински видове органът спомага за разграждането на целулозата в растенията.

  Изследователите смятат, че апандиситът служи като резервоар за тип протеин, наречен алфа-синуклеин, който може да бъде открит в мозъка на страдащите от Паркинсон и води до погиването на невроните.

  „Въпреки че апандиситът има репутация на орган, който е излишен, той играе важна роля в имунната система. Органът регулира производството на бактериите в червото и както нашата работа показва – води до развитието на Паркинсон, споделя д-р Вивиан Лабри – асистент-професор в изследователския институт „Ванандел“ и водещ автор на проучването.

  Болестта на Паркинсон е състояние, в което се наблюдава загуба на нервни клетки в мозъка, произвеждащи допамин. Този химикал играе важна роля за движението на тялото и без него тези, страдащи от болестта, започват да треперят, придвижват се по-бавно, мускулите им се схващат, а балансът им се нарушава. При повечето пациенти симптомите се появяват след навършването на 50-годишна възраст, въпреки че при 20% от страдащите от болестта тя се е развила преди навършването на 40 години.

  Намаленият риск от развитието на болестта се наблюдава само в случаите, в които апендицита е бил премахнат в ранна възраст, още преди поставянето на диагнозата. Това подсказва, че апандиситът може да играе важна роля в развитието на Паркинсон. Премахването на апендицита след диагностицирането с Паркинсон, от друга страна, не подобрява лечението на болестта.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  СофтБанк пуска на борсата мобилното си подразделение
  Очаква се пазарната оценка на дружеството да достигне 21 млрд. щ.д.
  преди 7 часа
  Агенцията по заетостта ще обучава кадри за нуждите на туристическия бранш
  Предвижда се ускоряване на процедурите за регистриране на работници от трети страни за сезонна заетост
  преди 10 часа
  Райфайзенбанк: Ипотечното кредитиране бележи ръст
  Вижте какви са средната сума и срок за погасяване на ипотечните заеми в България
  преди 14 часа
  Петима от дуалните ученици на Kaufland започнаха работа в компанията
  След три години обучение те вече са в 11-и клас и работният им процес в компанията може да започне