събота, 16 февруари 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  420 прочитания

  Премахването на апандисита намалява рисковете за развитие на Паркинсон

  06 ноември 2018, 17:38 a+ a- a

  Ново проучване на изследователския институт „Ванандел“ разкрива, че болестта на Паркинсон може да започва от апандисита. Изследването взе предвид данните за 1,6 млн. пациенти, като тези, чийто орган е премахнат, са имали 19% по-малки шансове да развият болестта.

  Апандиситът е малък цилиндричен орган, разположен в края на дебелото черво. Функцията му в човешкото тяло все още не е известна. При някои животински видове органът спомага за разграждането на целулозата в растенията.

  Изследователите смятат, че апандиситът служи като резервоар за тип протеин, наречен алфа-синуклеин, който може да бъде открит в мозъка на страдащите от Паркинсон и води до погиването на невроните.

  „Въпреки че апандиситът има репутация на орган, който е излишен, той играе важна роля в имунната система. Органът регулира производството на бактериите в червото и както нашата работа показва – води до развитието на Паркинсон, споделя д-р Вивиан Лабри – асистент-професор в изследователския институт „Ванандел“ и водещ автор на проучването.

  Болестта на Паркинсон е състояние, в което се наблюдава загуба на нервни клетки в мозъка, произвеждащи допамин. Този химикал играе важна роля за движението на тялото и без него тези, страдащи от болестта, започват да треперят, придвижват се по-бавно, мускулите им се схващат, а балансът им се нарушава. При повечето пациенти симптомите се появяват след навършването на 50-годишна възраст, въпреки че при 20% от страдащите от болестта тя се е развила преди навършването на 40 години.

  Намаленият риск от развитието на болестта се наблюдава само в случаите, в които апендицита е бил премахнат в ранна възраст, още преди поставянето на диагнозата. Това подсказва, че апандиситът може да играе важна роля в развитието на Паркинсон. Премахването на апендицита след диагностицирането с Паркинсон, от друга страна, не подобрява лечението на болестта.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Дуалното обучение у нас ще бъде подпомогнато с 14 млн. лева европейски средства
  През 2019 за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната
  преди 1 ден
  Нови правила намаляват бюрокрацията за работещите в друга страна от ЕС
  Ще отпадне необходимостта от заверка при представянето на официални документи
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Предсрочни избори в Испания на 28 април
  Това ще бъдат третите за последните четири години избори в страната