четвъртък, 24 януари 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1078 прочитания

  Астрономи откриха звезда, която може да е най-старата във Вселената

  08 ноември 2018, 14:00 a+ a- a

  Астрономи откриха една от най-старите звезди във Вселената. Тя е на 13,5 млрд. години и е оформена от материали, отделени от „Големия взрив“. Възрастта на звездата подсказва, че частта от „Млечния път“, в която се намира нашето Слънце, може да е с поне 3 млрд. години по-стара от предполагаемото досега, твърди изследователят Джон Хопкинс от Университета в Мериленд.

  „Тази звезда вероятно е една от 10 млн. Тя разкрива нещо много важно за първото поколение звезди“ разказва доцентът по физика и астрономия, както и водещ автор на проучването, публикувано в The Astrophysical Journal, Кевин Шлауфман.

  Първите звезди, сформирани малко след „Големия взрив“, са изградени изцяло от водород, хелий и малки количества литий. Впоследствие те са отделили елементи по-тежки от хелия в ядрата си и са ги разпръснали във Вселената, след като са се взривили като супернови.

  Следващото поколение звезди се е оформило като облаци от материали, свързани с разпръснатите метали, поглъщайки ги в състава си. Нивото на метали в звездите се е повишило с продължаването на цикъла от раждане и погиване на звезди. Слънцето, около което обикаля Земята, е хиляди поколения по-възрастно и различно от първите звезди.

  Новооткритата звезда е кръстена 2MASS J18082002–5104378 B и има изключително ниски нива на метали. Това подсказва, че образуването ѝ е станало в съвсем ранния стадий на развитие на Вселената. Звездата е част от система с две слънца и се върти около често срещана точка от тънкия диск на „Млечния път“. Това е същата част от галактиката, в която се намира и нашето Слънце.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 минути
  преди 1 час
  София обсъжда с Берлин присъединяване към платформата Start Alliance
  Целта на Start Alliance е да подпомага глобалния растеж на стартъпите
  преди 2 часа
  Джак Ма: Технологиите могат да доведат до трета световна война
  Винаги наемам хора, които са по-умни от мен, отбеляза основателят на Alibaba
  преди 4 часа
  Протест на гръцките фермери блокира днес ГКПП „Кулата"
  Възможно е образуване на колони от чакащи автомобили