петък, 19 април 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1267 прочитания

  Астрономи откриха звезда, която може да е най-старата във Вселената

  08 ноември 2018, 14:00 a+ a- a

  Астрономи откриха една от най-старите звезди във Вселената. Тя е на 13,5 млрд. години и е оформена от материали, отделени от „Големия взрив“. Възрастта на звездата подсказва, че частта от „Млечния път“, в която се намира нашето Слънце, може да е с поне 3 млрд. години по-стара от предполагаемото досега, твърди изследователят Джон Хопкинс от Университета в Мериленд.

  „Тази звезда вероятно е една от 10 млн. Тя разкрива нещо много важно за първото поколение звезди“ разказва доцентът по физика и астрономия, както и водещ автор на проучването, публикувано в The Astrophysical Journal, Кевин Шлауфман.

  Първите звезди, сформирани малко след „Големия взрив“, са изградени изцяло от водород, хелий и малки количества литий. Впоследствие те са отделили елементи по-тежки от хелия в ядрата си и са ги разпръснали във Вселената, след като са се взривили като супернови.

  Следващото поколение звезди се е оформило като облаци от материали, свързани с разпръснатите метали, поглъщайки ги в състава си. Нивото на метали в звездите се е повишило с продължаването на цикъла от раждане и погиване на звезди. Слънцето, около което обикаля Земята, е хиляди поколения по-възрастно и различно от първите звезди.

  Новооткритата звезда е кръстена 2MASS J18082002–5104378 B и има изключително ниски нива на метали. Това подсказва, че образуването ѝ е станало в съвсем ранния стадий на развитие на Вселената. Звездата е част от система с две слънца и се върти около често срещана точка от тънкия диск на „Млечния път“. Това е същата част от галактиката, в която се намира и нашето Слънце.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Стартира кандидатстването на финтех и стартъп компании в третото издание на Elevator Lab
  Българските компании могат да се включват в предизвикателството на Райфайзенбанк до 21 юни 2019
  преди 2 часа
  България ще кандидатства за седалище на Европейския орган по труда
  Очаква се новата структура да стартира своята дейност до края на 2019
  преди 21 часа
  Логистичният център на JYSK България стартира до края на есента
  Дотогава компанията планира да открие поне още 5 обекта в страната
  преди 1 ден
  BILLA отвори врати в Paradise Center
  Търговската верига откри 126-ия си магазин в страната