четвъртък, 13 декември 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  847 прочитания

  Учени искат да използват лазери, за да привлекат вниманието на извънземни

  09 ноември 2018, 13:07 a+ a- a

  Ново проучване, публикувано в The Astrophysical Journal, разкрива, че може да бъде създаден инфрачервен лазер, който е достатъчно горещ и ярък да привлече вниманието на интелигентен извънземен живот. Един от проектите за конструкцията изисква 1 до 2-мегаватов лазер и 30-метрово огледало.

  „Не е сигурно, че извънземни биха разпознали лазера като сигнал от интелигентни видове, но със сигурност ще привлечем вниманието им“, споделя докторантът от Масачузетския технологичен университет Джеймс Кларк.

  Най-голямото предизвикателство пред учените е фактът, че светлината от лазера няма да е единствената в Космоса. Земята е малка в сравнение с останалите планети, които обикалят около нашето Слънце. Звездата отделя радиация, която е много по-силна от лазер, който може да бъде изграден от хора. Поради това лазерният лъч би се загубил сред радиацията на Слънцето.

  Идеята на учените не е да създадат премигващ фар, а да направят светлината от нашето слънце необикновена, за да привлече вниманието на извънземни астрономи.

  При нормални условия светлината, която Слънцето отделя, варира в определени граници. Фокусиран инфрачервен лазер би увеличил нормалните количества на инфрачервена светлина и би привлякъл вниманието.

  Ако сигналът бъде засечен и извънземна раса се свърже със Земята, то лазерът може да бъде използван като система за комуникация, пренасяща информация със скорост 2 мегабита в секунда.

  Следващата стъпка в изследването ще е повишаване на мощността на лазера и определянето на опасностите от осъществяването на връзка с възможни извънземни цивилизации.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Папа Франциск ще посети България през май
  От 5 до 7 май той ще посети градовете София и Раковски
  преди 12 часа
  Столична община пусна електронен калкулатор за данъка на колите
  Чрез калкулатора всеки собственик на автомобил в София може да се ориентира какъв данък МПС дължи
  преди 13 часа
  Две трети от младите българи до 29 години живеят в пренаселени домакинства
  България е на второ място в ЕС по този показател
  преди 14 часа
  Тереза Мей оцеля при вота на недоверие
  Тя се зарече да реализира Brexit