петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3469 прочитания

    Петима от дуалните ученици на Kaufland започнаха работа в компанията

    След три години обучение те вече са в 11-и клас и работният им процес в компанията може да започне
    12 ноември 2018, 10:21 a+ a- a

    Петима ученици, които се обучават дуално, започнаха работа в Kaufland България. Трима от тях ще прилагат наученото в хипермаркета на компанията в столичния квартал „Младост“, а двама - в „Банишора“. Учениците са от първата паралелка на Kaufland по дуално обучение в Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ). След три години обучение те вече са в 11-и клас и работният им процес в компанията може да започне.

    Дуалната система е професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места - в професионално училище и в търговско дружество. Системата е нова за България и дава шанс на учениците паралелно да изучават на теория желаната професия и да прилагат наученото в реална работна среда в избраната от тях фирма-партньор на програмата.

    "Дуалната програма на обучение е една от първите стъпки за изграждане на моста между образованието и бизнеса, която ни помага да развием кадрите на бъдещето", коментира Виктор Фачев, HR директор в Kaufland България.

    За работа в Kaufland България в момента се подготвят общо 48 младежи, които се обучават в дуална форма на обучение. От НФСГ 35 ученика от четири випуска, а от Професионалната гимназия по икономика (ПГИ) в Перник – 13 деца от три випуска. Учениците в ПГИ все още са в 8-и, 9-и и 10-и клас и се обучават.

    Основно предимство за дуалните ученици е, че по време на обучението си придобиват практически опит. В резултат те излизат подготвени на пазара на труда. Това позволява да започнат по-добра работа срещу по-високо заплащане. Освен ценен практически опит, гимназистите в 11-и и 12-и клас получават възнаграждение на базата на трудов договор, а работата им се зачита за трудов стаж.

    Всеки четвъртък и петък първите единайсетокласници по дуалната програма на Kaufland ще работят на 7-часов работен ден в магазините, в които са разпределени. Там те имат наставници, от които получват напътствия в работата си. В края на обучението си през 2020 г. младежите ще получат Свидетелство за професионална квалификация – трета степен, и Диплома за завършено средно образование.  Онези от тях, които покажат умения, мотивация и отговорност, ще имат възможност да продължат работа в Kaufland България.

    Дуалното обучение е доказана през годините успешна практика в Австрия, Германия и Швейцария. Проектът на Министерството на образованието и науката за дуално обучение в България, който стартира през 2015 г., се осъществява с посредничеството на Стопанската камара на Австрия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 4 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 5 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 5 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 7 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години