неделя, 26 май 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1543 прочитания

  „Ентусиаст“ преиздава бестселъра на Людмила Филипова „Стъклени съдби“

  Това е първият роман, посветен на глобалните проблеми, свързани с търговията на човешки ембриони и генетичен материал
  05 декември 2018, 14:45 a+ a- a

  Десет години след първата си публикация хитовият роман на Людмила Филипова „Стъклени съдби“ излиза в ново издание от „Ентусиаст“, съобщават от издателството. Авторката на „Смисълът“ и „Анатомия на илюзиите“ отново прави дисекция на проблемите от настоящето и бъдещето на човечеството, за рисковете от промени в еволюционното развитие на хората, за изкуствено създадения живот и моралните последствия, произлизащи от игра, която може да бъде и много опасна.

  Романът е създаден в резултат на двегодишно авторско разследване, базирано на интервюта и консултации с инвитро специалисти, медици, ембриолози, изследване на научни статии, анализи, доклади, новини, статистика, разкази на пациенти и потърпевши.

  През годините „Стъклени съдби“ се превръща в бестселър, който печели не само много почитатели, но и няколко престижни световни награди като Prix du livre européen (2008), Hidden River (2009) и един от най-значимите руски литературни призове Yugra. През 2009 г. е номиниран за роман на годината в България, а освен у нас е публикуван в Сърбия и Русия, като в последната е продаден в тираж от над 200 000 копия.

  Успехът на „Стъклени съдби“ не е случаен, тъй като това е първият роман, посветен на глобалните проблеми, свързани с търговията на човешки ембриони и генетичен материал, както и с технологиите за асистирана човешка репродукция. По света вече има десетки милиони замразени ембриони. Малцина обаче предполагат как този факт променя всичко около нас...

  Представете си, че сте единствено дете на родителите си, но един ден на вратата ви почука вашият близнак.

  Как ще реагирате, ако се окаже, че на двучасов полет разстояние живее друг ваш близнак?

  А на другия край на света – трети?

  Всъщност няма смисъл да си го представяте. Днес всичко това е възможно, и то без клониране.

  Романът на Людмила Филипова проследява историята на четирима близнаци, родени от четири различни майки в различни страни и различни години. Едно ужасно престъпление обаче преплита съдбите им въпреки всички обстоятелства. Следовател Вълчанов е този, който трябва да разгадае тази аномалия и да сглоби всички парченца от на пръв поглед необяснимата ситуация. В неговото разследване се сблъскват любовта, моралните закони, ценностите на съвременното общество и интересите не само на много частни клиники и лаборатории за хора, но и на една мощна Корпорация, която се опитва да измести ролята на природата и на вече превърналите се в традиционни методи за асистирана репродукция.

  „Стъклени съдби“ не е научна фантастика – всички данни в нея са действителни, всичко описано е реално и вече се случва. Днес, тук и сега. „Наясно съм, че с една книга няма да променя света. Но може би след като я прочетат, хиляди семейства ще могат да вземат информирано решение за бъдещето на децата си и дори за човечеството“, споделя авторът Людмила Филипова. С романа си тя напомня, че фактите, принадлежащи на утрешното поколение, все още са в ръцете на днешното. А това значи, че са променливи величини.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  24 май 2019, 12:02
  Тереза Мей подаде оставка
  Консервативната партия на Великобритания ще избере нов министър председател през юни
  23 май 2019, 16:39
  МОН публикува матурата по Математика
  Вижте част от задачите и техните верни отговори
  23 май 2019, 12:35
  Кофас: БВП забавя своя ръст
  Увеличаването на американските тарифи спрямо Китай ще засегне Германия, посочват от компанията за управление на риска
  23 май 2019, 09:25
  „Балкан Агрикалчарал“ инвестира 14 млн. евро в завод край Пловдив
  Резервът от човешки капитал в Пловдивска област е в рамките на около 200 000 човека