вторник, 19 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1703 прочитания

  30 000 спечели лекар за научен стартъп

  Д-р Иван Лютаков стана Предприемач в науката и спечели финансиране от фондация „Карол Знание“
  18 декември 2018, 13:46 a+ a- a

  Д-р Иван Лютаков, лекар гастроентеролог в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, спечели конкурса Предприемач в науката на фондация „Карол Знание“ . Той ще получи финансиране за проекта си „Механично електронно контролирано хапче“ в размер на 30 000 лв. Журито открои бизнес концепцията му за създаване на интелигентна електронна капсула за перорално доставяне на медикаменти и аспириране на чревно съдържимо за изследвания.

  Победителят в конкурса е докторант по гастроентерология в Медицински университет-София. Той подготвя свой стартъп и има амбицията да изгради диагностична компания. По време на презентацията си д-р Лютаков демонстрира с прототип, направен от подръчни материали, как ще работи капсулата EnchanCAP. Тя ще е с размера на хапче и ще бъде разработена в екип с инженер по роботика, който беше представен на живо пред журито.

  Заедно с този бизнес проект в конкурса Предприемач в науката на фондация „Карол Знание“ се състезаваха още осем стратегии за комерсиализация на научни разработки. Всички те бяха представени във формат Pitch Presentation в оспорена надпревара на 5 декември 2018 г. 

  Какви са другите идеи за бизнес на учените? Асистент от Института по физиология на растенията и генетика към БАН иска да създаде безплатно мобилно приложение за земеделски производители, с което те могат да снимат и изпращат снимки на отглежданите растения. Изкуствен интелект да прави анализ и да връща анализа към производителите.

  Друг учен от Института по електрохимия и енергийни системи на БАН предлага разработване на високоефективни електроди за получаване на евтин водород чрез алкална електролиза на вода с ниско влияние върху околната среда. Асистент от Института по Механика на БАН разработва полимерни нанокомпозити с увеличена здравина и твърдост, електрическа проводимост, микровълнова абсорбция и подобрена термична стабилност.

  Доктор по ботаника от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН търси финансиране за биологично култивиране на Мурсалски чай и разкриване на фитотерапевтичния му потенциал. 

  Главен асистент по микробиология от Биологически Факултет на СУ работи върху растителна защита чрез изолиране на бактериофаги–антагонисти на фитопатогенни бактерии, за справяне с бактериоза по доматите и пипера.

  Доктор по физика от Института по физика на твърдото тяло към БАН предлага нанотехнология за запис на информация с плътност 1 TB/cm2 и доживотна гаранция за трайност, която включва издръжливост на механични, термични и химични въздействия.

  Докторант от Института по микробиология на БАН има амбицията да произвеждане нова, термостабилна липаза за различни приложения в индустрията. А последният проект за бизнес е за създаване на ДНК Скрининг - тест за профилактика на рак на пикочен мехур. Доктор и преподавател по генетика от Медицински университет-София е автор на проекта.

  Членовете на журито в първото издание на конкурса Предприемач в науката бяха лекторите на обучението Предприемачи в науката. Целият формат е разработен за учени, а лектори и ментори са предприемачи-учени, които на финала стават жури за оценка на бизнес идеите. Затова и условие за участие в надпреварата за финансиране е преминаване на предприемаческото обучение. Лектор и член на журито, например, е проф. Николай Желев, световно известен български учен, създател на изкуствени сърца от стволова клетка. Той преподава медицинска биотехнологиа в Abertay University, Шотландия и е създал няколко биотехнологични стартъпа. Доц. Здравка Медарова е проподавател по радиология в Harvard Medical School и също има свой стартъп в Бостън. Тя участва в програмата освен като лектор и като ментор, като ще съдейства на наградения д-р Лютаков и още два проекта да бъдат структурирани и представени пред американски финансиращи институции.

  Победителят в конкурса получава и възможност за участие със своя стартъп в състезанието IMAGINE IF в Кеймбридж.

  Журито не скри удовлетворението от напредъка на участниците през трите месеца на програмата. Всеки от тях успя да развие научния си проект в бизнес концепция. 

  Фондация „Карол Знание“ е създадена в началото на годината в обществена полза и основен фокус – подкрепа на български проекти в приложната наука. Освен обучанието Предприемачи в науката и конкурсът Предприемач в науката, който предоставя 30 000 лв. финансиране, фондацията връчва и годишна стипендия на редовен докторант в размер на 8000 лв. 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Премиерът заяви, че предложението за болничните няма да се внася
  Проблемът с фалшивите болнични ще бъде разгледан в рамките Националния съвет за тристранно сътрудничество
  преди 7 часа
  Estée Lauder придоби южнокорейска компания
  Американската компания се сдоби с марките Dr Jart+ и Do The Right Thing
  преди 10 часа
  Пазарът на нови автомобили в ЕС с 10-годишен рекорд
  През октомври са регистрирани почти 1,2 милиона нови автомобила в ЕС, България с над 9% ръст на годишна база
  преди 13 часа
  Калифорния прекратява покупката на автомобили от GM, Toyota и Fiat Chrysler
  Щатът се бори с президентската администрация за правото сам да определя нивото на вредни емисии, което да спазва
  преди 14 часа
  Япония одобри търговско споразумение със САЩ
  Предстои допълнително договаряне за премахване митата върху японските автомобили и частите за тях