неделя, 24 март 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2282 прочитания

  Сешoарите за ръце в обществените тоалетни разнасят бактерии

  10 януари 2019, 10:52 a+ a- a

  Човек може да влезе в контакт с десетки пъти повече бактерии, ако използва сешоарите за ръце в обществените тоалетни. Това показва проучване, публикувано в журнала American Society for Microbiology.

  Учени от два университета предположили, че върху току-що измитите ни ръце лесно могат да попаднат микроби, тъй като сешоарът засмуква въздуха наоколо. За да тестват своята хипотеза, те взели два вида проби – при спрян сешоар за 2 мин. и при пуснат сешоар за 30 секунди. След това изследвали пробите в лаборатория. Оказало се, че при първия тип проба се е развила най-много една колония бактерии. При втория тип проби обаче броят на колониите типично варирал между 18 и 60, а в един от случаите достигнал до 254.

  Учените поясняват, че техният експеримент е проведен в обществените тоалетни при Факултета по здравни науки в съответния университет. Според тях част от бактериите са попаднали във въздуха поради факта, че в същата сграда се провеждат най-различни опити, а в една нормална тоалетна те няма да присъстват. Също така голяма част от идентифицираните микроорганизми не биха разболели здрав индивид. Риск съществува най-вече за хората с компрометирана имунна система и в болниците, където по същия механизъм може да бъдат разпространени бактерии, които не се повлияват от антибиотици.

  Най-хигиеничният начин за изсушаване на ръцете е използването на хартиена салфетка за еднократна употреба, пишат от Harvard Health Publishing.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Световният ден на водата е
  Вижте любопитна статистика за водите в България
  преди 2 дни
  Великобритания ще изгуби 1 трилион паунда финансови активи
  Бизнесът изнася голяма част от средствата си на континента
  преди 2 дни
  Българските домакинства ще загубят най-малко от Брекзит
  Напускането на Великобритания ще навреди най-много на големите икономики
  преди 2 дни
  Брекзит: ЕС се съгласи на отсрочка до 22 май
  Това ще е възможно единствено, ако парламентът на Великобритания одобри предложеното споразумение за напускане на ЕС