сряда, 23 януари 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  441 прочитания

  Над 200 български научни проекта ще бъдат финансирани с 18 млн. лв.

  51 от тях са на млади учени и постдокторанти
  10 януари 2019, 13:42 a+ a- a

  Фонд „Научни изследвания” (ФНИ) към Министерство на образованието и науката (МОН) обяви класирането по пет конкурса. Ще бъдат подкрепени повече от 200 български научни проекта на обща стойност над 18 млн. лв., като 51 от тях са на млади учени и постдокторанти.

  Научните проекти са от всички научни области, като сред част от темите са: „разкодиране“ на свойствата на извънклетъчната ДНК; изследване на приложението на нови математически методи за анализ на  кардиологични данни; възможности за получаване на  функционални храни от птици; възобновяема интегрирана система за елиминиране на органични  замърсители от води и въздух; изграждане на информационен портал за архивно-документално наследство на Българското възраждане; конструиране на хибридни биоразградими микрокапсули с контролирани свойства  и много други.

  В конкурса за  „Българска научна периодика - 2018 г.” ще бъдат финансирани над 60 български научни издания, като проектите са на стойност над 430 000 лв.  

  В конкурса за финансиране на научни изследвания в изпълнение на меморандума за разбирателство за поддръжка и експлоатация на CMS детектора между МОН и ЦЕРН–2018 г. са подкрепени два проекта на обща стойност 760 000 лв. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  преди 4 часа
  Американска компания откри завод в Димитровград
  Varroc Lighting System ще открие над 150 работни места
  преди 4 часа
  преди 4 часа
  Китайски проект ще конкурира Силициевата долина
  Технологичният район ще бъде изграден в южната част на страната