петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10721 прочитания

    Идеите, които ще променят света

    Вижте кои са те според български учени и автори от различни области
    16 януари 2019, 10:26 a+ a- a

    Каква е променящата света идея, била тя голяма или малка, която искате да видите осъществена от човечеството? Зададохме този въпрос на български учени и автори от различни области.

    Вижте кои идеи според тях имат потенциал да променят света: 

    Проф. Богдан Драгански, директор на лабораторията за невроизобразяване LREN в Лозана, Швейцария

    Иска ми се да видя как прогресът в науката ще направи тази планета по-добро място за живот

    В сегашните бурни политически времена на сегрегация и егоизъм съм убеден, че идеята да използваме т.нар. изкуствен интелект за решаване на важни за човечеството проблеми, ще помогне да не се саморазрушим. Не виждам как взаимоотношенията между хората като по чудо ще се променят дотолкова, че изведнъж да започнем да си помагаме, да не сме такива егоисти и невероятно политически късогледи.

    Иска ми се да видя как прогресът в науката, който е факт, ще реши големите проблеми, които сами си създаваме и ще направи тази планета по-добро място за живот.

     

    Мариана Тодорова, доктор по футурология и главен асистент в Института за обществата и знанието към БАН

    Искам да видя въвеждането на универсален базов доход в цял свят

    Променяща света идея, която искам да видя скоро, е въвеждането на универсален базов доход в цял свят. Гарантирането на минимален материален ресурс за живот на месечна база следва да се разглежда като основно човешко право. Разбира се, получаването му трябва да бъде обвързано с минимални образователни и социални критерии, за да не се превърне в поредния механизъм за опорочаване на социалните системи.

    Навлизаме в епохата на четвъртата индустриална революция, която ще бъде доминирана от експоненциално развиващите се технологии. Прогнозите са, че в световен мащаб хиляди работни места ще изчезнат или ще се трансформират под влияние на автоматизацията, роботизацията и изкуствения интелект. Песимистичните анализи сочат, че всички професии, състоящи се от механични, монотонни и рутинни дейности, постепенно ще се изпълняват от нови автоматизирани производства. С напредване на машинното обучение (machine  learning) застрашени ще бъдат и изискващите по-висока образователна квалификация професии. Дори творческата сфера на културата и изкуствата – литература, музика, кинематография – вече е обект, върху който технологиите се фокусират.

    Затова е необходимо да се помисли както за въвеждането на минимален/универсален базов доход, така и за алтернативни източници за доходи и данъчно облагане на роботизираните производства.

     

    Теодосий Теодосиев, дългогодишен преподавател по физика в ПМГ „Никола Обрешков“, град Казанлък, известен като „златния“ учител на България

    В момента най-великата идея, която променя света, е идеята за изкуствения интелект

    Преди около 100 хил. години първата идея, която велико е променила света, е идеята за словото. Маймуната е станала човек, когато е проговорила. Това е първата велика революция в информатиката. Можело е да се предава информация от човек на човек на хиляди километри, през времето и пространството. В течение на вековете има много ползотворни идеи. Но в края на 19. век великата идея е била на Никола Тесла, който е искал да освободи хората от тежкия физически труд. Човекът изобретява асинхронния електродвигател. Също идеята на Хенри Форд – той създава автомобил, който всеки работник да може да си купи, и трактор, който всеки селянин да може да си купи.

    В момента най-великата идея, която променя света, е идеята за изкуствения интелект. Първо, огромната промяна от изобретенията на Никола Тесла и Хенри Форд е тази, че хората са се освободили от физическия труд. В резултат на това са настъпили драстични промени, включително изчезване на работническата класа. Социални промени и драстични политически промени в целия свят. Сега вече е на път да се освободи човекът от умствения труд. Изкуственият интелект или т.нар. „мислещи машини“ ще доведат до сериозни промени, много хора ще станат излишни. Ще останат само тези, които работят творчески труд, тези, които измислят нови идеи. Това нито една машина не може да направи. Където има монотонен интелектуален или физически труд, хората ще останат без работа. Светът скоро ще се промени и за много хора ще бъде неудобно да живеят. Но за много хора това ще бъде и щастие, защото те ще се освободят от монотонния труд.

     

    Людмила Филипова, писател

    Виждам шанса на хората в осъществяването на идеята за тераформиране на Марс

    Бъдещето на човечеството и промяната на Света към по-добро според мен са в развитието на космическите технологии. Да, популярно е да се говори за стремеж към световен мир, за спиране на глобалното затопляне, за намаляване на популацията ни, опазване на природата и т.н., но с тях просто се залъгваме, че „правим нещо“.

    Истината е, че ежедневният напредък на технологиите във всичките им форми, ще продължи все по-ускорено. Оттам и разрастването на индустриите и производството на все повече стоки и енергия за все по-нарастващото население на планетата (раждаемостта също няма да се ограничи без жестоки репресии, които пък само временно биха забавили пренаселването). Оттам и фатално ще растат и вредните газови емисии, глобалните климатични катастрофи, унищожението на природата, повишаването на световното ниво на океаните и все повече хора и стоки ще се помещават на все по-малка площ. Всичко това ще увеличи риска и от военни конфликти – няма да ги намали. Заплашва ни и напредъкът в развитието на изкуствения интелект, който хората също няма да спрат да развиват, макар да съзнават опасностите.

    Ето защо, виждам шанса на хората в осъществяването на идеята за тераформиране на Марс. Има вече много реални стратегии как да стане това (чрез ядрено топене на ледените му шапки; развъждане на хибридни водорасли, които да генерират кислород; внасяне на газове, предизвикващи парников ефект, като метан, амоняк, въглеводород и др.). Основните задачи ще са изграждане на магнитосфера (щит и срещу космическата радиация), атмосфера, повишаване на температурите и парников ефект (четирите са взаимосвързани). Ако успеем и превърнем Марс в подобие на Земята с атмосфера, течна вода и природа, ще дадем шанс на човечеството поне за още хилядолетие. То ще е фатално важно за скокообразно развитие на нови космически технологии.

    Само този сценарий ще ни даде критичното времето за разработване на качествено нови двигатели и идеи за манипулиране на време-пространството за бързо придвижване из Космоса. Благодарение на тях ще населим нови и нови светове, на които да пренасяме нарастващото ни население. За мигрирането до Марс вече имаме технология благодарение на Илън Мъск и космическите му двигатели за повторна употреба. Сега ни е нужна реализацията на идеята за тераформиране на Марс. Очаква се до десет години хора вече редовно да пътуват до Червената планета. Звучи егоистично, но няма защо да се залъгваме, че ще оправим вече критичните проблеми, които сме създали на Земята – това сме ние хората и поне за още 1000 години моралът ни няма да се промени. Марс ни е нужен! Между другото, тези теми подробно съм описала в книгата си „Смисълът“.

     

    Д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

    Заселването на друга планета е ключ към оцеляването на човечеството

    От хилядолетия хората са наблюдавали звездното небе и са се чудили има ли други същества някъде там, между звездите. Днес повече от всякога сме все по-близо до отговора на този въпрос. Успешни космически мисии като вече завършилата „Кеплер“/“К2“ и нови мисии като космическия телескоп „TESS“ на НАСА разкриват все по-голям брой екзопланети – планети в орбита около други звезди в Млечния път. Някои от тях може би са истински аналози на Земята, които спокойно бихме могли да наречем втори дом за човечеството. Проучването на екзопланетите за т.нар. биосигнатури или индикатори за наличие на живот е от огромно значение, за да разберем дали сме сами във Вселената. Създаването на технологии, които ще позволят не само наблюдения, а и мисии до тези екзопланети, е ключова дългосрочна идея, която бих искал да бъде реализирана.

    В по-близко бъдеще: макар екзопланетите да са далеч (най-близката скалиста такава е на 21 светлинни години от нас), Слънчевата система също крие вълнуващи открития, които можем да направим още в близките години. Едни от най-важните са свързани с пилотирани мисии до Луната като възможност за тестване на капацитет за технологии, способни да осигурят пилотирани мисии до Марс, а защо не и заселване на Червената планета. Подобна стъпка ще превърне човечеството в истински междупланетен вид, което би увеличило сериозно шансовете ни за оцеляване в дългосрочен план.

     

    Проф. Румяна Ценкова, Университет „Кобе“, Япония

    Изучавайки водата, можем да се учим как обществата се управляват по природо-целесъобразен начин

    Вашият въпрос дойде точно навреме. Между 2 и 9 декември 2018 в Япония се проведе Третият международен симпозиум по аквафотомика (3rd international Aquaphotomics Sympsium). Аквафотомиката е наука за изследване на био- и аква системи, посредством измерване на  взаимодействието на водата в тях със светлина от целия електромагнитен спектър. Особено интересна е близката инфрачервена светлина (BIS), която е половината от слънчевия спектър и позволява неинванзивен анализ на системно ниво, т.е. близката инфрачервена спектрална характеристика на водата в тези системи може да се използва като маркер за техните качества. Например един плод може да се оцени като зрял само по това колко и каква слънчева светлина водата в него поглъща.

    Ние, хората, също поглъщаме  BIS и тази светлина, която не е погълната може да се анализира и представи като наш спектър или маркер за определени качества, диагностика и т.н. Звучи футуристично, но точно затова ви го давам като пример за променяща света идея, защото водата в природата е „обратната страна на медала“. Досега все се взирахме в отделни елементи и компоненти, а те всички до един, включително и енергийните влияят и променят взаимното разположение на водните молекули в молекулярната система „вода“ по уникален начин, който може да се изрази със спектъра на водата. Вместо да анализираме всичките компоненти  на една система (а понякога дори и не ги знаем дали са всичките, какъвто е случаят с млякото), достатъчно е да измерим в реално време спектъра на водата в тези системи, за да разберем техните качества.

    Водата се подчинява на природните закони и много прилича на едно общество, където всеки човек е една водна молекула. Изучавайки водата в системи и връзките между нейните структури и качеството/функциите на системите, можем да се учим как обществата се управляват по природо-целесъобразен начин.

    Защо започнах със Симпозиума, в който участваха предимно млади учени от повече от 20 страни (два пъти повече участници само за 2 години)? Защото си дадох сметка, че науката „Аквафотомика“, която аз предложих през 2005, е не само наука за „другата“ страна на всички системи в нашия свят и Вселената (те всички са свързани с водата), но и начин на живот, почерпан от примерите на водата. Ненапразно този Симпозиум се проведе в Япония, където връзката между вода, светлина, природа и начин на живот е толкова силна.

    Иска ми се да вярвам, че все повече хора ще се посветят на изключително интересните пътища за изучаване на водата чрез измерване, ще разберат и осъзнаят примера на водата, ще го последват в името на мира и хармонията. 

     

    Стоян Бичев, биолог в Национална генетична лаборатория, София

    Представете си свят без заболявания 

    Представете си свят без заболявания! Колко далеч бихме стигнали като раса, ако имахме възможност да живеем в свят, в който хората не се разболяват и не си отиват в разгара на силите си? Не говоря за безсмъртие, говоря за пълноценен и ползотворен живот.

    Ранното диагностициране и предотвратяване на хилядите летални заболявания би спестило огромни ресурси. Финансови и човешки. Вече навлизаме в тази ера, иска ми се да вярвам, че внуците на нашите внуци ще имат късмета да живеят в този нов и по-добър свят. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 11 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 12 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк