четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3948 прочитания

    Учени наблюдаваха за пръв път раждането на черна дупка

    Отломки от реакцията озариха тъмното пространство около дупката
    31 януари 2019, 09:30 a+ a- a

    Учени смятат, че са заснели за пръв път формирането на черна дупка. Мистериозен ярък обект озари нощното небе и според получените данни може да е или черна дупка, или неутронна звезда в зародиш, смятат изследователите. Събитието се е случило на 200 млн. светлинни години от Земята, като светлината идва от ярка звезда, засмукана около черната дупка.

    „Смятаме, че случилото се е формацията на нова черна дупка или неутронна звезда. Знаем от теориите, че черните дупки и неутронните звезди се образуват, когато една звезда погине, но никога не сме наблюдавали какво се случва с едно слънце в края на живота му“, разказа ръководителят на проучването Рафаела Маргути от Northwestern University.

    За да разберат какво се случва при погиването на една звезда, учените използваха не само оптични телескопи, но и инфрачервени радари и други сензори, събирайки възможно най-много информация.

    Новосформиралите се черни дупки обикновено са закрити от материята, която обикаля около тях, но тук черната дупка е в толкова начален стадий на развитие, че центърът ѝ е оголен и учените могат да го изследват. Освен това според параметрите, приети от астрономи, черната дупка е в голяма близост, което позволява по-обстойното ѝ изследване.

    „Двеста милиона светлинни години е близко за нас. Това е най-близкият преходен обект от този тип, който сме открили до момента“, допълни Маргути.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 12 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 13 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 13 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 15 часа
    преди 18 часа