неделя, 18 август 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1688 прочитания

  Учени твърдят, че пчелите могат да смятат

  07 февруари 2019, 10:42 a+ a- a

  Учени твърдят, че пчелите могат да извършват основни аритметични действия. Доскоро се смяташе единствено, че насекомите имат разбиране за това какво означава нула.

  Екип от университета RMIT в Мелбърн, Австралия твърди, че е успял да обучи пчели да разпознават цветове като символично представяне на действията събиране и изваждане и че пчелите могат да използват тази информация за решаване на аритметични задачи.

  Насекомите били тренирани в лабиринт. На входа му били показвани 15 различни символа. Тези, които трябвало да бъдат събрани, били всеки път в синьо. Тези, които трябвало да бъдат извадени – всеки път в жълто. Крайният отговор варирал от -1 до +1. След това пчелите минавали през тунел и трябвало да изберат един от два маршрута. Верният маршрут бил белязан с правилния отговор от математическата задача и водел до сладък хранителен разтвор. Грешният маршрут бил белязан с грешен отговор и водел до горчив разтвор.

  Разрешаването на математически задачи изисква определено ниво на мисловна дейност, включително боравенето с числа, прилагането на правила и използването на краткотрайна памет. Откритието, че дори миниатюрният мозък на пчелата може да извършва базови математически операции ще подпомогне развитието на технологиите за изкуствен интелект, смятат авторите на експеримента.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Прогнозират скок в предлагането на индустриални площи в Божурище, Нови Хан и Равно поле
  Автомобилната индустрия е една от най-активните в изграждането на производствени и складови площи, сочи анализ на Colliers International
  преди 2 дни
  преди 2 дни