събота, 25 май 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  775 прочитания

  Варненският свободен университет започва обучение на „кибербойци“

  Учебното заведение стартира проект „Черноморска академия за сигурност“
  15 март 2019, 10:21 a+ a- a

  Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" обяви, че стартира проект „Черноморска академия за сигурност“. Инициативата е в отговор на усилията на университета да даде своя принос в разработването на практико-приложните въпроси на киберсигуростта и интелигентните системи за сигурност, както и обучението на високо квалифицирани кадри в тази област.

  В академията ще участват водещи експерти, учени и изследователи от Израел, Европейския съюз, България и др. Сред тях е Ариел Коен, който е в топ 5 експерти по сигурността в света. Ще се включат също: Денис Баринов – директор "Образование" в „Лаборатория Касперски“ - най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер; акад. Стефан Воденичаров – министър на образованието и науката през 2013 г., председател на Българската академия на науките, вписан в Златната книга на изобретателите на Патентното ведомство през 2006 г.; чл.кор. Стефан Хаджитодоров – директор на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН и др.

  Ще бъдат представени две иновативни магистърски програми на Варненския свободен университет „Киберсигурност“ и „Интелигентни системи за сигурност“. Това са първите програми в България, които ще подготвят висококвалифицирани специалисти за противодействие на киберпосегателства. Магистърските програми са част от приоритетния проект на университета „Дигитално образование за икономически растеж и социално приобщаване“. Те ще се провеждат в редовна и задочна форма а обучение, като продължителността им е три семестъра за една календарна година.

  В магистърската програма „Киберсигурност“ Варненският свободен университет ще подготви първите български „кибербойци“. Програмата предлага специализирани избираеми дисциплини в две основни направлвния - Data Science - за подготовка на напреднали анализатори, и HealthTech - за кариера в областта на здравната сигурност. Студентите ще бъдат обучавани в информационни технологии, право, ще получат специфични познания в сферата на националната сигурност. Бъдещите „кибербойци“ ще разчитат още на богата обща култура – съобразителност, аналитично мислене, знания по народопсихология, странознание и т.н. Произходът, религиозната принадлежност, спецификата на културно-цивилизационен модел внасят допълнителни специфични знания.

  Магистърската програма „Интелигентни системи за сигурност“ е насочена към управлението и анализа на данни в сферата на сигурността. Обучението е базирано на ключови области на модерни системи и технологии за мониторинг, пространствен анализ, трансгранично сътрудничество в случаи на бедствия, аварии и катастрофи, организация и управление на сигурността и обществения ред. Използват се съвременни техники и средства за наблюдение от земната повърхност, въздуха и космоса, а също и дигитални технологии за визуализация, моделиране, идентифициране и проследяване на процеси и обекти в космоса.

  За магистърските програми „Киберсигурност“ и „Интелигентни системи за сигурност“ може да се кандидатства до края на март.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Тереза Мей подаде оставка
  Консервативната партия на Великобритания ще избере нов министър председател през юни
  23 май 2019, 16:39
  МОН публикува матурата по Математика
  Вижте част от задачите и техните верни отговори
  23 май 2019, 12:35
  Кофас: БВП забавя своя ръст
  Увеличаването на американските тарифи спрямо Китай ще засегне Германия, посочват от компанията за управление на риска
  23 май 2019, 09:25
  „Балкан Агрикалчарал“ инвестира 14 млн. евро в завод край Пловдив
  Резервът от човешки капитал в Пловдивска област е в рамките на около 200 000 човека