петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1527 прочитания

    За „Черните дупки и други мелодии от Космоса” или защо Айнщайн е бил прав за гравитационните вълни

    Емблематична книга за последните новости в изследването на Космоса излезе на български език
    21 март 2019, 17:31 a+ a- a

    Емблематична книга за последните новости в изследването на Космоса излезе на български език, съобщават от ИК „Сиела”. „Черните дупки и други мелодии от Космоса” на американския космолог Джана Левин акцентира върху най-важното откритие в тази сфера от последните години: гравитационните вълни. 

    В своя лекция през 1916 г. Алберт Айнщайн засяга темата за съществуването на гравитационни вълни. Той казва: „Ако ме питате дали гравитационните вълни съществуват, съм длъжен да отговоря, че не знам. И все пак проблемът е изключително интересен.” През 2016 г. съществуването им най-накрая бе доказано, а за този научен подвиг през 2017 г. на откривателите му бе присъдена Нобелова награда за физика.

    Гравитационните вълни са изключително малки – около една десетохилядна от ширината на протон. Ако успеем да ги доловим, значи можем да чуем абсолютно всичко – в това число и колапсирането на звезди, сливането на цели галактики, та дори и сблъсъка между черни дупки. Екип от учени, обединени в проекта ЛИГО (Лазер интерферометърната гравитационно-вълнова обсерватория), продължават десетилетните експерименти в тази област и точно век след прогнозата на Айнщайн успяват да докажат съществуването на гравитационните вълни.

    В „Черните дупки и други мелодии от Космоса” Джана Левин разказва историята на това откритие – на хората, които стоят зад него, и които, въпреки многобройните провали и грешки по пътя на откритието си, не са се отказали дори за миг.

    В предговора към книгата си Джана Левин пише: „Тази книга е колкото за процеса, толкова и за самата наука. Не бих могла да почувствам драматизма и несигурността на експеримента, ако успехът му беше гарантиран от самото начало. По едно изключително щастливо космическо съвпадение аз работех в условията на благотворното напрежение между сигурност и несигурност. Това не е история на успех или провал. Тя е за преследването, за онзи Фицкаралдовски почин за прекарването на параход през планина.”

    Джана Левин е американски космолог и професор по физика и астрономия в един от най-старите девически колежи в света –Barnard College към Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ. Завършва бакалаварска степен по астрономия и физика в Barnard College през 1988 г., където получава и престижната титла Phi Beta Kappa – най-старото академично отличие в САЩ. През 1993 г. защитава докторантура по теоретична физика в Масачузетски технологичен институт. Известна е с изследванията си на теми като черните дупки, теория на хаоса и др.

    Преводът на „Черните дупки и други мелодии от Космоса” от английски език е на Милена Боринова, позната с преводите на „Бледа синя точица” и „Дракони в райската градина” на Карл Сейгън, „Вселена от нищото” на Лорънс Краус, „Скритата реалност” от Брайън Грийн  и др.

    Публикуваме откъс от книгата, без редакторска намеса: 

    „В средата на декември 2015 г. получавам имейл от Дейвид Райце, директора на ЛИГО. Имейлът е озаглавен „ПОВЕРИТЕЛНИ сведе­ния относно ЛИГО“ и гласи: „На 14 септември двата ЛИГО интерфе­рометъра регистрираха сигнал, съвместим със спираловидното при­движване и сливане на две черни дупки с ~30 пъти масата на Слънце­то“. Дейв продължава: „През последните три месеца НОЛ и „Вирго“ изследваха внимателно сигнала и заключиха категорично, че сме осъ­ществили първото пряко измерване на гравитационна вълна и сме на­блюдавали първата бинарна система от черни дупки“. Писмото е под­писано от Дейв, Рей и Кип. „Подчертаваме, че никаква информация за регистрирания сигнал не бива да бъде оповестявана публично преди излизането на научната публикация вероятно през февруари.“ Нямам желание да казвам на никого. Разтърсена съм. Следващите няколко часа прекарвам безмълвно, опитвайки се да си представя събитието, да визуализирам двете черни дупки, които се сблъскват, разтърсват времепространството и запращат сигнала към нас. Искам да повярвам с цялото си същество.

    Този сблъсък е запратил към нас най-могъщото единично съби­тие, което някога сме регистрирали след Големия взрив и чиято мощ под формата на гравитационни вълни надхвърля сто милиарда три­лиона пъти яркостта на Слънцето. Детекторите ни са уловили по­следните четири обиколки на двойка черни дупки, едната от които 29 пъти, а другата 36 пъти по-масивна от Слънцето. Разделени само от няколкостотин километра, дупките са се обикаляли със скорост, из­ключително близка до светлинната. Докато падали една към друга, разкривените им от тази близост хоризонти на събитията се сблъска­ли и слели, а породените несъвършенства проехтели в една спокойна черна дупка с над 60 пъти масата на Слънцето. Записаният сигнал от тези няколко финални обиколки, сблъсъка и звънтенето продължава 200 милисекунди. Ифотата регистрирали промени в 4-километрово­то си протежение от порядъка на една десетохилядна от ширината на протон – точно колкото били прогнозирали Кип и други учени десе­тилетия по-рано. Събитието все още се счита за шумно, като на места има пикове над нивото на фоновия шум. Сигналът може да бъде пре­образуван в звуков, но записът трябва да бъде забавен достатъчно, за да може да бъде доловена неговата структура, извисяването на тона с приближаването на черните дупки и неговото спадане във финалната слята черна дупка. В данните има и други неравности, но никоя не е толкова крещящо ясна и отчетлива. Трудно е да се определи степента на рядкост на толкова шумно явление.

    С регистрирането на това събитие ЛИГО отбеляза стогодишни­ната на Общата теория на относителността. Айнщайн представил за първи път геометричното описание на гравитацията на 25 ноември 1915 г. Строго погледнато, обединението постигна целта на Рей, която беше публикуването на последвалия труд на Айнщайн над гравитаци­онните вълни.

    Рей казва: „Най-важното е, че най-сетне мога да си отдъхна“. И се шегува: „Жена ми изведнъж започна да проявява голям интерес към тази област“. Дългогодишният приятел на Рей от НФН Рич Айзъксън го посетил през онази седмица в средата на септември. При новината първата реакция на Рич била на характерното за тези среди съмне­ние: „Ти вярваш ли в това?“. Рей дори споделя за някои подозрения, че сигналът би могъл да е инжектиран злонамерено от хакери, но нивото и детайлността на познанията, които би изисквало подобно хакване, било от компетентността единствено на най-даровитите и дълбоко ангажирани с обединението шепа учени, които били разпитани като предпазна мярка. Неверието отстъпило неохотно пред колебливо вълнение.” 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ