Изчакването на напитката да изстине може да намали рисковете за увреждане на организма
Консумацията на изключително горещи напитки бе свързана с 90% по-висок риск от развитието на рак на хранопровода, разкри проучване, направено сред 50 хил. души. Според експерти поглъщането на 700 мл. чай, който е с температура 60 градуса или повече може да доведе до сериозни увреждания.
Публикувано в International Journal of Cancer проучването разглежда индивиди на възраст между 40 и 75. По време на последователни изследвания между 2004 и 2017 при пациентите бяха открити над 317 нови случая на рак на хранопровода.
„Много хора се наслаждават на горещи напитки като чай или кафе. Въпреки това, според откритията ни, поемането на изключително горещи напитки увеличава значително възможностите за развитие на рак на хранопровода. Именно затова съветваме изчакването на напитките да изстинат преди поглъщането им“, сподели водещият автор на проучването от Американско общество за борба с рака д-р. Фархад Ислами.
Учените са убедени, че не видът на напитката, а температурата ѝ е основният риск.