събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2427 прочитания

    Учени успяха да върнат времето назад

    Те направиха това с помощта на квантов компютър
    27 март 2019, 16:40 a+ a- a

    Учени от Московския институт по физика и технологии (MIPT) твърдят, че са успели да обърнат времето с помощта на квантов компютър. Постижението им може да промени начина, по който разбираме Вселената. В проучването са участвали още учени от Швейцария и САЩ.

    „Изкуствено създадохме състояние, в което всичко се случва обратно на термодинамичното движение на стрелката на времето“, разказа ръководителят на проучването д-р. Гордей Лесовик.

    „Машината на времето“, описана в списание Scientific Reports, се състои от елементарен квантов компютър, работещ с кюбити. За разлика от класическият бит, който може да заема само две стойности, един кюбит може да се намира в кохерентна суперпозиция от тях. 

    В рамките на експеримента е пусната програма, която кара кюбитите да станат изключително сложен модел от нули и единици. По време на процеса е загубен редът на случващото се. Впоследствие друга програма връща кюбитите в началното им състояние.

    Повечето закони на физиката работят напред в бъдещето или назад в миналото. Например видео на топка за билярд, която се търкаля по маса, удря и разпръсква други топки може да бъде пуснато в двете посоки, създавайки смисъл за зрителя. Oт физична гледна точка би било трудно да се определи коя времева линия е правилната. Въпреки това Вселената има едно условие, което е еднопосочно – вторият закон на термодинамиката, който описва развитието от подредба към хаос. Именно затова се счита, че разпиляването на перфектно подреден триъгълник от топки за билярд е смисленият начин за развитие на събитията.

    Новият експеримент позволява калкулирането на събитията по начин, който би привел състоянието на масата за билярд в перфектна подредена пирамида. Работейки само с два кюбита, учените са успели да постигнат връщане на времето с точност до 85%. При добавянето на трети кюбит са забелязани повече грешки, водещи до едва 50% успех. Очаква се точността на системата да бъде подобрена, след като учените калибрират по-точно използваните устройства.

    Експериментът може да намери практическо приложение в развитието на квантовите компютри.

    „Алгоритъмът ни може да бъде обновен и използван за изпробването на програми, написани за квантови компютри, елиминирайки шума и грешките“, разказва Лесовик.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 12 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 13 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 13 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 15 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години