понеделник, 22 април 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1269 прочитания

  Десеткратно е нараснал броят на учeниците в специалности за електромобили

  Предстои разработването на учебни програми за засилване на интереса към специалността
  11 април 2019, 15:15 a+ a- a

  Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев получи голямата награда „Кубратов меч“ за цялостен принос и за създаване на първия в България „Секторен съвет за електрическа мобилност“ като модел за връзка между бизнеса, средното, висшето и професионалното образование и обучение

  Почти десетократно се е увеличил броят на учениците, които са се насочили към професионално обучение за електромобили. За три години от 22 ученици, които са се обучавали само в една професионална гимназия, през тази учебна година броят на училищата, заявили тази специалност е осем, а планираният брой ученици за прием след 7 клас по специалността е 208.

  Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на официална церемония по връчването на годишните награди на Индустриалния клъстер „Електромобили“ - ИКЕМ за принос в сферата на електрическата мобилност в България за 2018 г.

  Вълчев съобщи, че Секторният съвет за електрическа мобилност ще популяризира обучения по новата специалност „Електрически превозни средства“, в която има прием от 2016 година с повишаващ се интерес.

  В обръщението си Красимир Вълчев допълни, че предстои разработването на учебни програми и информационни събития за засилване на интереса у учениците към специалността. Министърът посочи, че заедно с това ще се провеждат и обучения на учителите за надграждане на уменията за преподаване в партньорство с компаниите и висшите училища.

  През 2016 - 2017 учебна година по специалността „Електрически превозни средства“ са се обучавали 22 ученици в една  професионална гимназия, а през 2018 - 2019 учебна година – 265 ученици  в седем професионални гимназии. Интересът към специалността нараства и в утвърдения план-прием за 2019/2020 година броят на училищата, заявили тази специалност е осем, а планираният брой ученици за прием след 7 клас по специалността е 208.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Colliers: Може да се очаква недостиг на студентски жилища
  Инвеститорският апетит в ЦИЕ към сегмента се увеличава, показва доклад на компанията
  преди 6 часа
  преди 9 часа
  МВнР в контакт с 18 българи в Шри Ланка
  Загиналите при атентатите са над 290, а над 500 са ранените
  преди 10 часа
  България спечели делото срещу фонда на Оман за КТБ
  Държавният фонд претендираше за обезщетение в размер на 80 милиона евро