събота, 20 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1408 прочитания

  Десеткратно е нараснал броят на учeниците в специалности за електромобили

  Предстои разработването на учебни програми за засилване на интереса към специалността
  11 април 2019, 15:15 a+ a- a

  Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев получи голямата награда „Кубратов меч“ за цялостен принос и за създаване на първия в България „Секторен съвет за електрическа мобилност“ като модел за връзка между бизнеса, средното, висшето и професионалното образование и обучение

  Почти десетократно се е увеличил броят на учениците, които са се насочили към професионално обучение за електромобили. За три години от 22 ученици, които са се обучавали само в една професионална гимназия, през тази учебна година броят на училищата, заявили тази специалност е осем, а планираният брой ученици за прием след 7 клас по специалността е 208.

  Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на официална церемония по връчването на годишните награди на Индустриалния клъстер „Електромобили“ - ИКЕМ за принос в сферата на електрическата мобилност в България за 2018 г.

  Вълчев съобщи, че Секторният съвет за електрическа мобилност ще популяризира обучения по новата специалност „Електрически превозни средства“, в която има прием от 2016 година с повишаващ се интерес.

  В обръщението си Красимир Вълчев допълни, че предстои разработването на учебни програми и информационни събития за засилване на интереса у учениците към специалността. Министърът посочи, че заедно с това ще се провеждат и обучения на учителите за надграждане на уменията за преподаване в партньорство с компаниите и висшите училища.

  През 2016 - 2017 учебна година по специалността „Електрически превозни средства“ са се обучавали 22 ученици в една  професионална гимназия, а през 2018 - 2019 учебна година – 265 ученици  в седем професионални гимназии. Интересът към специалността нараства и в утвърдения план-прием за 2019/2020 година броят на училищата, заявили тази специалност е осем, а планираният брой ученици за прием след 7 клас по специалността е 208.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Българка става главен говорител на ЕК
  Мина Андреева ще замести Маргаритис Схинас, който беше номиниран за еврокомисар
  преди 16 часа
  преди 21 часа
  ЕК глоби Qualcomm с 242 млн. евро
  От Брюксел смятат, че компанията е злоупотребила, за да подсигури доминиращата си позиция
  преди 22 часа
  Електрически велосипеди тръгват до Витоша
  Вижте локациите, от които могат да бъдат наети