понеделник, 22 април 2019  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1118 прочитания

  Проучване: Космическите пътувания се отразяват на стареенето на тялото

  НАСА изследва близнаци, единият от които бе изпратен в Космоса
  12 април 2019, 13:32 a+ a- a

  Космическите пътувания се отразяват по нестандартен начин на човешкото тяло. В най-новото си проучване НАСА разгледа двамата близнаци Скот и Марк Кели. Единият остана на Земята, а другият бе изпратен на Международната космическа станция за повече от година.

  Теломерите са окончанията на хромозомите, които се характеризират с неспособност да се съединяват с други хромозоми или с техни фрагменти и изпълняват защитна функция. Учени от Университета в Кардиф са установили, че критичната дължина на човешкия теломер, при която хромозомите започват да се съединяват един с друг, е 12,8 теломерни повторения.

  Първоначалните резултати разкриват необикновените промени в тялото на Скот по време на престоя му в Космоса. Учените разгледаха теломерите на близнаците. Те обикновено се скъсяват с възрастта. При Скот обаче теломерите са се удължили по време на престоя му в Космоса. Освен това те са се удължили веднага след завръщането на Скот на Земята, но бързо са се стабилизирали с времето.

  Изследвайки близнаците на възраст от 50 години, НАСА успя да съпостави промените в телата на двама индивиди със сходен генетичен код, които са изложени на различна среда.

  Проучването посочва, че основните опасности за човешкото здраве в Космоса са излагането на радиация, ниската гравитация, по-малкото натоварване на тялото, ограничената диета и нарушеният сън.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Colliers: Може да се очаква недостиг на студентски жилища
  Инвеститорският апетит в ЦИЕ към сегмента се увеличава, показва доклад на компанията
  преди 7 часа
  преди 10 часа
  МВнР в контакт с 18 българи в Шри Ланка
  Загиналите при атентатите са над 290, а над 500 са ранените
  преди 10 часа
  България спечели делото срещу фонда на Оман за КТБ
  Държавният фонд претендираше за обезщетение в размер на 80 милиона евро