събота, 20 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1318 прочитания

  Проучване: Космическите пътувания се отразяват на стареенето на тялото

  НАСА изследва близнаци, единият от които бе изпратен в Космоса
  12 април 2019, 13:32 a+ a- a

  Космическите пътувания се отразяват по нестандартен начин на човешкото тяло. В най-новото си проучване НАСА разгледа двамата близнаци Скот и Марк Кели. Единият остана на Земята, а другият бе изпратен на Международната космическа станция за повече от година.

  Теломерите са окончанията на хромозомите, които се характеризират с неспособност да се съединяват с други хромозоми или с техни фрагменти и изпълняват защитна функция. Учени от Университета в Кардиф са установили, че критичната дължина на човешкия теломер, при която хромозомите започват да се съединяват един с друг, е 12,8 теломерни повторения.

  Първоначалните резултати разкриват необикновените промени в тялото на Скот по време на престоя му в Космоса. Учените разгледаха теломерите на близнаците. Те обикновено се скъсяват с възрастта. При Скот обаче теломерите са се удължили по време на престоя му в Космоса. Освен това те са се удължили веднага след завръщането на Скот на Земята, но бързо са се стабилизирали с времето.

  Изследвайки близнаците на възраст от 50 години, НАСА успя да съпостави промените в телата на двама индивиди със сходен генетичен код, които са изложени на различна среда.

  Проучването посочва, че основните опасности за човешкото здраве в Космоса са излагането на радиация, ниската гравитация, по-малкото натоварване на тялото, ограничената диета и нарушеният сън.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  Българка става главен говорител на ЕК
  Мина Андреева ще замести Маргаритис Схинас, който беше номиниран за еврокомисар
  преди 17 часа
  преди 21 часа
  ЕК глоби Qualcomm с 242 млн. евро
  От Брюксел смятат, че компанията е злоупотребила, за да подсигури доминиращата си позиция
  преди 22 часа
  Електрически велосипеди тръгват до Витоша
  Вижте локациите, от които могат да бъдат наети