неделя, 26 май 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1036 прочитания

  Кои са най-желаните специалности от българските кандидат-студенти?

  Най-предпочитани дестинации за образование в чужбина остават Великобритания, Холандия, Германия, Австрия и Дания
  22 април 2019, 13:44 a+ a- a

  Тенденциите сред кандидат-студентите за обучение зад граница тази година не са се променили значително спрямо последните няколко години, споделят експерти от ЕДЛАНТА. Според данни от последното им изложение „Европейско образование“, класацията за желани специалности се оглавява от бизнес мениджмънт, икономика, финанси и техни производни, както и от по-артистични и креативни специалности като реклама, изкуство, музика и дизайн.

  Най-желани дестинации за образование в чужбина остават Великобритания, Холандия, Германия, Австрия и Дания, 14% от кандидат-студентите се интересуват от Италия и почти толкова от Испания, а Франция се нарежда след тях с 11,7% интерес. 

  Сред избора на кандидат-студентите отново преобладават специалности като бизнес, мениджмънт, икономика, финанси и подобни (26%) . Според експерти, причината се корени в инвестициите и т.нар „финансови посредници“, а и напоследък на мода са криптовалутите. Хората разчитат, че придобивайки знания в тази сфера, могат бързо да се изстрелят към лесната и сигурна реализация. Не е учудващо, че компютърните науки също се нареждат сред специалностите, към които има подчертан интерес  - 17%.

  Повишен е и интересът към маркетинг, реклама и ПР (14%), както и към по-артистични специалности, като музика и изкуство (14%) и дизайн (12,8%). Видовете дизайн определено са чест избор на студентите – графичен, интериорен или продуктов. Анимация и 3D ефекти също са търсени специалности. Причината е актуалността на гейм индустрията в момента. 

  В сферата на инженерните науки, където кандидат-студентите са се насочили към специалности като машинно инженерство, авиоинженерство и строително инженерство. Причината е все по-голямото търсене на работния пазар на експерти в тези сфери.

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  24 май 2019, 12:02
  Тереза Мей подаде оставка
  Консервативната партия на Великобритания ще избере нов министър председател през юни
  23 май 2019, 16:39
  МОН публикува матурата по Математика
  Вижте част от задачите и техните верни отговори
  23 май 2019, 12:35
  Кофас: БВП забавя своя ръст
  Увеличаването на американските тарифи спрямо Китай ще засегне Германия, посочват от компанията за управление на риска
  23 май 2019, 09:25
  „Балкан Агрикалчарал“ инвестира 14 млн. евро в завод край Пловдив
  Резервът от човешки капитал в Пловдивска област е в рамките на около 200 000 човека