петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4549 прочитания

    Коя е най-добрата учебна компания на България за 2019?

    Вижте кои са екипите, които грабнаха награда по време на младежкия стартъп форум на JA „Изгряващи звезди“
    12 юни 2019, 09:34 a+ a- a

    260 ученици и студенти от цяла България представиха своите продукти и услуги по време на 11-ия Младежки стартъп форум „Изгряващи звезди“. 35 учебни компании се бориха за приза „Най-добра учебна компания на JA България“. Те бяха избрани по време на регионалните състезания, които JA организира през април, измежду 135 учебни компании, които взеха участие в програмата тази година. По време на форума своите бизнес разработки представиха и 11 студентски екипа от София, Пловдив и Благоевград.

    Вижте награждаването на екипа, избран за най-добра ученическа учебна компания на JA България за 2019 г

    Най-добрата учебна компания на JA България за 2019 г е екип Incendio от ОДК Пловдив с ръководител инж. Огнян Димитров.

    Продуктът, разработен от учениците, с който единодушно спечелиха журито, е биоразградими  и безвредни чинии от царевични листа.

    След по-малко от месец учениците ще представят България на международното състезание на учебните компании на Джуниър Ачийвмънт Европа, което ще се проведе във Франция. 

    Най-добрият студентски стартъп на JA България за 2019 г е Bevine от Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

    Вижте награждаването на екипа, избран за най-добра студентска учебна компания на JA България за 2019 г., както и връчването на специалните награди на HPE и Manpower.

    Екипът е  разработил цялостно решение за винопроизводители, което им позволява чрез сензори, разположени в насаждението, да получават актуална информация във всеки момент за редица показатели на почвата и атмосферните условия.

    Bevine получи голямата награда, осигурена от Фондация Сити, чек за 5000 долара и възможност да представи България на международното състезание на студентските стартъпи на Джуниър Ачийвмънт Европа в Норвегия в края на юни.

    Bevine взеха и две отличия в специални категории – наградата на HPE „Най-иновативна идея“ и наградата на Manpower „Най-добър екип“. 

    „Джуниър Ачийвмънт е организация с традиции и затова е организация с бъдеще. Щастлива съм, че заедно с колегите ми и УС на организацията успешно работим за промяна на мисленето на младежите в България, защото вярваме в нашата кауза – от предприемчиви хора към щастлива нация“, коментира Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България. 

    По време на откриващата церемония на форума „Изгряващи звезди“, която се проведе под стъкления купол на Софийското Ларго, бяха отличени училищата с най-иновативни практики в преподаването на предприемачество. Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, заедно с изпълнителния директор на JA Милена Стойчева, връчиха наградата за най-предприемчиво общообразователно училище на на Математическа гимназия „Баба Тонка“, гр. Русе. Те връчиха и статуетката „Най-предприемчива професионална гимназия на България за 2018/2019 г.“ на ПТГ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Враца. 

    Вижте видео от връчването на наградата  Учител на годината на Джуниър Ачийвмънт България“ 2019. 

    К. Ангелиева поздрави екипа на JA България и заяви, че през последните 22 години организацията е доказала своята упоритост в привличането на инвестиции в образование от страна на бизнеса. 

    Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи грамоти на най-активните училища в преподаването на предприемачество по програмите на JA в гр. София за последните 10 години на 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, 108. СУ „Никола Беловеждов“ и Националната финансово-стопанска гимназия. Трите училища получиха званието активен и устойчив партньор на JA в предприемаческото образование в РБ и специален знак за качество. „Където и да се намират днес учениците, участвали в програмите на JA още от края на 90-те години в България, днес те са лидери в своята професия, умеят да решават проблеми и да търсят резултат. Развитието на икономиката преминава през стартиращите компании и иновативните млади хора“, каза Й. Фандъкова.

    В края на деня, в рамките на церемонията по награждаване на екипите, във Военния клуб в София заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова връчи наградата „Учител на годината на Джуниър Ачийвмънт България“ 2019  на Радина Маринчева от ОДК – Средец.  

    Вижте връчването на наградата на EIT Raw Materials „Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“

    Еврокомисарят Мария Габриел, заедно с изпълнителния директор на JA Милена Стойчева, връчи наградата на EIT Raw Materials „Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“ на екип “RE3D” от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, Варна, с ръководител Димитрина Докимова, които произвеждат нишка за 3D принтер от рециклирани капачки.

    Поощрителна награда в тази категория получи екип “Incendio” от ОДК Пловдив, който взе първо място при ученическите екипи. 

    Вижте връчването на наградата на Нестле за „Най-добра маркетингова стратегия“

    С първо място в конкурса за търговска марка „Брандико“ на Министерството на икономиката беше отличен “UpPlay” от ОДК Пловдив с ръководител Огнян Димитров.

    Учениците получиха и наградата на Нестле за „Най-добра маркетингова стратегия“ за популяризирането и налагането на пазара на разработения от тях люлеещ се стол, който спомага за изправяне и балансиране на стойката.   

    Вижте връчването на награда на Oracle „Digital Creativity”

    Награда на Oracle “Digital Creativity” отиде при FurnView от МГ „Баба Тонка“, Русе, с ръководител Нели Тихомирова.

    Учениците са разработили приложение за дигитално обзавеждане чрез мебели, представени с 3D изглед.  

    Наградата на MetLife “LifeChanger” и чек за 2000 лева отиде при екип “Save Air Purifier” от ПГТ „Н. Й. Вапцаров“, Враца, с учител Мариана Павлова, за техния обновен и модернизиран пречиствател на въздуха за работни помещения.

    Вижте връчването на наградата на MetLife “LifeChanger”

    Екип от същата гимназия спечели чека от Фондация Метлайф и в състезанието през 2018 г., като е предоставил средствата на съучениците от следващия клас, участник в програмата „LifeChanger“. Със сумата продуктът е модернизиран и усъвършенстван.  

    Наградата на Novartis “Health and Care“ отиде при учениците от екип “Turing Automation” от ТУЕС към ТУ – София. Техен ръководител е Димчо Димов.

    Вижте награждаването на учениците от екип “Turing Automation” от ТУЕС към ТУ – София и връчването на награда за иновации от Imagga.

    Учениците са разработили VoiceCV – иновативна шапка с вградена камера и изкуствен интелект, която помага на незрящи хора да получат информация за обектите в близост до тях чрез задаване на въпроси.

    С впечатляващата си разработка, базирана на т.нар. Machine learning (Deep learning), екипът получи и специалната награда „Go Digital” на A1 България.   

    По време на церемонията Георги Къдрев, съосновател на Imagga, връчи и специална награда за най-голяма софтуерна иновация. Наградата се изразява в персонално менторство от предприемача и бе спечелена от учебната компания Leaf. Екипът от ученици е разработил приложение, което може да бъде ползвано при при обучението на персонал и в рамките на образователната система.

    Вижте връчването на наградата на медиите за млади предприемачи „Стъпки към славата”

    Наградата на медиите за млади предприемачи „Стъпки към славата” отиде при “BRIITH” от СУ „Св. Кл. Охридски“ за разработения от тях сензор, който анализира качеството на въздуха в затворени помещения.    

    С единадесетото издание на форума „Изгряващи звезди“  JA България  отбеляза и 100 г. от старта на емблематичната програма по предприемачество „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт, създадена през 1919 г. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 13 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство