петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1521 прочитания

    Българските ученици ще изучават програмиране по модела на сръбските учебни планове

    Майкрософт и Proplusion обявиха нова иницатива, която ще трансформира обучението по информатика в четири балкански страни
    18 юни 2019, 09:57 a+ a- a

    Майкрософт и неправителствената организация Proplusion обявиха старта на нова регионална инициатива, която цели подобряване на образованието в областта на програмирането сред учениците в средните училища на Балканите. 

    Програмата "Gen-D - изграждане на цифрово бъдеще" ще допринесе за цифровата трансформация в образованието в регина, като предоставя ресурс за преподаване и обучение по информатика.

    Платформата на програмата ще предостави всички материали, създадени в Сърбия, на ученици от региона на английски език, а във всяка държава участник в програмата (Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, България и Сърбия) партньори ще работят за локализиране на предлаганите материали с цел подобряване на образователните стандарти.

    Учениците в Сърбия изучават програмиране от пети клас, а програмата за компютърни науки в началните и средните училища се трансформира през последните няколко години, което я прави една от най-успешните в Европа. Допреди само няколко години, програмирането се споменава само частично в учебниците за началните и средните училища в Сърбия. Днес думите "Python" и "Scratch" станаха често срещани в часовете. Това са имената на съвременни езици за програмиране, които осигуряват отлична основа за усвояване на уменията за програмиране. Така всеки ученик има шанс да стане програмист в страната, където ИТ индустрията е един от най-големите износители от години.

    Това е причината един и същ модел на учебни планове по програмиране, разработен от фондация Loop в Сърбия, да бъде предложен в близко бъдеще в четирите страни от региона в рамките на програмата „Gen-D - изграждане на цифрово бъдеще“. Този проект ще предложи модела на сръбските учебни планове по програмиране в България, Босна и Херцеговина, Албания и Хърватия.

    "Microsoft винаги е готова да подкрепи всяка инициатива, която насърчава развитието на местната ИТ индустрия. Това, което всички ние направихме заедно за реформата в образованието по информационни технологии в училищата, е може би най-важният успех в дългосрочен план, защото ние създаваме поколения, които ще намират програмирането познато и лесно. Затова е важно да покажем и да споделим този успех в целия регион,” каза Таня Татомирович, която отговаря за комуникациите и благотворителността в Microsoft CEE Multi-Country (регион от 24 държави).

    „Тази програма дава възможност на учителите и учениците, младите хора, разумно и проактивно да използват дигитални ресурси, за да установят контрол над живота си, кариерите си и в крайна сметка техните общества и държави. Ние сме в началото на пътя, който ще изисква хиляди изминати километри, месеци и години всеотдаен труд и вероятно милиони инвестиции. Всички ние, които като партньори стоим сега в началото на този път, сме готови да инвестираме всичко необходимо, за да помогнем на младите хора да изградят по-добро бъдеще в страните от региона”, каза Дарко Сокович, изпълнителен партньор за стратегия и развитие на Propulsion.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк