вторник, 23 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  524 прочитания

  Как микрогравитацията влияе на хората?

  Серия от експерименти на МКС ще изследват този въпрос
  12 юли 2019, 16:51 a+ a- a

  Нова мисия до Международната космическа станция цели да направи биологични изследвания, които ще помогнат за осъществяването на дългосрочни космически пътувания. Експериментите целят да проучат как животът се адаптира към микрогравитацията.

  Първият експеримент ще разгледа как стволовите клетки растат и се подреждат в нервна тъкан при условия на микрогравитация. Откритията ще покажат дали са нужни промени в лечението на космонавти. Освен това изследването може да помогне за набирането на данни за развитието на Паркинсон и множествена склероза.

  Вторият експеримент разглежда как микрогравитацията се отразява на възможностите за заздравяване и обновяване на костни клетки и ще изпробва две терапии за лечение.

  Третият проект е опит за триизмерно принтиране на биологични структури при условия на микрогравитация. Смята се, че отпечатването на органи може да е по-лесно в Космоса, тъй като гравитацията не придърпва положените върху скелето клетки.

  Не на последно място е изследването на космически мъх. Той вирее в екстремни условия на хипергравитация. При 10 Gs мъхът се разпространява по-бързо и фотосинтезира по-усилено от контролирани растения. Учените се опитват да отговорят на въпроса дали той се разпространява по-бавно и дали обработва светлината по-неефективно в условия на микрогравитация.

  Мисията ще бъде изстреляна до Международната космическа станция на 21 юли заедно с оборудване и ресурси за астронавтите.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Комисията за защита на личните данни започна проверка в НАП
  Комисията трябва да излезе със становище до 16 август
  преди 13 часа
  „Агрополихим” ще инвестира 26 млн. лв. в завод край Девня
  Ще бъдат разкрити нови 12 работни места
  преди 14 часа
  Какви са правата ни, когато сме на път в ЕС?
  Какво трябва да знаем при отменени или закъснели полети, влакове и автобуси?
  преди 15 часа
  Фирма от Русе въведе 4-дневна работна седмица
  Все повече компании по света изпробват тази практика