сряда, 17 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4167 прочитания

    Теленор: Ще се радваме да привлечем на стаж повече младежи, завършили извън страната

    За тазгодишната стажантска програма на телекома и възможностите, които предлага, разказва Наталия Йондова, Talent Acquisition Partner в компанията
    19 август 2019, 10:07 a+ a- a

    За четвърта поредна година Теленор стартира стажантската си програма Hub by Telenor. Тя предлага едногодишен платен стаж в компанията, с което дава възможност на приетите стажанти да натрупат реален професионален опит в сферата на телекомуникациите. 

    Срещнахме се с Наталия Йондова, Talent Acquisition Partner в Теленор, за да ни разкаже повече за програмата тази година.

    За стажантските програми на телекома и новото в последното издание

    Каква е равносметката от стажантските програми на компанията до момента и какво е новото в тазгодишното издание?
    С гордост можем да кажем, че нашата стажантска програма е много успешна както за бизнеса така и за участниците в нея. В трите си последни издания програмата даваше възможност на 10 стажанти всяка година да стартират кариерата си с нас, като голяма част от тях са вече наши колеги на постоянни договори. Тази година благодарение на страхотните резултати, които виждаме, ще дадем възможност на двойно повече будни и амбициозни младежи да стартират кариерите си с нас в ключови бизнес сегменти като бизнес анализи, човешки ресурси, ИТ и технологии, право и финанси. 

    По-специалното за програмата  тази година е, че успяхме не само да увеличим броя на свободните позиции, но и да разширим спектъра от различни възможности, които ще предоставим на бъдещите ни стажанти. Добавихме повече технологични и аналитични роли, както и роли в сферата на дигиталния маркетинг, които са ключови за нашия бизнес, но също така представляват голям интерес и за младите професионалисти. 

    Кой може да се включи и кога е крайният срок за кандидатстване?

    За кого е подходяща стажантската програма на Теленор? 
    Програмата е чудесна възможност за студенти в последната си година на обучение  или току-що дипломирани бакалаври и магистри, които имат възможност да работят на пълен работен ден за 1 година. В рамките на този период ще ангажираме стажантите си с реални проекти, които са част от ключовата стратегия за развитие на компанията. Още повече, стажантите ни ще имат възможност да се докоснат до реалния бизнес и да видят резултата от усилията си.

    Докога може да се кандидатства?
    Крайният срок за кандидатстване е 30 август, като планираме два целодневни асесмънт центъра в началото на септември, когато ще изберем и нашите нови стажанти. Планираме самия подбор като едно много забавно и запомнящо се събитие, по време на което ще дадем възможност на кандидатите да научат повече за нас по един доста необикновен и вълнуващ начин. Ще научат повече за нашата история, настояще и бъдеще, ще се разходят из сградата ни и ще се запознаят с ключови за нас колеги и партньори.  

    Кои са най-интересните сфери за реализация сред завършващите?

    Колко младежи очаквате да кандидатстват тази година?
    Надяваме се тази година да привлечем дори и по-сериозен интерес от предходните три издания поради по-големия брой отворени позиции, както и поради по-голямото разнообразие, което предлагаме. 

    В кои направления има най-много кандидати за стажанти? В какви сфери и професии искат да се развиват младите хора?
    Традиционно голям интерес привличат позиции в сферата на маркетинга, човешките ресурси и технологиите. Не очакваме да има промяна тази година, но се наблюдава тенденция към все по-голям интерес към аналитични роли, свързани с анализа на данни и подпомагането на вземане на ключови бизнес решения. 

    Ние сме компания, която генерира над 7тб информация на ден. Това е информация, която касае главно потребителското поведение и основните ни бизнес показатели. Работа с подобен тип данни е много вълнуваща, тъй като предоставя безкрай възможности те да бъдат комбинирани и изследвани с цел вземането на по-добри бизнес решения. 

    Студенти от кои университети кандидатстват по програмата на телекома и кои са критериите, по които се избира кои да останат на стаж?

    От кои университети идват стажанти при вас?
    Разбира се, от по-големите частни и държавни университети в страната, но също интерес към ролите ни проявяват и кандидати, които са завършили образованието си в чужбина, но имат желание да се реализират в България. Ще се радваме да привлечем все повече младежи завършили извън страната, за да им покажем, че тук също могат да се реализират и да изградят вълнуваща и удовлетворяваща кариера. 

    Когато подбирате своите стажанти, кои са критериите, на които държите най-много?
    Мотото на кампанията ни тази година е „Покажи ни, че искаш. Ние ще ти покажем, че можеш“.

    Държим най-вече на това да привлечем будни и проактивни стажанти, които имат ясното съзнание, че те сами следва да управляват своята кариера, да имат ясно заложени цели и мотивация да ги следват. Ние на свой ред ще ги подпомогнем с добре формулирани насоки, конкретни проекти, към които да се фокусират, и много подкрепа от страна на целия екип. 

    Каква част от стажантите остават на работа в телекома?

    Каква част от стажантите остават на работа в Теленор? Колко стажанти са започнали работа в компанията до момента?
    Смея да твърдя, че по-голяма част от стажантите ни са получили предложение за работа след края на стажа си при нас. Над половината от участниците през изминалите години са все още наши колеги на постоянни трудови договори. Ние много държим на нашите стажанти и дори да не успеем да предложим роля в същия екип, се стремим да ги пренасочим в друг екип спрямо техните интереси и умения. Те на свой ред изключително много ценят атмосферата в компанията и предпочитат да останат при нас дори и да имат алтернативни възможности за развитие извън компанията. 

    Какво е да си на стаж в Теленор?

    Как израстват стажантите, докато практикуват при вас? Какво им дава стажът?
    Стажът при нас e неповторим с това, че бизнесът е силно ангажиран с каузата. За да получи възможност да има стажант в екипа си, всеки мениджър кандидатства с конкретен проект. Разглеждаме кандидатурите на вътрешна комисия, която взема решение кои проекти ще включим в програмата. Този подход гарантира, че стажантите ни ще бъдат ангажирани с конкретен проект, ще имат ясно заложени цели и необходимата подкрепа и внимание от страна на колегите и мениджърския състав. Следим развитието на стажантите си през цялата година. При нас те са като една малка общност, насърчаваме ги да се събират и да обменят впечатления и да се подкрепят в курса на обучението си. 

    Каква е инвестицията в една стажантска програма?

    Каква е инвестицията на една компания, която решава да приеме стажанти?
    Нашата стажантска програма предлага конкурентно възнаграждение, особено за хората без или ограничен предходен опит. Същевременно те се възползват от стандартния ни пакет придобивки, включващ транспортна услуга, ваучери за храна, ваучер за устройство, неограничени мобилни услуги и възможност да се възползват от допълнителните ни дигитални услуги като HBO, Deezer и др., също така допълнително здравно осигуряване и възможност за карта за спорт. 

    Нещо повече, ние инвестираме времето на мениджърите и опитните си служители в това да помогнем на нашите стажанти да навлязат в естеството на работата и  нейните специфики. Това е най-ценният ресурс, който една компания може да отдели – времето на най-продуктивните си служители, осигурявайки платформа на младите специалисти да израснат професионално. 

    Как Теленор избира на кои стажанти да предложи работа?

    Как избирате на кои стажанти да предложите работа в компанията?
    Най-вече чрез оценка на времето прекарано при нас. Доколко заложените цели са били изпълнени и респективно дали това се е случило в унисон с нашите ценности и култура. Държим да запазим висока продуктивност, без да нарушаваме уникалната атмосфера на компанията. 

    Какво бихте посъветвали младите хора, на които им предстои интервю за стажантска програма?
    Да се подготвят добре, така като ние сме се подготвили за тях. Очакваме да видим добре оформени резюмета, както и да чуем конкретни професионални цели, да ни разкажат защо са избрали въпросната роля или сфера на развитие. 

     За мен като човек с дългогодишен опит в областта на подбора е ключово да виждам устрем и мотивация у кандидатите. Разбирам, че не винаги е лесно да имаш добре подготвен и ясен план и често има елемент на любопитство и лутане в началото на почти всяка кариера, но е важно да има заложени поне краткосрочни цели и ясно изявено желание за усърдна работа и постигане на добри резултати. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 10 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 11 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 12 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 15 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ