петък, 20 септември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  712 прочитания

  Магнитният и истински Север се срещнаха отново след 360 години

  03 септември 2019, 15:45 a+ a- a

  Всеки който е стоял над Гринуичкия меридиан с компас в ръка знае, че истинският и магнитният Север не съвпадат. Магнитното поле на Земята се мени, изпращайки компасите в различни посоки. За пръв път от 360 години насам двата севера ще се срещнат. В последствие магнитният Север ще се измести с няколко градуса на изток през следващите няколко години.

  Явлението е последно наблюдавано през 1676. При основаването на главния меридиан през 1884 магнитният север е бил с 25 градуса на запад. Това е била една от най-големите разлики.

  Съвпадането на двата севера означава, че тези, използвайки компас за навигация, няма да се налага да правят изчисления през следващите няколко години.

  British Geological Survey използва данни от обсерватории, сателити и станции по цял свят, за да следи промените на полето.

  Главният меридиан е основан с помощта на големия телескоп Transit Circle построен от сър Джордж Бидел Айри. Телескопът следи положението на часовникови звезди – те никога не залязват и изгряват и са винаги видими в небето, преминавайки през меридиана два пъти в денонощието. Позицията им в полето на телескопа позволява посочването на точното време и географска дължина. Това постави началото на нулевата дължина, която проправи път за създаването на глобална система за обозначаване на карти и основаването на часовите зони Средно време по Гринуич (GMT).

  При включването на първите GPS системи през 1984 учени осъзнаха, че металната плоча положена в обсерваторията в Гринуичкия е със 101 метра на изток, тъй като астрономите от XIX век не са взели предвид гравитацията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Стартира програмата "ИТ бизнесът преподава"
  До момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми, училищата могат да подават проекти до 21 октомври 2019
  преди 8 часа
  Бизнесът предлага при изплащане на болничните да се въведе период на изчакване
  Злоупотребите с болнични листове се оценяват на 200 млн. лв. годишно
  преди 8 часа
  Великобритания сподели с ЕС документи с предложенията си за Брекзит
  Страната ще направи официално предложение веднага, щом финализира плановете си
  преди 13 часа
  В София стартира изграждането на нов мащабен офис проект
  Очаква се Park Lanе Office Center да бъде завършен в средата на 2021