четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2309 прочитания

    Бизнесът в Девин обучава следващо поколение техници по автоматизация

    Нова, специализирана паралелка стартира тази есен в Професионалната гимназия по електротехника „А.С.Попов“
    17 септември 2019, 09:22 a+ a- a

    Нова, специализирана паралелка стартира тази есен в Професионалната гимназия по електротехника „А.С.Попов“ в град Девин. От тази година учебното заведение обособява клас в специалност „Автоматизация на непрекъснати производства“ за получаването на средно образование с трета степен на професионална квалификация.

    Сред учебните предмети в програмата на специалността има часове по цифрова схемотехника, технически средства за автоматизация, теория на автоматичното регулиране, електрически машини и апарати и други.

    Образователната възможност се осъществява с подкрепата на три от най-големите производствени компании, регистрирани на територията на община Девин – компанията за бутилиране на вода Девин, фабриката за бутилиране на минерална вода ТПК Михалково и Механичен завод. 

    Компаниите се обединяват, водени от желанието да създадат устойчива образователна програма с практическа насоченост за учениците в град Девин и околността. Те осигуряват месечна стипендия на 9 ученика, които стартират обучението си в специализираната паралелка. Предвидени са платени стажове в производствените предприятия на трите комании. В ход са също разговори за осигуряване на общежития за учениците, които не живеят в град Девин. Съвместно с училищното ръководство, компаниите проучват възможностите за ремонт и създаване на условия за посрещане на ежедневните нужди на всеки един ученик. След завършването на средното си образование, децата ще имат възможност за професионално развитие в една от трите компании.   

     „От 26 години Девин е двигател на икономическия и социален просперитет в региона. Ние сме голям инвеститор и водещ работодател в район с традиционно висока безработица. Стремим се да сме пример за отговорно лидерство и имаме дългосрочен ангажимент към развитието на града. Инвестираме в образователни и социални инициативи, продуктови иновации и нови технологии, грижим се за опазването на околната среда и на природните ресурси, развиваме и промотираме своите служители. Обучителната програма в местната гимназия е още един израз на грижата и отговорността ни към прогреса на местната общност“, сподели Томас Кренбауер, изпълнителен директор на Девин.   

    Професията „Техник по автоматизация“ страда от недостиг на квалифицирани кадри в региона на Девин, а търсенето от страна на компаниите расте. Специалността е защитена по смисъла на Закона за професионалното образование и обучение. Дипломиралите се „техници по автоматизация“ могат да организират и контролирaт дейностите по поддържане и експлоатация на технически устройства в рамките на различни по вид автоматизирани системи. 

      

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 9 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 10 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 10 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 12 часа
    преди 15 часа