понеделник, 14 октомври 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1222 прочитания

  Стартира програмата "ИТ бизнесът преподава"

  До момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми, училищата могат да подават проекти до 21 октомври 2019
  20 септември 2019, 17:26 a+ a- a

  „Ние вече наистина работим заедно – бизнесът и институциите. Споделяме една визия за бъдещето на нашите деца и образованието. Намираме се в дигитална революция и имаме общ ангажимент да подготвим следващото поколение за новата реалност“.

  Това каза Ивайло Славов, председател на УС на Българска аутсорсинг асоциация (БАА), по време на информационния ден на Националната програма "ИТ бизнесът преподава", който се проведе в София Тех Парк днес. 

  Програмата стартира в началото на тази учебна година. До момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми. Могат да кандидатстват всички училища, като проектите се подават до 21 октомври 2019 г.

  Целта на програмата, която е на стойност 1 милион лева, е да осигури по-добра връзка между бизнеса, училищата и професионалните гимназии. По нея ще се провеждат семинари в областта на киберсигурността, 3D решенията и разработката на софтуер от представители на технологични фирми. Ще има и обучения на учители.

   „За учениците, които се обучават в областта на информационните технологии, е изключително важно да имат непосредствена връзка с ИТ сектора“ , заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му влизането на компютърни специалисти в училище ще помогне на учениците да придобият необходимите компетентности, за да се развиват в тази област. ИТ секторът е сред тези, които генерират най-високи доходи и задържат младите хора в България, затова ние трябва да направим всичко необходимо да имаме добра база от софтуерни специалисти, каза още министърът. 

  “Всички деца трябва да имат възможност да придобият базовите компетенции, защото независимо каква професия ще изберат, ще работят с информационни технологии”, допълни председателят на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ) Огнян Траянов.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  11 октомври 2019, 16:02
  Туск: Има лъч надежда за споразумение за Брекзит
  Разговорите продължават, подчерта председателят на Европейския съвет
  11 октомври 2019, 11:34
  Борисов откри нов участък от АМ "Хемус"
  Бъдещето на Северна България е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна, подчерта премиерът
  11 октомври 2019, 10:49
  ЕС предупреди, че"враждебни" държави представляват риск за 5G мрежите
  За най-опасни се смятат държави, които не са членки на ЕС, или субекти, ползващи се с държавна подкрепа. При тях вероятността да атакуват 5G мрежи е най-голяма, се посочва в доклад на ЕС
  11 октомври 2019, 09:57
  Евродепутатите призоваха за по-строги мерки срещу руската дезинформация
  ЕП поиска и законодателство за предотвратяване на хибридните заплахи