четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2153 прочитания

    Стартира програмата "ИТ бизнесът преподава"

    До момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми, училищата могат да подават проекти до 21 октомври 2019
    20 септември 2019, 17:26 a+ a- a

    „Ние вече наистина работим заедно – бизнесът и институциите. Споделяме една визия за бъдещето на нашите деца и образованието. Намираме се в дигитална революция и имаме общ ангажимент да подготвим следващото поколение за новата реалност“.

    Това каза Ивайло Славов, председател на УС на Българска аутсорсинг асоциация (БАА), по време на информационния ден на Националната програма "ИТ бизнесът преподава", който се проведе в София Тех Парк днес. 

    Програмата стартира в началото на тази учебна година. До момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми. Могат да кандидатстват всички училища, като проектите се подават до 21 октомври 2019 г.

    Целта на програмата, която е на стойност 1 милион лева, е да осигури по-добра връзка между бизнеса, училищата и професионалните гимназии. По нея ще се провеждат семинари в областта на киберсигурността, 3D решенията и разработката на софтуер от представители на технологични фирми. Ще има и обучения на учители.

     „За учениците, които се обучават в областта на информационните технологии, е изключително важно да имат непосредствена връзка с ИТ сектора“ , заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му влизането на компютърни специалисти в училище ще помогне на учениците да придобият необходимите компетентности, за да се развиват в тази област. ИТ секторът е сред тези, които генерират най-високи доходи и задържат младите хора в България, затова ние трябва да направим всичко необходимо да имаме добра база от софтуерни специалисти, каза още министърът. 

    “Всички деца трябва да имат възможност да придобият базовите компетенции, защото независимо каква професия ще изберат, ще работят с информационни технологии”, допълни председателят на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ) Огнян Траянов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС