петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1579 прочитания

    Блокчейн технологията – възможности отвъд криптовалутите

    Блокчейн има потенциала изцяло да предефинира както обществените услуги, така и бизнесът, разказват от AE Ventures
    22 октомври 2019, 11:12 a+ a- a

    През последните години блокчейн навлиза все по-широко в публичното пространство. Все по-често слушаме за биткойн и други криптовалути, които са базирани на тази технология. Тя обаче отдавна надхвърля потенциалите на криптовалутите и се превръща в значима децентрализирана платформа, на която могат да бъдат създадени всякакви системи и бази данни.

    В следващите редове екипът на AE Ventures споделя някои от начините, по които блокчейн предстои да промени обществото ни през следващите години.

    Умни договори
    Едно от най-интересните приложения на блокчейн са т.нар. умни договори (smart contracts). Концепцията за тях е създадена още през 1994 г., но стават популярни едва с навлизането на криптовалутите през последните десетина години. Умните договори оптимизират и автоматизират взаимоотношенията между страните, което от своя страна премахва необходимостта от посредници в огромен брой дейности. Така например посредством умен договор може да бъде дигитално блокирана кола, ако вноските по лизинга ѝ не са внесени навреме или пък да се управлява недвижим имот, който има много на брой собственици.

    Микро разплащания

    AE Ventures е базирана в България компания, която финансира и подпомага блокчейн проекти в различен стадий на развитие. Тя организира и акселератор за блокчейн стартъпи - Starfleet, който осигурява финансова, технологична, продуктова, маркетингова, счетоводна и правна подкрепа за компании в начален стадий на развитие.

    Автоматизираните микроразплащания могат да се превърнат във важен аспект от функционирането на технологии като Internet of Things (IoT). През следващите години предстои да видим истински бум на умни автомобили, летящи дронове, умни домакински уреди (печки, хладилници, дори умни тоалетни и цели сгради). За да ускорят работния процес, все повече индустрии ще разчитат на автоматизирани трансакции от машина към машина. Възможността за микротрансакции като например покупки на приложения или дори енергия за умния ни хладилник, които да бъдат обработвани децентрализирано в блокчейн, отваря нови възможности за бъдещето на икономиката.

    Децентрализирани компании без шефове
    Децентрализираната автономна организация (ДАО) е концепция за компания, която функционира без шефове. Това става на базата на правила, въведени в блокчейн, които се контролират по прозрачен начин от акционерите/участниците, без да се влияят от централното управление. Данните за финансовите трансакции, както и правилата, по които функционират такива компании, се поддържат от блокчейн. Това дава възможност значително да се намалят разходите, тъй като се елиминира необходимостта от наличието на доверена трета страна.

    Децентрализирано управление на общности
    Освен на компании, блокчейн технологията дава възможност за децентрализация на цели общности както за управлението на публични проекти, финансови и други ресурси, така и за провеждането на избори или референдуми. Това може да стане чрез създаването на умни договори и автоматизирани процедури, които определят правилата и гарантират прозрачност при изпълнението. Други възможности са създаването на виртуални валути за локални общности, нови механизми за споделяне на публични ресурси и активи, както и децентрализирани приложения, които сами да взимат решение и да предизвикват определени действия, когато са на лице съответните фактори за това.

    Управление на идентичността
    През последните години реалният ни живот става все по интегриран с дигиталния и способността да докажем идентичността си пред кредитори, институции и всевъзможни организации става все по-важна. Множество финансови и осигурителни институции днес разполагат с голяма част от личните ни данни, което поставя въпроса за тяхната сигурност и достъпност от трети страни. Блокчейн може да реши всички тези проблеми, позволявайки да бъдем идентифицирани във всеки момент, когато това е необходимо и същевременно да не се налага чувствителна информация за нас да попада в трети страни. Сред пионерите в тази област е Естония, в която редица приложения, свързани с идентичността на гражданите, функционират върху блокчейн.

    Умни електрически мрежи
    Появата на все повече соларни и вятърни инсталации, и други възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) превръщат всеки освен в потребител също и в потенциален производител на електроенергия. В България регулациите в тази сфера все още са изостанали, но в редица други държави всяко домакинство или фирма може да използва собствена соларна инсталация, за да произвежда ток и дори да го продава на свободния пазар. Когато пък няма достатъчно слънце, може да закупи нужната му енергия за собствени нужди. Блокчейн технологиите могат да улеснят създаването на децентрализирани умни електрически мрежи, чрез които да се осъществяват тези взаимоотношения.

    Здравеопазване
    В медицинската сфера блокчейн приложенията могат да намалят случаите с фатален край заради грешни диагнози в резултат на неправилна или невярна информация. С тяхна помощ може да бъде създадена сигурна децентрализирана система, която да съдържа медицинска информация, свързана с историята на заболяванията на всеки пациент. Високото ниво на сигурност, характерна за блокчей, ще позволи достъп до тази чувствителна информация да имат единствено оторизирани лекари.

    Недвижими имоти
    Управлението и продажбата на имоти могат да бъдат базирани изцяло на умните договори на блокчейн, осигурявайки прозрачност и намалявайки времето и разходите за осъществяването им. Това е един от браншовете, в които нуждата от посредници може изцяло да отпадне вследствие на използването на блокчейн. Възможно е дори дадено лице да токенизира своя собствен апартамент и да предложи част от него на общност от инвеститори, въпреки че ще продължи да живее в него и занапред.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 19 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България