вторник, 12 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  731 прочитания

  Как се справят с личните финанси студентите в България?

  84% от студентите смятат, че е необходимо изучаването на дисциплина „Лични финанси“
  31 октомври 2019, 10:55 a+ a- a

  Около 10% от студентите у нас управляват отлично своите пари, над 50% се справят сравнително добре, а 36% не се справят добре с този важен аспект в живота. Това показват данните от проучване на JA България и NN България, проведено сред 260 студенти от 6 университета в рамките на съвместен проект „Повишаване на финансовата грамотност на студентите в неикономически специалности”. 

  Като цяло знанието за личните финанси на студентите е на добро ниво, но се наблюдават завишени предварителни очаквания за собствената грамотност – над 70% от респондентите са очаквали да попаднат в групата на справящите се „сравнително  добре“, докато след попълване на анкетата в този сегмент реално попадат 52,5%.

  Съвместният проект на JA България и NN България „Повишаване на финансовата грамотност на студентите в неикономически специалности” стартира в началото на 2018 г. с издаването на учебника „Лични финанси: Въведение“, разработен от екип на JA България и проф. Даниела Бобева. След това дисциплината беше въведена като избираем предмет в 5 университета в страната (Софийски университет „Св. Кл. Охридски“, Русенски университет „А. Кънчев“, Пловдивски университет „П. Хилендарски“, ВУЗФ, УниБИТ), а в изследването, проведено през 2019 г. участваха 260 студенти. Сред целите на проучването са да се измери финансовата грамотност на студентите в България, както и да се установи действителното им финансово поведение. Образователната организация JA България ще продължи проекта и през 2020 г., с подкрепата на NN България. 14,3% от респондентите са изучавали дисциплината „Лични финанси“, въведена благодарение на усилията на проекта, а 85,7% от отговорилите не са имали досег с дисциплината през изминалата академична година.

  Проучването извежда и любопитни наблюдения по отношение на финансовото поведение на студентите.

  67,5% водят бюджет на домакинството с честота на следене веднъж седмично или веднъж месечно, като няма съществена разлика между много добре управляващите парите си и останалите.

  Сред начините на следене на бюджета водещо място заема записването в бележник (34,1%), като се наблюдава връзка между нивото на финансова и нивото на дигитална/компютърна грамотност – студентите, които се справят сравнително добре или много добре с управлението на личните финанси, използват софтуерни приложения, за да следят бюджета си. 

  16% от студентите, които управляват парите си отлично, отделят част от своя месечен доход за спестявания, срещу средно 13% при всички студенти.

  37% от всички отговорили биха спестявали, за да стартират бизнес. Най-голям е делът на студентите, които спестяват или планират да започнат спестяване за закупуване на жилище, както и за непредвидени ситуации.

  Една от основните разлики между много добре управляващите парите си и останалите е в спестяването за пенсиониране – 73,1% от „отличниците“ в управлението на личните финанси заявяват, че понастоящем спестяват за пенсиониране (чрез пенсионен фонд/ пенсионен план, застраховка живот, заделяне на пари в банка), а същият процент за тези, които не управляват добре своите пари, е 47,9%.

  Над 90% от студентите имат желание да управляват по-добре парите си, но докато при студентите, справящи се отлично и към момента, основната пречка е, че постоянно го отлагат, то при студентите, които не се справят добре с управление на парите, причината е, че не знаят откъде да започнат.

  84% от студентите смятат, че е необходимо изучаването на дисциплина „Лични финанси“ в университетите.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Модис разширява екипа си в Пловдив
  Компанията планира и съвместна работа с висшите учебни заведения и гимназиите, профилирани в изучаването на чужди езици и ИТ
  преди 15 часа
  Великобритания избегна рецесия
  Икономиката на кралството расте с най-ниския си темп от почти 10 години насам
  преди 16 часа
  2020г.: България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан
  Ще се обсъди изграждането на път между Александруполис и Димитровград
  преди 18 часа
  Повече българи са пътували в страната през септември
  Приходите от нощувки на българи се увеличават с над 10%, отчита националната статистика
  преди 19 часа
  Alibaba с продажби за $23 млрд. за 9 часа
  Китайската платформа за електронни продажби отчете нов рекорд в Деня на необвързаните
  преди 19 часа
  Ево Моралес подаде оставка
  След 14 години на поста боливийският президент заяви, че е жертва на „цивилен преврат“