събота, 07 декември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1418 прочитания

  Любопитството – грешка в мозъка?

  Ново проучване показва, че мозъкът използва собствените си грешки, за да мисли нестандартно
  14 ноември 2019, 14:33 a+ a- a

  Как взимаме решения, когато не сме сигурни във фактите? Защо някои решения изглежда се взимат, когато сме водени от желание да изследваме неизвестни пътеки, дори, когато има по-добри варианти? Тези въпроси си задава д-р Валентин Уайърт, специалист по когнитивна неврология, във Френския институт по здраве и медицински изследвания (Inserm) и стипендиант на Европейския съвет по проучванията (European Research Council - ERC).

  Финансирането, което д-р Уайърт и неговия екип получават от ERC е в размер на €1,5 млн. и помага на учените да разберат дали твърдението, че решенията, които взимаме с „изследователска“ цел, наистина са резултат от любопитство, както се твърди в момента. До момента учените се обединяваха около тезата, че единствено любопитството води човек в посоки, които не познава, както и че то е една от отличителните черти на интелигентността. 

  Открития на екипа на д-р Уайърт показват, че „изследователският избор“ е резултат от случайни грешки в работата на мозъка в много по-голяма степен, отколкото от любопитство. Теорията, която ученият защитава, гласи, че нашите мозъци оптимизират точността на изчисленията си като свеждат до минимум грешките, когато това е необходимо, или като позволяват наличието на грешки, когато те имат ограничено влияние върху крайния резултат от нашите решения. Изследването е публикувано в Nature Neuroscience.

  Например нашите мозъци би трябвало да избягват грешките, когато трябва да предвидят траекторията на топка за тенис преди да я ударим, но могат да си позволят грешки, когато избираме ябълки от рафта в магазина.

  © Valentin Wyart

  Д-р Уайърт и екипът му провеждат експеримент с ротативки. Те анализирали поведението на участниците в игра, когато трябвало да изберат между две действия, асоциирани с определени възнаграждения. Така учените установили, че повече от половината „изследователски решения“ на участниците не са мотивирани от любопитство, а от грешки в мозъчната дейност. 

  Благодарение на образната диагностика, която използвали по време на своето проучване (Магнитно-резонансна томография - МРТ), учените установяват и в кои части на мозъка възникват тези грешки. Когато взимаме „изследователски решения“ се активират същите региони в мозъка, които работят и когато правим грешки.

  От своя страна това потвърждава хипотезата на екипа, че нашите мозъци използват собствените си грешки, за да предизвикат „изследователско поведение“, без да разчитат на любопитство. Д-р Уайърт добавя: „Важно е, защото означава, че често избираме несигурни пътища без да го знаем, без никакво съзнателно намерение да изследваме възможностите си.“

  Някои големи открития са направени по погрешка: откриването на Америка от Христофор Колумб, който вярвал, че е открил „Източните Индии“, откриването на радиоактивността от Хенри Бекерел, който си мислел, че радиацията, излъчвана от урана, всъщност е повторно отдаване на слънчева енергия, или пък откритието на пейсмейкъра от Джон Хопс, който се опитвал да лекува хипотермия с радиовълни. В светлината на тези събития не е учудващо, че човешкият мозък може да се възползва от собствените си грешки, за да мисли нестандартно, казват от ERC.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 20 часа
  FT: България привлича рекордни инвестиции в технологичния сектор
  Facebook, Световната банка и самият „Файненшъл таймс“ разкриха свои технологични центрове в София през последната година
  преди 15 часа
  Над 2000 стартъпа са създали 15 хил. нови работни места у нас
  София е сред десетте най-добри градове за развиване на стартъп предприемачество, подчерта президентът Радев
  преди 17 часа
  Остават 10 дни за промени и плащане на авансовия корпоративен данък за 2019
  Това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година
  преди 18 часа
  Wizz Air поиска отпадане на бизнес класата за всички кратки полети
  Нискотарифният превозвач призова авиационната индустрия да спре да изпълнява полети с празни места в бизнес класа
  преди 22 часа
  General Motors ще строи фабрика за автомобилни батерии
  Тя ще е на стойност $2.3 млрд. и ще бъде съвместно дружество с южнокорейската LG Chem