петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2166 прочитания

    ЕС не се справя с антимикробната резистенстност

    Според Европейската сметна палата има известен напредък, но годишно от нелечими бактерии в ЕС умират 33 000 души, а икономическата цена е €1,5 млрд.
    15 ноември 2019, 16:29 a+ a- a

    Действията на ЕС за справяне с резистентните бактерии, и по-специално тези, които са развили резистентност към антибиотиците, са постигнали слаби резултати до момента, се твърди в нов доклад на Европейската сметна палата (ЕСП). Според одиторите, въпреки че е налице известен напредък в резултат действията на ЕС, особено в областта на ветеринарната медицина, няма достатъчно данни, че здравната тежест, породена от последиците от антимикробната резистентност (АМР), е намаляла.

    АМР възниква когато дадени микроби, например бактерии, вируси, паразити или гъбички, развият резистентност към лекарствени препарати, които преди това са действали ефективно върху тях. AMР представлява сериозна заплаха за здравето, развитието и продоволствената сигурност в световен мащаб. В борбата срещу АМР съществуват две основни предизвикателства: по-разумна и ефикасна употреба на използваните понастоящем антимикробни средства и откриване и разработване на нови антимикробни средства чрез научноизследователска и развойна дейност. Всяка година в ЕС умират 33 000 души поради инфекции, причинени от резистентни на антибиотици бактерии, което води и до икономически загуби в размер на €1,5 млрд., дължащи се на допълнителните разходи за лечение и загубата на производителност.

    Справянето с проблемите, причинени от АМР, е сложна задача и изисква прилагането на интегрирания подход „Едно здраве“, който обединява аспектите на здравеопазването на човека, животните и околната среда, съобщават от ЕСП. 

    Одиторите са изготвили оценка на управлението от страна на Европейската комисия (ЕК) и съответните агенции на ЕС на ключови действия и ресурси, които имат за цел да намалят равнището на АМР. Те разглеждат подкрепата на Комисията за действията на държавите-членки във връзка с подхода „Едно здраве“ и нейния принос за насърчаването на по-разумно прилагане на антибиотици при животните. Одитът обхваща и подкрепата от ЕС за научноизследователски дейности, свързани с АМР.

    Одиторите заключават, че помощта на ЕС за укрепване на подхода „Едно здраве“ за справяне с АМР в държавите-членки е била полезна. По-специално, тя е допринесла за вземане на по-добре информирани решения относно политиката и за улесняване на сътрудничеството и обмяната на опит между държавите-членки. 

    През 2017 г., в съответствие с Глобалния план за действие на Световната здравна организация, ЕК прие своя „Европейски план за действие „Едно здраве“ срещу АМР“, който съдържа действия по въпроси на хуманното и ветеринарното здравеопазване и околната среда. 

    Според одиторите обаче е възможно да се изградят още полезни взаимодействия, които да подпомогнат борбата с АМР чрез целеви и икономически ефективни инвестиции. Те също така посочват недостатъците при мониторинга на напредъка и при наблюдението на вътреболничните инфекции, които биха могли да забавят действията за справяне с АМР. Според тях научните данни за наличието и разпространението на АМР в околната среда продължават да бъдат недостатъчни.

    Одиторите констатират, че въпреки че напредъкът не е еднакъв при всички държави, употребата на антимикробни вещества за ветеринарни цели е станала по-ограничена в повечето държави-членки в ЕС. Това е ключов фактор в действията за справяне с АМР. 

    Сметната палата представя своите специални доклади на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, както и пред други заинтересовани страни, като националните парламенти, бизнеса и представители на гражданското общество. По-голямата част от препоръките, отправени от ЕСП в нейните доклади, се изпълняват.

    Въпреки това обаче употребата на някои антимикробни вещества все още е твърде висока. Продължават да съществуват проблеми, като затрудненията, които държавите-членки срещат при събирането на данни, и разпокъсаният мониторинг на резистентните бактерии в храните и при животните.

    Според одиторите, бъдещата Обща селскостопанска политика предоставя възможност за по-нататъшно укрепване на рамката на ЕС за справяне с резистентните бактерии.

    Бюджетът на ЕС е основен източник на финансиране за инвестиции в научноизследователски дейности, свързани с АМР. Досега обаче не е осъществен пробив при разработването на нови класове антимикробни средства. Освен това одиторите отбелязват, че ЕК не е изготвила задълбочена оценка на подкрепата си за научни изследвания (дейност, която усвоява над 99 % от финансирането от ЕС за проблемите, свързани с АМР). В инициативите на ЕС все още не се обръща достатъчно внимание на проблемите на пазара, които възпират научните изследвания в частния сектор в областта на борбата с АМР. 

    Въз основа на своите констатации одиторите формулират редица препоръки за подобряване на действията на ЕС за справяне с АМР, и по-специално чрез:
    • подсилване на подкрепата за държавите членки;
    • насърчаване на по-разумна употреба на антимикробни средства за ветеринарни цели и по-добро наблюдение на АМР;
    • подобряване на стратегиите за насърчаване на изследванията на АМР в ЕС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 12 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 13 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 20 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 20 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава