сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11948 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    За професията и възможностите разказва Ваня Йорданова, преподавател в първото Прогресивно училище в София
    09 януари 2020, 10:21 a+ a- a

    Ваня Йорданова е начален учител в първото Прогресивно училище в София. Част от екипа на училището е още от самото му откриване през 2016.

    Завършила е педагогика и магистратура по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ . След завършването в продължение на пет години преподава в Монтесори детска градина, след което се присъединява към екипа на първото Прогресивно училище в София. Започва като учител в предучилищен клас, а в момента е начален учител. Наред с това работи и в подкрепа на развитието на прогресивния модел в България.

    Срещнахме се с Ваня, за да ни разкаже повече за работата си като начален учител, какви умения и качества са нужни, как поддържа квалификацията си и как протича учебният ден в Прогресивно училище.

    Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    Кой може да работи като прогресивен учител?
    Нашето училище е лицензирано от Министерство на образованието и науката. Това означава, че учителите, които се присъединяват към нас, трябва да имат учителска правоспособност за позицията, която ще заемат. Т.е. ако един човек иска да стане начален учител и идва от различен сектор, той трябва да премине някаква преквалификация, която да му даде правото да стане начален учител. За всичко останало ние сме се погрижили. Изработили сме въвеждаща програма за обучение, която преминава всеки един учител. Независимо дали има, или не учителска правоспособност. Имаме вече такъв опит с хора, които идват от коренно различни сектори, но всички те са преминали през преквалификация.

    Какви са основните отговорности на началния учител в Прогресивното училище?
    Един начален учител в Прогресивно училище има разнообразни функции и отговорности. На първо място той е учител, т.е. половината от времето, което прекарва в училище, е заето с работа с децата. Останалото време се използва за самоподготовка, планиране, комуникация с учители и родители и т.н. Това, което ни отличава от учителите в традиционните училища, е че нашето ежедневие е изцяло ангажирано с децата. Прогресивният учител е максимално улеснен откъм административна работа, която не е пряко свързана с преподаването. 

    Как типично протича един работен ден?
    Сутрин пристигам в училището в 8 часа. Заедно с колегите в класната стая подготвяме сутрешно съобщение, което записваме на дъската. Подготвям сутрешната среща. След това децата започват да пристигат, като сме си изградили традиция всяка сутрин да се поздравяваме с ръкостискане. В 8:30 ч. започва сутрешната среща. Събира се целият клас заедно с всички учители. В тази среща има различни елементи – поздравяваме се, има тема за споделяне, правим активност и след това минаваме към академичния цикъл. Това е основната част от деня, в която децата, заедно с нас, минават през различните предметни области. В края на този академичен цикъл цялата група се събира и работи по една от трансдисциплинарните теми по програмата IB (International Baccalaureate). След това обядваме заедно с децата. Те имат обедна почивка, а ние време за самоподготовка. Следобедът е доста динамичен. Някои дни прекарваме в срещи с учители и колаборативно планиране на активности, свързани пряко с работата ни с деца или с развитието на прогресивния модел. В други дни комуникираме с родители, пишем имейли или пък имаме индивидуални срещи. Използваме това време и за обогатяване на средата и изработване на различни материали. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    На първо място, това, което търсим в учителите, които се присъединяват към нашето училище, е да обичат и да приемат децата. Да са отворени към тях, да им имат доверие, да подхождат с любов и приемане към всяко дете независимо от неговите възможности. Другото важно нещо е да имат нагласа за учене и да са готови да се развиват. И очакваме учителите да са активни в този процес. Т.е. сами да търсят нови знания, нови практики, да се обогатяват и да споделят наученото със своите колеги, с децата и с другите прогресивни училища. Разбира се, има и много други качества, като например да са етични, креативни, но най-вече честни. Честността е една от ценностите, която ни отличава от останалите частни училища в България. Тук се стремим както децата да бъдат честни едни с други, така и ние да бъдем честни с тях и с родителите им. Както и те с нас. Много ценим това.

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    Чета много. Постоянно се информирам за най-новите тенденции в подходите, които използваме. И не само. Опитвам се да ги сравнявам, да ги съпоставям и да ги прилагам в класната стая. Защото само по този начин можем да разберем кое работи и кое – не. Второто нещо, което тук правим, са вътрешните обучения. Както за новите учители, така и свързани с актуализация на различни практики, които използваме в училище. Не на последно място, имаме и задължителни обучения от международни организации. Стараем се всяка година да има поне по едно такова обучение. 

    Какви са възможностите за развитие на един прогресивен учител?
    Огромни. Идеята е много голяма и се опитваме да подкрепим всеки учител спрямо неговите интереси, възможности и области, в които би искал да се развива. Стига човек да е достатъчно мотивиран и да има желание, в Прогресивно училище може да получи възможност да се развива в различни посоки.

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Специално за прогресивните училища съм чувала коментари, че тук едва ли не децата идват да се забавляват, а не да учат усилено. Това далеч не е така. Децата идват с желание, чувстват се добре и изпитват удоволствие от престоя си в училище. Но разбира се, това е съчетано и с много усилия, които всеки ден те полагат, за да научават нови неща. И не просто да ги научават, но и да ги разбират. Те учат в дълбочина и имат възможността да знаят, да могат и да правят много повече, отколкото се предлага в едно стандартно училище. Развиваме потенциала на всяко дете, защото всяко дете притежава различни възможности. Ние вярваме, че всяко дете има правото да бъде подкрепено по най-добрия начин. 

    Как си почиваш?
    Почивката на един учител е голямо предизвикателство и много зависи как човек ще си организира деня. Защото нашата работа понякога изглежда безкрайна и се случва да влезем в затворен кръг. Работим в училище, прибираме се и продължаваме да работим вкъщи, само за да приключим. Но работата никога не приключва. Така че с течение на времето човек се опитва да разпределя своето време и да балансира нещата. Защото, ако няма една пълноценна почивка, прогресивният учител не би могъл да е достатъчно адекватен на другия ден в класната стая с децата. Аз, вече на моята шеста-седма година от моята професионална реализация, се научих как да балансирам почивка и работа. И се опитвам да разделям двете неща. В свободното си време обичам да се срещам с приятели, да излизам сред природата, да ходя на екскурзии и т.н. Както и да прекарвам повече време вкъщи с любимите хора.

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на Фондация за образователна трансформация в Jobs.bg ТУК.

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
    JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 5 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 5 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 6 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 8 часа
    преди 11 часа