петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6915 прочитания

    Учени разработиха нов метод за възстановяване на нерви

    Той дава възможност за „затваряне“ на големи „дупки“ в нервите при тежки контузии
    24 януари 2020, 15:03 a+ a- a

    Учени от Университета в Питсбърг (САЩ) са разработили нов метод за възстановяване на нерви от периферната нервна система, съобщи Scientific American. Екипът на Кейси Мара е намерил ефективен начин да помогне на нервите да възстановят сравнително големи липсващи участъци.

    Това се случва с помощта на биоразградима тръбичка, която освобождава протеин, който от своя страна подпомага оцеляването на нервните клетки и служи като фактор за растеж. Учените са възстановили близо 80% от функциите на нервите при мишки и маймуни. 

    Малките наранявания при нервите извън мозъка и гръбначния стълб (периферна нервна система) са сравнително лесни за възстановяване, с тях нервите успяват да се справят сами. Проблемът е при по-голямо прекъсване. Тогава обикновено се взима нерв от друга част на тялото и се присажда, за да запълни „дупката“. Това предполага ново нараняване, а и възвръща сравнително малка част от фукнционалността на повредения нерв (50-60%) и съответно ограничена мобилност (на крака и ръце).

    Нервите се регенерират със скорост от около милиметър за ден. В новото устройство на Мара има протеин, който да стимулира растежа и оцеляването на нервни клетки в продължение на около 3 месеца или общо 12 сантиметра.

    Други учени експериментират със стволови и друг вид клетки с цел да затворят „дупката“ при такъв тип контузии. Подходът на Мара и колегите ѝ обаче има много по-голяма вероятност да получи сравнително лесно и бързо одобрение от федералните власти именно, защото не включва живи клетки.

    Мара обяснява, че тя и колегите ѝ вече имат няколко чакащи предложения за първите клинични изпитания при хора. Те най-вероятно ще започнат през 2021 година и ще отнемат поне 3 години. Тя е основала стартъп компанията AxoMax Technologies, която е лицензирала технологията от университета, за да започне експериментите.

    Екипът ѝ също така започва да проучва дали методът ще работи за лицеви нерви. Според нея е малко вероятно да е ефективен за наранявания на гръбнака, които са много по-сложни и включват повече нерви. Учените искат да регенерират и мускулите, повредени от травми.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 48 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ