вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15260 прочитания

    Колко дълго оцелява коронавирусът върху различни повърхности?

    Екип американски учени е направил експеримент с различни повърхности, включително и въздушна камера
    13 март 2020, 11:55 a+ a- a

    Снимка: CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

    Един от големите въпроси, свързан с пандемията от коронавирус, е колко дълго и дали изобщо патогенът може да оцелее върху различни повърхности. Отговорът би улеснил установяването как точно той се разпространява. В опит да разберат точно това екип от американски учени от Националния здравен институт (няколко негови департамента в САЩ), университета Принстън, Калифорнийския университет и Центъра по превенция и контрол на заразни заболявания (CDC) са направили проучване с полагане на вируса върху различни повърхности и изпитание във въздушна среда, за да установят колко време след това той все още е способен да заразява.

    Най-дълго време вирусът е оцелял върху пластмаса и неръждаема стомана – до 3 дни. Това предполага, че болничното оборудване, както и дръжките в градския транспорт са потенциални вектори на разпространение. 

    Лекарите, които тестват пациенти знаят, че вирусът е наличен в големи количества в горните дихателни пътища, което означава, че при кашляне и кихане, той се разпространява във въздуха и по повърхностите чрез малки капчици.

    „Стабилността на вируса във въздуха и върху повърхности може да окаже директно влияние върху разпространението му, тъй като той трябва да остане жизнен достатъчно дълго, след като е изхвърлен от приемника, за да зарази нов приемник“, обяснява Винсент Мънстер от Лабораторията по вирусология към американския Национален здравен институт в Хамилтън, Монтана.

    Според него и целия екип учени разпространението по въздушен път обяснява случаите на „супер разпространение“, като този в Бостън, където повече от 70 души са били инфектирани по време на конференция на биотехнологичната компания Biogen.

    Време, в което вирусите SARS-CoV и HCoV-19 са жизнени след нанасяне на определени повърхности

    Учените изследват колко дълго живее вирусът на различни повърхности и колко дълго циркулира в камера с въздух. След изчакване в продължение на период от няколко часа до няколко дни, те взимат проби и проверяват дали вирусът все още е достатъчно жизнен, за да заразява живи клетки в петри.

    Материалите, които вирусът най-много е „харесал“, са неръждаема стомана и пластмаса, върху които е издържал 3 дни, а според учените е могъл да изкара и още. Най-малко патогенът е оцелял върху мед – само 4 часа. Във въздушната камера вирусът е бил жизнен за около 3 часа.

    За да се установи как точно се разпространява коронавирусът, ще са необходими детайлни епидемиологични изследвания, но резултатите от експеримента на американските учени показват, че той може да се захваща за картонени кутии (като тези, с които най-често се доставят поръчки до домовете) и за пластмасови калъфи за мобилни телефони.

    Известно е, че коронавирусът се убива сравнително лесно с помощта на базирани на алкохол почистващи препарати и дезинфектанти. През февруари германски учени установиха, че почистване на повърхност, върху която има 1 милион частици от вируса, в продължение на 1 минута, ги редуцира до 100, като така намалява рискът от заразяване в голяма степен.

    Американските учени са сравнили времето за оцеляване на Covid-19 с това на ТОРС (Тежък остър респираторен синдром – SARS), който избухна през 2003 и са установили, че двата вируса имат сходно време, в което остават жизнени. Това означава, че има и други фактори, определящи бързото разпространение на Covid-19, тъй като ТОРС се разпространяваше доста по-бавно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    преди 17 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе
    преди 18 часа
    ITF Group отчита най-успешната си година до момента
    Първата финтех компания в ВЕАМ сегмента на БФБ очаква значителен ръст на бизнеса
    преди 18 часа
    BlackPeak Capital инвестира 13,3 млн. лв. в „Бианор Холдинг“
    Бианор привлече общо над 20 млн. лв. през Българска Фондова Борса
    преди 19 часа
    Инфлацията у нас падна до 3%
    НСИ отчита годишна инфлация от 3% за март, и месечна от - 0.2%
    преди 19 часа
    Salesforce преговаря за придобиването на Informatica
    Акциите на Informatica отбелязват над 40% ръст от началото на годината