четвъртък, 09 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12540 прочитания

  Колко дълго оцелява коронавирусът върху различни повърхности?

  Екип американски учени е направил експеримент с различни повърхности, включително и въздушна камера
  13 март 2020, 11:55 a+ a- a

  Снимка: CDC/ Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

  Един от големите въпроси, свързан с пандемията от коронавирус, е колко дълго и дали изобщо патогенът може да оцелее върху различни повърхности. Отговорът би улеснил установяването как точно той се разпространява. В опит да разберат точно това екип от американски учени от Националния здравен институт (няколко негови департамента в САЩ), университета Принстън, Калифорнийския университет и Центъра по превенция и контрол на заразни заболявания (CDC) са направили проучване с полагане на вируса върху различни повърхности и изпитание във въздушна среда, за да установят колко време след това той все още е способен да заразява.

  Най-дълго време вирусът е оцелял върху пластмаса и неръждаема стомана – до 3 дни. Това предполага, че болничното оборудване, както и дръжките в градския транспорт са потенциални вектори на разпространение. 

  Лекарите, които тестват пациенти знаят, че вирусът е наличен в големи количества в горните дихателни пътища, което означава, че при кашляне и кихане, той се разпространява във въздуха и по повърхностите чрез малки капчици.

  „Стабилността на вируса във въздуха и върху повърхности може да окаже директно влияние върху разпространението му, тъй като той трябва да остане жизнен достатъчно дълго, след като е изхвърлен от приемника, за да зарази нов приемник“, обяснява Винсент Мънстер от Лабораторията по вирусология към американския Национален здравен институт в Хамилтън, Монтана.

  Според него и целия екип учени разпространението по въздушен път обяснява случаите на „супер разпространение“, като този в Бостън, където повече от 70 души са били инфектирани по време на конференция на биотехнологичната компания Biogen.

  Време, в което вирусите SARS-CoV и HCoV-19 са жизнени след нанасяне на определени повърхности

  Учените изследват колко дълго живее вирусът на различни повърхности и колко дълго циркулира в камера с въздух. След изчакване в продължение на период от няколко часа до няколко дни, те взимат проби и проверяват дали вирусът все още е достатъчно жизнен, за да заразява живи клетки в петри.

  Материалите, които вирусът най-много е „харесал“, са неръждаема стомана и пластмаса, върху които е издържал 3 дни, а според учените е могъл да изкара и още. Най-малко патогенът е оцелял върху мед – само 4 часа. Във въздушната камера вирусът е бил жизнен за около 3 часа.

  За да се установи как точно се разпространява коронавирусът, ще са необходими детайлни епидемиологични изследвания, но резултатите от експеримента на американските учени показват, че той може да се захваща за картонени кутии (като тези, с които най-често се доставят поръчки до домовете) и за пластмасови калъфи за мобилни телефони.

  Известно е, че коронавирусът се убива сравнително лесно с помощта на базирани на алкохол почистващи препарати и дезинфектанти. През февруари германски учени установиха, че почистване на повърхност, върху която има 1 милион частици от вируса, в продължение на 1 минута, ги редуцира до 100, като така намалява рискът от заразяване в голяма степен.

  Американските учени са сравнили времето за оцеляване на Covid-19 с това на ТОРС (Тежък остър респираторен синдром – SARS), който избухна през 2003 и са установили, че двата вируса имат сходно време, в което остават жизнени. Това означава, че има и други фактори, определящи бързото разпространение на Covid-19, тъй като ТОРС се разпространяваше доста по-бавно.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  преди 3 часа
  Случаите на коронавирус по света надхвърлиха 12 млн.
  Заболелите в САЩ са над 3 млн., а в Бразилия близо 2 млн. души
  преди 3 часа
  240 нови случая на Covid-19 в страната
  Общо лабораторно потвърдените случаи у нас са вече 6342
  преди 17 часа
  САЩ плащат $1,6 млрд. на Novavax, за да ускори създаването на ваксина за коронавирус
  Компанията трябва да произведе 100 млн. дози ваксина до началото на 2021 година
  преди 19 часа
  Uber потвърди, че придобива Postmates
  Сделката е за повече от 2,6 млрд. щатски долара
  преди 19 часа
  Придобиването на Fitbit от Google стана обект на разследване от европейски регулатори
  Над двадесет групи, защитаващи потребители и личната информация поискаха блокиране на сделката
  преди 20 часа