четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7958 прочитания

    Какво е да си учител от вкъщи?

    Как протича процесът на дистанционно обучение и как реагират децата, разказва Людмила Дерменджиева, директор на Първо ОУ в Гоце Делчев
    24 март 2020, 12:45 a+ a- a

    Людмила Дерменджиева, директор на Първо ОУ в Гоце Делчев

    С обявяването на извънредно положение в България училищата бяха едни от първите, които трябваше да реагират своевременно и да трансформират целия учебен процес. Как се справят с новата реалност учителите, какви предизвикателства срещат, как протича процесът и как реагират децата? Вижте какво ни разказа Людмила Дерменджиева, директор на Първо ОУ в Гоце Делчев. 

    Г-жо Дерменджиева, колко бързо стана преминаването към дистанционно обучение във Вашето училище?
    На 13 март, след обявяване на извънредното положение, проведохме извънреден педагогически съвет, на който обсъдихме ситуацията, уточнихме графика и разписанието на часовете и стартирахме.

    Мога с гордост да кажа, че Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ премина на дистанционно обучение още в първия ден, обявен за неприсъствен за учениците – 16 март.

    С какви трудности и предизвикателства се сблъскахте в началото и успяхте ли да канализирате вече процеса?
    Училището ни използва Офис 365 от 2010 година, но не в пълната му функционалност и блясък: предимно използвахме електронна поща, офис приложения. 

    Аз като ръководител компютърен кабинет допреди 4 години използвах OneNote class notebook (така наречения облачен бележник на класа) с учениците, на които преподавах, и разбира се, непрекъснато представях на колегите си нови технологии.

    През 2016 година обаче станах директор на училището и много ми се искаше нещо да променя, за да облекча административната тежест на колегите. Започнахме да работим в екипи в споделени документи по училищни планове, графици, стратегии, така че да не се налага след това да хабим ресурс за допълнителни справки и обобщаване. Като иновативно училище от 2017 година включихме по-активно възможностите на Офис 365 – много лесно е да създадеш анкета, която след това не се налага армия хора да обобщава – просто приложението Forms го прави автоматично. Цялата тази „предварителна подготовка“, ако мога така да я нарека, ни помогна за успешния старт на дистанционното обучение.

    Всички ученици ли имат възможност да се обучават дистанционно към момента?
    Всички 49 учители и  600 ученици от училището ни се включват в дистанционното обучение и повярвайте, споделят, че им е интересно.

    По какъв модел става обучението при Вас и с каква платформа? Как я избрахте?
    Както казах, имахме известен опит, но пък учениците от 1. до 4. клас нямаха създадени акаунти в Офис 365. Започнахме с платформата Zoom и изчакахме МОН и Майкрософт да ни предоставят акаунтите за всички учители и ученици. Това се случи почти веднага. Така, че класната стая Teams стана нашата класна стая. Основно я предпочетохме поради това, че тя е защитена класна стая – в нея потребителят е с името си и няма опасност да се „промъкне“ случаен потребител. Освен това дава безброй възможности на учителите и учениците за активна работа: чат, видеовръзка, споделяне на екран, бяла дъска, задаване на задача или тест на определени ученици или на  целия клас, дава възможност за работа в екип и сътрудничество – нещо, към което се стремим, защото е важно децата ни да го умеят. В бележника на класа учителят вижда развитието на всички ученици и може да работи индивидуално, в зависимост от потребностите и напредъка на всеки ученик.

    Как реагират децата, имате ли трудности с контрола?
    Учениците ни се забавляват и споделят, че учат във виртуалната класна стая с удоволствие. Трудност срещнаха по-малките ученици при активиране на акаунтите, но тук помагахме всички – и учители и родители. В часовете са организирани и отговорни.

    А доколко подготвени са учителите да се справят с тази нова реалност? Какви са настроенията и нагласите сред колегите Ви и срещат ли някакви трудности в процеса?
    Както вече споделих, колегите познаваха голяма част от функционалностите, които ни дава Офис 365. Достатъчен им бе един онлайн тренинг, който си направихме и 5-6 клипчета, които записах от моя акаунт, за да се ориентират в новото предизвикателство – класната стая Teams. От гледна точка на технологиите – всичко е наред. Тази вечер, мисля, че точно навреме, си направихме онлайн среща за подкрепа с психолога Младен Владимиров. Те са имали своите страхове, че няма да се справят достатъчно добре в дигиталната класна стая и ги споделиха, но с радост споделиха, че ситуацията им е помогнала да мобилизират още повече уменията и любовта си, защото всичко, което правиш с любов се получава по най-добрия начин.

    Как преминава в момента един учебен ден?
    Учебният ден за учениците на  Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“  преминава почти  както всеки реален учебен ден, само началният час е друг - 9.00 и разбира се, часовете са с продължителност 30 минути за по-големите и 20 минути за малките ученици от 1. до 4. клас, предвид хигиенните норми и правила за работа с компютър. Обучението е синхронно, децата имат време и да работят по малки учебни проекти.

    Как ще става изпитването и оценяването?
    До момента учениците не са изпитвани и оценявани, както в реална класна стая, по-скоро наблегнахме на затвърждаването на знания и допълване на евентуални пропуски, предвид двете грипни ваканции. Колегите използват възможностите на интерактивните приложения, които създават в платформите learning apps  и kahoot. 

    QR към тест за проверка на знанията по ИТ – 6. клас

    Оценяването в класната стая в Teams ще бъде много лесно: В раздел Assignments учителят може да зададе практическа задача и/или тест, да зададе точки за оценяване и време за изпълнение на заданието. В момента, в който ученикът реши теста и щракне върху бутон изпрати, той вижда вече своята успеваемост.

    Смятате ли, че училищата в България са готови за дистанционно обучение?
    Дали българските училища са готови за дистанционно обучение – не съм сигурна, но едно съм сигурна – ще го направят и ще го направят качествено, по най-добрия възможен начин, каквото и да им струва това. Учителите са отговорни хора, на тях може да се разчита.

    Какви уроци си извлякохте макар и от краткия опит до момента – какво работи и какво – не, какво може да се подобри?
    Сега и родителите са малко или много притеснени от „новата класна стая“, обяснимо е, но учителите имат нужда и от време за себе си и семейството си – колкото и да са всеотдайни към децата, не могат и не бива да бъдат непрекъснато онлайн. Мисля, че трябва да изградим правила в това отношение.

    Искам да благодаря на всички учители от моето училище, и на всички български учители за организацията, която направиха, за да продължи усвояването на необходимите знания и компетентности от всяко българско дете. Благодаря и на МОН и Майкрософт, които в партньорство дадоха шанса на всички училища при реорганизацията на учебния процес да използват възможностите на класната стая Teams.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 43 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.