четвъртък, 09 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  13180 прочитания

  CDC: Коронавирусът издържа върху повърхности 17 дни

  Това показва анализ на кораба Diamond Princess, преди да бъде дезинфекциран
  25 март 2020, 12:29 a+ a- a

  Американският център за контрол и превенция на заразните заболявания (CDC) съобщи, че 17 дни след като круизният кораб Diamond Princess е бил опразнен от пасажери, в него все още се намират следи от коронавируса. Откритията на CDC, описани в ново проучване, предполагат че вирусът може да оцелява върху различни повърхности много повече, отколкото се предполагаше до момента. Проучване, публикувано в New England Journal of Medicine по-рано този месец, твърди, че вирусът може да оцелява във въздуха в продължение на няколко часа, а върху пластмаса и стомана поне 3 дни.

  Учените, изследвали кораба, който бе поставен под карантина при Йокохама, Япония миналия месец, са намерили РНК (генетичен материал) в каютите на заразени пътници до 17-я ден след опразването на плавателния съд, преди той да бъде дезинфекциран. 

  От CDC обясниха, че „РНК на вируса не означава непременно, че е имало наличие на жив вирус“. Така че няма как да се каже със сигурност дали хора биха се заразили, ако се докоснат до повърхностите, където е бил открит вируса, уточняват от MIT Technology Review.

  Правилното почистване и дезинфекция на повърхностите ще убие коронавируса, припомнят от изданието. Необходими са още проучвания, за да се стигне до окончателно заключение колко дълго може да оцелее вируса върху непочистени повърхности и какъв риск представлява това за хората във времето.

  Въпреки това самият факт, че издържа толкова по-дълго, отколкото се предполагаше, подчертава нуждата от старателно почистване на домовете и болниците, където е имало хора, болни от Covid-19, пишат още от MIT Technology Review. Същото важи и за всякакви бизнеси, които предполагат струпване на много хора на едно място – фитнеси, барове, ресторанти, когато дойде времето те отново да отворят врати за клиенти, отбелязва още изданието.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 19 минути
  ЕП прие реформата за сектора на автомобилния транспорт
  Правилата относно времето за почивка, което включва прибирането на превозвачите, ще се прилагат 20 дни след публикуването на акта
  преди 1 час
  Канадската Velocity придобива златно находище „Иглика“
  Според компанията имотът е недостатъчно проучен и е разположен в много перспективен имот
  преди 3 часа
  преди 4 часа
  Случаите на коронавирус по света надхвърлиха 12 млн.
  Заболелите в САЩ са над 3 млн., а в Бразилия близо 2 млн. души
  преди 4 часа
  240 нови случая на Covid-19 в страната
  Общо лабораторно потвърдените случаи у нас са вече 6342
  преди 18 часа
  САЩ плащат $1,6 млрд. на Novavax, за да ускори създаването на ваксина за коронавирус
  Компанията трябва да произведе 100 млн. дози ваксина до началото на 2021 година
  преди 21 часа