четвъртък, 04 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  13990 прочитания

  CDC: Коронавирусът издържа върху повърхности 17 дни

  Това показва анализ на кораба Diamond Princess, преди да бъде дезинфекциран
  25 март 2020, 12:29 a+ a- a

  Американският център за контрол и превенция на заразните заболявания (CDC) съобщи, че 17 дни след като круизният кораб Diamond Princess е бил опразнен от пасажери, в него все още се намират следи от коронавируса. Откритията на CDC, описани в ново проучване, предполагат че вирусът може да оцелява върху различни повърхности много повече, отколкото се предполагаше до момента. Проучване, публикувано в New England Journal of Medicine по-рано този месец, твърди, че вирусът може да оцелява във въздуха в продължение на няколко часа, а върху пластмаса и стомана поне 3 дни.

  Учените, изследвали кораба, който бе поставен под карантина при Йокохама, Япония миналия месец, са намерили РНК (генетичен материал) в каютите на заразени пътници до 17-я ден след опразването на плавателния съд, преди той да бъде дезинфекциран. 

  От CDC обясниха, че „РНК на вируса не означава непременно, че е имало наличие на жив вирус“. Така че няма как да се каже със сигурност дали хора биха се заразили, ако се докоснат до повърхностите, където е бил открит вируса, уточняват от MIT Technology Review.

  Правилното почистване и дезинфекция на повърхностите ще убие коронавируса, припомнят от изданието. Необходими са още проучвания, за да се стигне до окончателно заключение колко дълго може да оцелее вируса върху непочистени повърхности и какъв риск представлява това за хората във времето.

  Въпреки това самият факт, че издържа толкова по-дълго, отколкото се предполагаше, подчертава нуждата от старателно почистване на домовете и болниците, където е имало хора, болни от Covid-19, пишат още от MIT Technology Review. Същото важи и за всякакви бизнеси, които предполагат струпване на много хора на едно място – фитнеси, барове, ресторанти, когато дойде времето те отново да отворят врати за клиенти, отбелязва още изданието.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  преди 5 часа
  Фирмите в ЕС ще трябва да информират за заплатите си в обявите за работа
  Работниците, които са били дискриминирани при заплащането, могат да получат компенсация, гласят нови предложения на Европейската комисия
  преди 5 часа
  Вече можете да запазите час за ваксиниране в електронен регистър
  Всеки желаещ маркира вида ваксина в системата, но крайното решение е на лекаря, който я поставя, уточни здравният министър
  преди 5 часа
  884 млн. лв. са изплатени по мярката 60/40
  Средствата са помогнали за запазването на 300 000 работни места
  преди 6 часа
  Започна изплащането на помощта за средните фирми
  Фирмите могат да подадат искане за авансово плащане в размер на до 40% от общата сума по договора