сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2982 прочитания

    Проучване свързва замърсяването на въздуха с по-висока смъртност при коронавируса

    Учени от Харвард установиха статистическа връзка между замърсяването с ултрафини прахови частици и по-високата смъртност при Covid-19
    08 април 2020, 12:08 a+ a- a

    Пациенти с коронавирус в области, които са имали висока степен на замърсяване на въздуха преди пандемията, е по-вероятно да починат от инфекцията от пациенти в по-чисти части на страната. Това показва ново проучване за САЩ, направено от университета Харвард, което показва първата ясна връзка между дългосрочното излагане на замърсен въздух и смъртността от Covid-19.

    Учените от Harvard University T.H. Chan School of Public Health са анализирани 3080 области в САЩ. Те са установили, че ултрафините прахови частици, известни като PM2,5, са свързани с по-висока смъртност от новия коронавирус. Това е първият широкомащабен национален анализ, който показва статистическа връзка и голямо припокриване между смъртните случаи от новия коронавирус и дългосрочното излагане на фини прахови частици.

    Според авторите „резултатите от този документ предполагат, че дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха увеличава вероятността за най-тежкия изход от Covid-19“.

    Резултатите показват, че ако Манхатън бе понижавал средното ниво на PM2,5 с по 1 микрограм на кубичен метър в последните 20 години, най-вероятно смъртните случаи там щяха да с 248 по-малко на този етап на пандемията.

    Документът е предаден за оценка и публикуване в New England Journal of Medicine.

    Проучването е установило, че само леко увеличение на дългосрочното излагане на замърсяване може да има сериозни последствия, свързани с коронавируса, дори и като се отчетат други фактори, като тютюнопушене и гъстота на населението.

    Така например окръг Колумбия е по-вероятно да има по-висока смъртност от съседния Монтгомъри. Окръг Кук, който включва Чикаго, би трябвало да има по-висока смъртност от близкия Лейк Каунти. Окръг Фултън, който включва Атланта, е по-вероятно да отчете повече смъртни случаи от съседния окръг Дъглас.

    Според Франческа Доминичи, професор по биостатистика в Харвард и водещ изследовател в проучването, то „осигурява доказателства, че в окръзите, които имат по-замърсен въздух, има по-голям риск от смъртни случаи от Covid-19. Те ще имат по-висок брой хоспитализации, по-висок брой смъртни случаи и там трябва да бъдат концентрирани много от ресурсите.“

    Проучването е част от все още малко на брой, но нарастващи изследвания, основно извън Европа, които предлагат поглед върху това как живот, прекаран, дишайки по-мръсен въздух, може да направи хората по-податливи на новия коронавирус, който вече отне живота на над 10 000 души в САЩ и 74 000 по света, пише New York Times.

    Анализът на учените от Харвард не включва данни на отделни пациенти и не отговаря на въпроса защо някои части на страната са ударени по-тежко от други. Също така остава неясно дали фините прахови частици имат роля в разпространението на вируса или дали дълготрайното излагане на такъв замърсител води директно до по-висок риск от разболяване.

    Д-р Джон Р. Балмс, говорител на Американската асоциация по белодробни заболявания и професор по медицина в университета Калифорния, Сан Франциско, обясни, че откритията са особено важни за болниците в бедните квартали и цветнокожите общества, които е по-вероятно да са изложени на по-високи нива замърсяване на въздуха от „заможните бели общности“, пише още изданието.

    Проучването също може да има дългосрочни последици за регулациите за чистия въздух, които администрацията на Тръмп работи да отмени през последните три години с мотива, че са били тежки за индустрията. „Резултатите от проучването подчертават важността от продължаващо налагане на съществуващи регулации за чистотата на въздуха, за да бъде запазено здравето на хората и по време, и след кризата Covid-19“.

    Повечето фини прахови частици идват от изгаряне на горива, например от автомобили, рафинерии и електроцентрали, както и от някои дейности, които се извършват в закрити пространства като тютюнопушенето. Според експерти вдишването на толкова микроскопични замърсители възпалява и уврежда обвивката на белите дробове, като отслабва способността на тялото да отблъсква респираторни инфекции.

    Множество проучвания са установили, че излагането на фини прахови частици повишава риска от развиване на рак на белите дробове, инфаркти, инсулти и дори преждевременна смърт, пише още New York Times.

    Д-р Зуо Фен-Янг от Fielding School of Public Health, Лос Анджелис, е установил в свое проучване през 2003, че пациенти с ТОРС (тежък остър респираторен синдром) от най-замърсените части на Китай е два пъти по-вероятно да починат от заболяването в сравнение с хора от по-чисти региони. Според него проучването на Харвард е „много последователно“ спрямо неговите открития.

    Учените от Харвард са събрали данни за фините прахови частици през последните 17 години от над 3000 окръга, както и данни за смъртните случаи от Covid-19 в тях до 4 април. Създаденият от тези данни модел предполага „значителна статистическа връзка между замърсяване на въздуха и смъртни случаи от коронавируса“. Учените са направили 6 допълнителни анализа, за да изключат фактори, които според тях биха могли да компрометират резултатите. 

    Д-р Бламс отбеляза, че без изучаване на индивидуалните характеристики на пациентите, проучването може само да предполага връзка между замърсяването на въздуха и смъртността от коронавируса и трябва да бъде потвърдено от още проучвания. „Въпреки това е ценно откритие“, казва още той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 4 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 5 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 5 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 7 часа
    преди 10 часа