четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2267 прочитания

    Учени: Коронавирусът в Ню Йорк е внесен основно от Европа

    За 24 часа жертвите на заболяването в САЩ са най-малко 1900 души
    09 април 2020, 09:55 a+ a- a

    В щата Ню Йорк през последния ден са загинали 779 души от коронавирус. Това заяви губернаторът на щата Андрю Куомо. В Ню Джърси жертвите са 275, като и двата щата отбелязаха мрачен рекорд с най-много жертви за ден, съобщава „Ройтерс“.

    Междувременно стана ясно, че само за ден в САЩ са установени нови 430 000 нови инфекции, а загиналите в национален мащаб са най-малко 1900 за 24 часа.

    Лекари и медицински сестри в Ню Йорк, който се счита за епицентър на заболяването в САЩ, изразиха изумление от скоростта, с която пациентите се влошават и умират. Те обясняват, че възрастните и хората с хронични заболявания не са единствените, които в един момент изглеждат сравнително добре, а в следващия са на прага на смъртта. Същото се случва и на младите и здрави пациенти, предава още агенцията. 

    Въпреки статистиката губернатор Куомо съобщи, че се наблюдават и положителни тенденции. Според него предприетите мерки за социално дистанциране помагат за „огъване на кривата“ и подобряват контрола върху разпространението на инфекцията. Като пример той даде факта, че намаляват новите хоспитализации на хора с коронавирус. 

    Ню Йорк е един от 42-та щата, които издадоха заповед за оставане вкъщи и затвориха всички „не основни“ бизнеси. Куомо каза, че загубата на човешки животи вероятно ще продължи в следващите дни със същото темпо и дори по-високо, заради критично болни пациенти, които от дълго време са на вентилатори.

    Междувременно New York Times съобщи, че ново генетично проучване показва, че коронавирусът е започнал да циркулира в Ню Йорк към средата на месец февруари, седмици преди обявяването на първия потвърден случай в града и е донесен от пътуващи основно от Европа, а не от Азия.

    До такъв извод са достигнали екип учени от Icahn School of Medicine, Mount Sinai. Различен екип изследователи от N.Y.U. Grossman School of Medicine са достигнали до същия извод, като са изследвали генетичен материал от друга група случаи на заболяването. И двата екипа са анализирани генетичен материал, взет от жители на Ню Йорк, събран в средата на месец март. 

    Проучванията разкриват по-ранно разпространение на вируса, което е можело да бъде открито при провеждане на „агресивно тестуване“, отбелязва изданието.

    На 31 януари президентът Тръмп забрани влизането в страната на чужденци, ако са били в Китай в предходните 2 седмици. Италия започна да „затваря“ градове чак в края на февруари, а американският президент заяви, че ще блокира пътници от повечето европейски държави чак на 11 март. По това време обаче жителите на Ню Йорк вече са се прибирали у дома с вируса, пише още New York Times.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 16 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 16 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 17 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 18 часа
    преди 21 часа