петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1878 прочитания

    Тестуването за антитела и сертификатите за имунитет повдигат етични и научни въпроси

    Целта на сертификатите е да позволят на определени хора да се върнат на работа
    15 април 2020, 11:57 a+ a- a

    В някои части на САЩ и Европа се обмисля въвеждането на сертификати, базирани на тестове за антитела, посочващи дали даден индивид е прекарал COVID-19. Целта им е да намалят мерките на карантина и да позволят на определени граждани да напуснат домовете си и да се завърнат на работа. Експерти предупредиха, че правителства обмислят въвеждането на подобни мерки твърде рано.

    Тестовете бяха разработени в Италия, Германия и Китай в рамките на няколко седмици. Стратегията се изпробва в части от Северна Италия.

    Въпреки това плановете са научно и етично спорни. Според д-р Мартин Шнел, професор по социална философия и етика в здравеопазването в германския университет Витен/Хердеке, подобни предложения са „знак на несигурно общество“.

    Шнел разкри, че импулсът зад идеята е разбираем. Той посочва пример с водач на автомобил, който чака в задръстване и е по-спокоен когато знае, че ще напусне зоната в определен период от време, отколкото да не знае колко дълго ще прекара на едно място. Въпреки това Шнел смята, че правителства все още не знаят колко дълго ще продължи карантината.

    Професорът посочи още, че издаването на сертификати ще създаде проблеми в по-малки градове и села, където обществото се познава по-добре. Стратегията би довела до разделение на населението, където една част може да излиза и да прави каквото си иска, докато други са заключени вкъщи. Това би се отразило на солидарността на обществото, която в момента го крепи.

    Шнел подчерта още, че планът е етичен само, ако останалите мерки за социално разграничаване бъдат запазени, като спазването на дистанция от 2 метра или носенето на маски за лице с цел предпазването на здрави или уязвими. Това би било трудно в някои случаи, като в публичен транспорт, който мнозина използват за придвижване.

    Най-подходящият начин за изход от карантина е когато правителствата изградят нормативен план на база постижения. Например, когато процентът на инфекции се понижи и един човек заразява по-малко членове на населението поради придобит имунитет от останалата част от обществото. 

    „Ако правителствата свалят ограниченията само, за да ги върнат отново след няколко седмици или месеца поради втора пандемия, това създава рискове за криза в демокрацията. Политическите лидери трябва да предложат достоверен, а не прибързан сценарий, за да избегнат загубата на доверие“, споделя още Шнел.

    Друг фактор е липсата на информация за това дали инфектиран и възстановил се пациент може да прихване вируса отново. В Китай вече се наблюдава ръст на случаите след като мерките бяха отпуснати. Липсва и информация дали отделените от тялото антитела са достатъчни, за да се преборят с нова инфекция или с мутирал щам на вируса.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 4 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 5 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 5 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 7 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години