петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2380 прочитания

    Колко надеждни са проучванията за антитела срещу COVID-19?

    Първата серия от проучвания породи повече полемика, отколкото яснота
    23 април 2020, 09:50 a+ a- a

    Проучванията на големи групи от обществото за антитела (т.нар. серологични изследвания) срещу новия коронавирус обещават да покажат колко широко разпространени са недиагностицираните инфекции, колко смъртоносен е вирусът в действителност и дали достатъчно от населението е изградило имунитет, за да бъдат облекчени социалните мерки за дистанциране. Но първата серия от серологични изследвания породи повече полемика, отколкото яснота, коментира порталът Science в обширен анализ по темата.

    Резултати от проучвания в Германия, Холандия и САЩ установяват, че между 2% и 30% от определени популации вече са били заразени с вируса. Данните показват, че потвърдените случаи на COVID-19 са все още много малка част от реалния брой заразени, както и че по-голямата част от инфекциите са леки. 

    Но много учени поставят под въпрос точността на тестовете за антитела и отбелязват, че няколко от изследователските групи са обявили своите открития директно в пресата, а не в предпечатни или научни документи, в които данните могат да бъдат разгледани. Нещо повече, критиците предупреждават, че тези данни служат като аргумент за ранно премахване на изолацията и облекчаване на ограничителните мерки.

    Някои наблюдатели предупреждават, че походът на коронавируса сред населението едва сега започва и, че дори да се вярва на резултатите за антитела, те не оправдават облекчаването на контрола.

    Множество тестове за коронавирусни антитела все още се усъвършенстват и валидират. Те могат да покажат дали нечия имунна система се е сблъскала с вируса. Но тъй като никой не знае какво ниво на антитела, ако въобще има такова, осигурява защита срещу новия вирус, тестовете не могат да покажат дали човек е имунизиран срещу бъдеща инфекция, коментира Science. И никой не знае колко дълго може да има такъв имунитет.

    Преди няколко седмици Германия проведе мащабно проучване, за да разбере какъв процент от гражданите имат антитела. На пресконференция на 9 април вирусологът Хендрик Стрийк от университета в Бон обяви предварителни резултати от град с население 12 500 души в окръг Хайнсберг, който беше силно засегнат от COVID-19. Той обяви, че екипът му е открил антитела срещу вируса в 14% от 500 тествани души. Сравнявайки този брой с регистрираните смъртни случаи в града, проучването предполага, че вирусът убива само 0,37% от заразените хора (коефициентът за сезонен грип е около 0,1%). Заключението на учените е, че 15% от населението вече не може да бъде заразено със SARS-CoV-2 и процесът на изграждане на стаден имунитет вече е в ход. Препоръката е политиците да започнат да премахват някои от ограниченията в регионите.

    Стрийк коментира още преди изследването, че вирусът е по-малко сериозен, отколкото са опасенията и, че последиците от продължителното блокиране могат да са също толкова лоши, ако не и по-лоши от вредите, които може да нанесе вирусът. 

    Други учени обаче изразяват скептичност относно надеждността на данните, се посочва в анализа на изданието. Кристиан Дростен, вирусолог в университетската болница Charité в Берлин, коментира пред репортери, че от проучването за антителата не могат да се правят смислени заключения предвид ограничената информация, която представя. Дростен цитира неяснотата какво ниво на антитела осигурява имунитетът и отбелязва, че в изследването са участвали цели домакинства, което „може да доведе до надценяване на инфекциите, защото хората, живеещи заедно, често се заразяват взаимно“.

    Проучване на учени от Станфордския университет сред 3 300 души в окръг Санта Клара в Калифорния, публикувано миналата седмица, също предизвика сериозни критики. Изследователите стигнаха до заключението, че между 2,49% и 4,16% от жителите на окръга вероятно са били заразени с коронавирус. Това предполага, казват те, че реалният брой инфекции е бил около 80 000. Това е повече от 50 пъти повече, отколкото са потвърдили тестовете за вирусни гени и предполага ниска степен на смъртност. Причина да се помисли дали строгите мерки са необходими, заключават авторите.

    След изнасянето на данните проучването също среща сериозна критика. Първо, учените набират хора чрез Facebook, което означава, че е по-вероятно да са привлекли хора със симптоми на COVID-19, които искат да бъдат тествани. Второ, тъй като абсолютният брой положителни тестове е малък, лъжливите положителни резултати може да са почти толкова, колкото и реалните инфекции. Това са част от критиките.

    Авторите си сътрудничат с експерти по здравна политика от Университета на Южна Калифорния, за да направят подобно проучване в окръг Лос Анджелис. Те правят същия тест за антитела на 846 души. В прессъобщение, публикувано тази седмица, те обявяват, че приблизително 4% от възрастното население на окръга има антитела срещу вируса, което означава около 300 000 души. 

    Друго скорошно проучване за антитела в Холандия показа, че страната все още е далеч от стаден имунитет, за който много се надяваха. Независимо от това, правителството обяви на 21 април, че ще започне да премахва някои ограничения през следващите седмици.

    „Дори проучванията за антитела да показват смъртност от COVID-19 под 1% - казва Майкъл Остерхолм, експерт по инфекциозни болести в Университета на Минесота - мерки за контрол ще са необходими дълго време, за да се избегне натоварване на болниците. Данните за антитела само потвърждават предизвикателството, пред което сме изправени, и тези проучвания показват колко е трудно то.“

    По последни данни на Световната здравна организация към 22 април само 2-3% от заразените с коронавирус са изградили антитела. От организацията твърдят, че това е твърде малък процент, за да се счита, че има стаден имунитет и да бъде обявен край на пандемията. Според експертите стратегията за стадния имунитет може да бъде ефективна само ако близо 70% от населението има изградена защита. Становището на СЗО към момента е непроменено - карантината остава най-сигурният начин за ограничаване разпространението на вируса и предотвратяване на втора вълна от заразени.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 2 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 18 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 18 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 19 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство