вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3130 прочитания

    Коронавирусът отслабва при пряка слънчева светлина и горещина

    Американски учени твърдят, че коронавирусът живее само 2 минути на повърхности под въздействието на пряка слънчева светлина и температура над 21°C
    24 април 2020, 14:25 a+ a- a

    Частиците на новия коронавирус живеят само две минути на повърхности под въздействието на пряка слънчева светлина и температура над 21°C. 

    Това сочи проучване на Дирекцията по наука и технологии на министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Данните обяви на брифинг в Белия дом Уилям Браян, който оглавява Дирекцията.

    Според проучването новият коронавирус изглежда отслабва бързо под въздействието на слънчевата светлина, горещината и влажността. Правителствените учени смятат, че вирусът преживява най-добре на закрито и сухо и губи потенциала си с покачването на температурите и влажността на въздуха. Но отбелязват, че вирусът може да оцелее навън при топло време, ако не бъде изложен на пряка слънчева светлина.

    "Най-забележителното ни наблюдение до момента е мощният ефект, който пряката слънчева светлина изглежда оказва върху вируса, както на повърхности, така и във въздуха. Виждахме подобен ефект и на температурата и влажността, които както по отделно, така и в комбинация влияят по-неблагоприятно на вируса.", посочва Браян. 

    Полуживотът (времето за деактивициране на 50% от вирусните частици) драстично намалява при затопляне на времето и увеличаване на нивата на UV, установяват учените. Най-бързо вирусът умира при наличието на пряка слънчева светлина. 

    Върху гладки повърхности като неръждаема стомана например, коронавирусът губи силата си след 18 часа в тъмна среда с ниска влажност. В среда с висока влажност полуживотът му спада до 6 часа, а когато е поставен в условия на висока влажност и слънчево греене, полуживотът на коронавируса е две минути, показват данните на американските учени, цитирани от Браян на брифинга.

    Изследователите са установили подобен ефект на коронавируса във въздуха, симулирайки кашляне и кихане, с които обикновено се разпространява заразата. В тъмна стая вирусът запазва полуживота си за час. Но когато е на слънце, той губи половината от силата си в рамките на 90 секунди. 

    Откритието на американските учени увеличава надеждите, че коронавирусът ще имитира поведението на други респираторни заболявания като грипа, които традиционни са по-слабо заразни при топло време.  

    Според Уилям Браян новите данни дават надежди, че през топлите летни месеци може драстично да намалее броят на коронавирусните инфекции и смъртните случаи, но би било "безотговорно" да се заключи, че лятното време ще убие вируса.  

     

     

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 30 минути
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 17 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 18 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 19 часа
    преди 19 часа
    Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
    В Азия цената е намалена с около $2000
    преди 20 часа
    НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
    Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година