събота, 04 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2002 прочитания

  Коронавирусът отслабва при пряка слънчева светлина и горещина

  Американски учени твърдят, че коронавирусът живее само 2 минути на повърхности под въздействието на пряка слънчева светлина и температура над 21°C
  24 април 2020, 14:25 a+ a- a

  Частиците на новия коронавирус живеят само две минути на повърхности под въздействието на пряка слънчева светлина и температура над 21°C. 

  Това сочи проучване на Дирекцията по наука и технологии на министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Данните обяви на брифинг в Белия дом Уилям Браян, който оглавява Дирекцията.

  Според проучването новият коронавирус изглежда отслабва бързо под въздействието на слънчевата светлина, горещината и влажността. Правителствените учени смятат, че вирусът преживява най-добре на закрито и сухо и губи потенциала си с покачването на температурите и влажността на въздуха. Но отбелязват, че вирусът може да оцелее навън при топло време, ако не бъде изложен на пряка слънчева светлина.

  "Най-забележителното ни наблюдение до момента е мощният ефект, който пряката слънчева светлина изглежда оказва върху вируса, както на повърхности, така и във въздуха. Виждахме подобен ефект и на температурата и влажността, които както по отделно, така и в комбинация влияят по-неблагоприятно на вируса.", посочва Браян. 

  Полуживотът (времето за деактивициране на 50% от вирусните частици) драстично намалява при затопляне на времето и увеличаване на нивата на UV, установяват учените. Най-бързо вирусът умира при наличието на пряка слънчева светлина. 

  Върху гладки повърхности като неръждаема стомана например, коронавирусът губи силата си след 18 часа в тъмна среда с ниска влажност. В среда с висока влажност полуживотът му спада до 6 часа, а когато е поставен в условия на висока влажност и слънчево греене, полуживотът на коронавируса е две минути, показват данните на американските учени, цитирани от Браян на брифинга.

  Изследователите са установили подобен ефект на коронавируса във въздуха, симулирайки кашляне и кихане, с които обикновено се разпространява заразата. В тъмна стая вирусът запазва полуживота си за час. Но когато е на слънце, той губи половината от силата си в рамките на 90 секунди. 

  Откритието на американските учени увеличава надеждите, че коронавирусът ще имитира поведението на други респираторни заболявания като грипа, които традиционни са по-слабо заразни при топло време.  

  Според Уилям Браян новите данни дават надежди, че през топлите летни месеци може драстично да намалее броят на коронавирусните инфекции и смъртните случаи, но би било "безотговорно" да се заключи, че лятното време ще убие вируса.  

   

   

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Над 15% от немските фирми у нас планират да съкратят персонал заради COVID-19
  21% очакват значителен спад на приходите, сочи нова анкета на Германо-Българска индустриално-търговска камара
  преди 14 часа
  EK разреши употребата на Remdesivir за лечение на Covid-19 в ЕС
  Това е първото лекарство, получило одобрение за употреба на европейско ниво
  преди 15 часа
  Китай планира създаването на пристанище за свободна търговия
  Идеята е то да се конкурира с Хонконг и Сингапур
  преди 15 часа
  Обсъжда се повишаване цените на всички клинични пътеки
  Така те ще покриват входящия тест за коронавирус на пациентите при постъпване в болница, независимо с какво заболяване
  преди 17 часа
  Над 65% от местата за настаняване у нас планират намаляване на пакетни цени
  Планират се още намаления на нощувки и алтернативен период за използване на резервации
  преди 17 часа
  "Ариете Логистикс" откри нов завод в Пазарджик
  Инвестицията на компанията възлиза на 20 млн. евро, а броят на наетите служители става 1000 души