вторник, 19 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2943 прочитания

  От инсулт до енцефалит: как Covid-19 поразява мозъка и нервната система

  Четири месеца след началото на епидемията учените все още знаят много малко за новия вирус
  28 април 2020, 10:47 a+ a- a

  Заразата от Covid-19 не се ограничава само до инфекция на дихателните органи. Изследвания при значителен брой пациенти показват, че вирусът поразява и нервната система, съобщава руската секция на BBC. 

  От носоглътката вирусът е способен да проникне в главния мозък, а това може да доведе до редица усложнения. Списъкът с възможните усложнения е дълъг: от проблеми с храносмилателната система и запушване на кръвоносните съдове до сърдечна недостатъчност и енцефалит, пише BBC.   

  Многолик вирус
  Четири месеца след началото на епидемията учените все още знаят много малко за причиняващия болестта вирус SARS-CoV-2 и неговия ефект върху човешкото тяло. Общата картина се изяснява постепенно, като лекари от цял свят споделят в стотици научни списания опита си в лечението на пациенти с коронавирус. В резултат на това списъкът на възможните симптоми на Covid-19 продължава да се разширява (вече има повече от дузина от тях), а с него и нашата представа за това какви други органи вирусът може да порази и до какви усложнения освен пневмония болестта може да доведе.

  Най-често лекарите описват нарушения на нервната система. Две проучвания във Франция и Китай заключиха, че повече от една трета от заразените хора имат неврологични симптоми под една или друга форма. Много от тези симптоми са леки и включват главоболие или замаяност, които могат да бъдат причинени от силен имунен отговор. Виждат се и други по-специфични и тежки симптоми, които включват загуба на мирис или вкус, мускулна слабост, инфаркт, припадъци и халюцинации, съобщи Sciencealert. Тези симптоми се наблюдават по-често при тежки случаи - при 46% до 84% от тях. Дезориентация, невнимание и нарушения в движението също се наблюдават при тежко заболелите с Covid-19, а според проучванията някои от неврологичните симптоми се запазват и след възстановяването на пациента от вируса.

  Няколко проучвания описват наличието и на енцефалит (мозъчно възпаление), причинен от коронавируса, и инсулт при здрави млади хора с леки симптоми на COVID-19, съобщават BBC и Sciencealert.

  Описани са случаи и на синдром на Гилен-Баре като страничен ефект от Covid-19: имунната система на пациента започва да атакува собствените му нервни клетки, което води до мускулна слабост, а в тежки случаи и до парализа.

  Американските лекари са обезпокоени от сведения, че само в Ню Йорк за две седмици при пациенти с коронавирус има пет случая на интензивен инсулт - освен това при сравнително млади хора (под 50 години), без други изразени симптоми на Covid-19.

  Според предварителните данни като страничен ефект от възпалението коронавирусът провокира образуването на кръвни съсиреци в големи съдове, което в крайна сметка може да доведе до остро нарушение на мозъчното кръвообращение. Въпреки това главно неврологичните нарушения все още се наблюдават при по-тежки случаи.

  SARS-CoV-2 не е уникален в това, че може да зарази мозъка, пишат изданията. Подобна инфекция на мозъка може да бъде причинена от няколко други вируса, включително грип и морбили, което също понякога води до неврологични заболявания, макар и доста рядко.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Ново извънредно положение в Португалия
  Препоръчва се българските граждани да се въздържат от пътувания до Португалия към момента
  преди 5 часа
  И КЕВР разреши на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ
  Предстои подписването на договорите за финансиране и прехвърлянето на акциите
  преди 5 часа
  преди 5 часа
  Румъния няма да поставя под карантина ваксинирани срещу Covid-19
  Те обаче трябва да са получили и втората доза от ваксината
  преди 6 часа
  преди 7 часа
  ЕП настоява за прозрачност на договорите за доставка на ваксини
  Евродепутатите изразиха съжаление относно „здравния национализъм“, включително предполагаеми паралелни договори, подписани от държавите членки, или опити да се конкурират помежду си