петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6601 прочитания

    От инсулт до енцефалит: как Covid-19 поразява мозъка и нервната система

    Четири месеца след началото на епидемията учените все още знаят много малко за новия вирус
    28 април 2020, 10:47 a+ a- a

    Заразата от Covid-19 не се ограничава само до инфекция на дихателните органи. Изследвания при значителен брой пациенти показват, че вирусът поразява и нервната система, съобщава руската секция на BBC. 

    От носоглътката вирусът е способен да проникне в главния мозък, а това може да доведе до редица усложнения. Списъкът с възможните усложнения е дълъг: от проблеми с храносмилателната система и запушване на кръвоносните съдове до сърдечна недостатъчност и енцефалит, пише BBC.   

    Многолик вирус
    Четири месеца след началото на епидемията учените все още знаят много малко за причиняващия болестта вирус SARS-CoV-2 и неговия ефект върху човешкото тяло. Общата картина се изяснява постепенно, като лекари от цял свят споделят в стотици научни списания опита си в лечението на пациенти с коронавирус. В резултат на това списъкът на възможните симптоми на Covid-19 продължава да се разширява (вече има повече от дузина от тях), а с него и нашата представа за това какви други органи вирусът може да порази и до какви усложнения освен пневмония болестта може да доведе.

    Най-често лекарите описват нарушения на нервната система. Две проучвания във Франция и Китай заключиха, че повече от една трета от заразените хора имат неврологични симптоми под една или друга форма. Много от тези симптоми са леки и включват главоболие или замаяност, които могат да бъдат причинени от силен имунен отговор. Виждат се и други по-специфични и тежки симптоми, които включват загуба на мирис или вкус, мускулна слабост, инфаркт, припадъци и халюцинации, съобщи Sciencealert. Тези симптоми се наблюдават по-често при тежки случаи - при 46% до 84% от тях. Дезориентация, невнимание и нарушения в движението също се наблюдават при тежко заболелите с Covid-19, а според проучванията някои от неврологичните симптоми се запазват и след възстановяването на пациента от вируса.

    Няколко проучвания описват наличието и на енцефалит (мозъчно възпаление), причинен от коронавируса, и инсулт при здрави млади хора с леки симптоми на COVID-19, съобщават BBC и Sciencealert.

    Описани са случаи и на синдром на Гилен-Баре като страничен ефект от Covid-19: имунната система на пациента започва да атакува собствените му нервни клетки, което води до мускулна слабост, а в тежки случаи и до парализа.

    Американските лекари са обезпокоени от сведения, че само в Ню Йорк за две седмици при пациенти с коронавирус има пет случая на интензивен инсулт - освен това при сравнително млади хора (под 50 години), без други изразени симптоми на Covid-19.

    Според предварителните данни като страничен ефект от възпалението коронавирусът провокира образуването на кръвни съсиреци в големи съдове, което в крайна сметка може да доведе до остро нарушение на мозъчното кръвообращение. Въпреки това главно неврологичните нарушения все още се наблюдават при по-тежки случаи.

    SARS-CoV-2 не е уникален в това, че може да зарази мозъка, пишат изданията. Подобна инфекция на мозъка може да бъде причинена от няколко други вируса, включително грип и морбили, което също понякога води до неврологични заболявания, макар и доста рядко.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 9 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк