понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3659 прочитания

  От инсулт до енцефалит: как Covid-19 поразява мозъка и нервната система

  Четири месеца след началото на епидемията учените все още знаят много малко за новия вирус
  28 април 2020, 10:47 a+ a- a

  Заразата от Covid-19 не се ограничава само до инфекция на дихателните органи. Изследвания при значителен брой пациенти показват, че вирусът поразява и нервната система, съобщава руската секция на BBC. 

  От носоглътката вирусът е способен да проникне в главния мозък, а това може да доведе до редица усложнения. Списъкът с възможните усложнения е дълъг: от проблеми с храносмилателната система и запушване на кръвоносните съдове до сърдечна недостатъчност и енцефалит, пише BBC.   

  Многолик вирус
  Четири месеца след началото на епидемията учените все още знаят много малко за причиняващия болестта вирус SARS-CoV-2 и неговия ефект върху човешкото тяло. Общата картина се изяснява постепенно, като лекари от цял свят споделят в стотици научни списания опита си в лечението на пациенти с коронавирус. В резултат на това списъкът на възможните симптоми на Covid-19 продължава да се разширява (вече има повече от дузина от тях), а с него и нашата представа за това какви други органи вирусът може да порази и до какви усложнения освен пневмония болестта може да доведе.

  Най-често лекарите описват нарушения на нервната система. Две проучвания във Франция и Китай заключиха, че повече от една трета от заразените хора имат неврологични симптоми под една или друга форма. Много от тези симптоми са леки и включват главоболие или замаяност, които могат да бъдат причинени от силен имунен отговор. Виждат се и други по-специфични и тежки симптоми, които включват загуба на мирис или вкус, мускулна слабост, инфаркт, припадъци и халюцинации, съобщи Sciencealert. Тези симптоми се наблюдават по-често при тежки случаи - при 46% до 84% от тях. Дезориентация, невнимание и нарушения в движението също се наблюдават при тежко заболелите с Covid-19, а според проучванията някои от неврологичните симптоми се запазват и след възстановяването на пациента от вируса.

  Няколко проучвания описват наличието и на енцефалит (мозъчно възпаление), причинен от коронавируса, и инсулт при здрави млади хора с леки симптоми на COVID-19, съобщават BBC и Sciencealert.

  Описани са случаи и на синдром на Гилен-Баре като страничен ефект от Covid-19: имунната система на пациента започва да атакува собствените му нервни клетки, което води до мускулна слабост, а в тежки случаи и до парализа.

  Американските лекари са обезпокоени от сведения, че само в Ню Йорк за две седмици при пациенти с коронавирус има пет случая на интензивен инсулт - освен това при сравнително млади хора (под 50 години), без други изразени симптоми на Covid-19.

  Според предварителните данни като страничен ефект от възпалението коронавирусът провокира образуването на кръвни съсиреци в големи съдове, което в крайна сметка може да доведе до остро нарушение на мозъчното кръвообращение. Въпреки това главно неврологичните нарушения все още се наблюдават при по-тежки случаи.

  SARS-CoV-2 не е уникален в това, че може да зарази мозъка, пишат изданията. Подобна инфекция на мозъка може да бъде причинена от няколко други вируса, включително грип и морбили, което също понякога води до неврологични заболявания, макар и доста рядко.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 април 2021, 16:05
  НАП: 84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет
  Срокът за обявяване на доходите е до 5 май
  16 април 2021, 16:04
  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.
  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 15:48
  ЕК одобри средства за инфраструктура и здравеопазване за България
  Това става след изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“
  16 април 2021, 15:24
  Полша стартира имунизацията с ваксината на J&J
  Здравните власти в страната смятат, че потенциалните рискове са малки и далеч по-малко сериозни от коронавируса
  16 април 2021, 15:13
  Германската Meggle затваря завода си в Шумен
  Трудовите договори на около 95 служители ще бъдат прекратени
  16 април 2021, 14:18
  Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до „Горна Баня“
  Гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден, коментира столичният кмет