вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5122 прочитания

    Колко дълго продължава имунитетът срещу Covid-19?

    От отговора на този въпрос зависи кога и дали изобщо ще приключи епидемията, ще има ли ефективна ваксина и колко живота ще отнеме новият коронавирус
    28 април 2020, 18:03 a+ a- a

    Учени в Университета Колумбия в Манхатън са провели проучване между 2016 и 2018 година, в което са събирали носен секрет от 191 деца, учители и медицински служители, като са ги помолили да записват кога са кихали или са имали възпалено гърло. Целта е да се създаде карта на обикновените респираторни вируси и техните симптоми и колко дълго хората, които са ги преболедували имат имунитет към всеки от тях.

    Проучването обхваща 4 вида коронавируси: HKU1, NL63, OC42 и C229E, които са широкоразпространени ежегодно. Tе не привличат особено внимание, тъй като причиняват т. нар. oбикновена настинка. Сега, когато новият коронавирус SARS-CoV-2 постави света под карантина, информацията за по-леките вируси в това голямо семейство е сред нещата, които биха могли да ни покажат как може да се развие тази пандемия, пише MIT Technology Review.

    Учените от Колумбия са описали своите открития в предварителен доклад, който определено причинява безпокойство. Те установяват, че хората често се реинфектират (заразяват повторно) с един и същ коронавирус дори в рамките на една година, а понякога и по повече пъти. В рамките на година и половина 12 от доброволците са дали положителни проби по два или три пъти за един и същи вирус, в един от случаите само с 4 седмици разлика във времето. 

    Това е много рязка разлика с модела, който следват варицелата или морбили, при които в общия случай оздравелите са имунизирани до живот. 

    За коронавирусите „изглежда имунитетът изчезва бързо“, казва Джефри Шаман, който е провел проучването, заедно с Марта Галанти, следдипломен специализант.

    Не е ясно дали Covid-19 ще следва същия модел, но резултатите от проучването на Колумбийския университет предполагат, че голяма част от говоренето за пандемията може да се окаже подвеждащо. Говори се за минаване „отвъд пика“ и „имунизационни паспорти“ за оздравелите. В същото време някои се надяват инфекцията да е по-широкоразпространена, отколкото показват официалните данни и че само „поносим брой смъртни случаи“ стои между нас и достатъчно високото ниво на имунитет на обществото, за да спре вирусът да се разпространява. Всичко това обаче предполага дълготраен имунитет, но какво, ако той отминава бързо, пита изданието. 

    „Това, което казвам на всички и никой не ми вярва, е че хващаме коронавируси всяка зима, дори да сме сероконвертирани*“, казва Матю Фрайман, който изучава семейството вируси в Университета Мериленд. Дори, когато повечето хора са развили антитела за тях, те пак се разболяват. „Ние не разбираме дали става дума за промяна във вируса с времето или антителата не предпазват от инфекция“, казва той.

    Критичен фактор
    В момента сме в период на пандемия. Това се случва, когато нов вирус, към който хората са податливи, се разпространи по цялата планета. Към 26 април един на всеки 2500 човека на Земята е заразен (въпреки че броят на инфектираните без съмнение е по-голям, все още вероятно е засегнал малка част от световното население). Такеши Касаи, регионален директор на Световната здравна организация за Западния тихоокеански регион, предупреди, че докато не бъде открита ваксина, светът трябва да се подготви за „нов начин на живот“.

    Според ранни доказателства преболедуването осигурява поне временна защита срещу реинфектиране. Откакто са описани първите случаи в Китай през декември 2019, няма ясно доказателство някой да е заразен повторно. Новите положителни резултати на някои хора в Южна Корея, след вече отрицателни тестове, вероятно се дължат на грешка при тестването или продължително съществуване на вируса в телата им, коментира MIT Technology Review.

    „Има много хора, които са били инфектирани, преживяли са инфекцията, разхождат се наоколо и не се заразяват повторно и не заразяват други хора“, казва Марк Дейвис, учен в университета Станфорд. По данни на университета „Джонс Хопкинс“ към 26 април над 800 000 души са се възстановили от Covid-19.

    Учени в Китай са провели експеримент с маймуни. След като преболедували, учените опитали да ги реинфектират, но животните не се разболели и нямали следи от вируса в гърлата си.

    Това, което не е ясно е колко дълго продължава този имунитет. А при положение, че сме в пандемия от 5 месеца, няма и как да разберем. Ако имунитетът е доживотен, всеки преболедувал е допълнение към защитата срещу разпространението на патогена. Но ако имунитетът е краткосрочен, както е при обикновените коронавируси, Covid-19 може да се настани в нашия свят като сезонен супергрип в висока смъртност, който се появява всяка зима.

    Според последните компютърни модели на пандемията, продължителността на имунитета ще е ключов фактор, а вероятно и най-важният. Според модел на Университета Харвард, публикуван в Science, Covid-19 се превръща в сезонно заболяване – появява се всяка зима или през 2 години, след като се изгради имунитет у населението, а след това изчезва. Учените от Харвард са стигнали до заключението, че прогнозите колко хора ще се заразят с Covid-19 в следващите години зависи основно от това до каква степен населението има имунитет и дали той изчезва и с каква скорост. С други думи критичният фактор за прогнозиране пътя на пандемията също е тотално неизвестен, отбелязва още MIT Technology Review.

    Сезонен вирус
    Тъй като много други видове коронаворуси са леки, не получават вниманието, което получава инфлуенцата (сезонният грип) – вирус, който променя формата си и се следи отблизо, анализира се генетично, за да може всяка година да се създава нова ваксина за него. Към момента обаче дори не е ясно дали обикновените коронавируси мутират по начини, които да им позволят да избегнат имунната система или има други причини, поради които имунитетът е толкова кратък при тях. 

    „Няма глобално наблюдение на коронавирус“, казва Бъртрам Фийлдинг, вирусолог в Университета Западен Кейп в Южна Африка, който следи научните открития в тази сфера. „Въпреки че обикновената настинка струва на САЩ $20 милиарда годишно, тези вируси не убиват, а за всичко, което не убива, ние нямаме наблюдения.“

    Проектът Global Virome Project в Манхатън е изключение и се финансира от Департамента по отбраната. Целта му е да открива респираторни вируси с крайна цел „проследяване“ или наличие на начин да се проследяват обикновените инфекции, които циркулират в града.

    Сред откритията на това изследване е фактът, че хората, които се заразяват от един и същи коронавирус два пъти, нямат по-малко симптоми втория път. Вместо това някои хора не развиват симптоми изобщо, други изкарват лоши настинки по два или три пъти. Според Шаман колко тежко човек ще изкара едно заболяване зависи от това как се справят членовете на семейството му с подобни заболявания. Казано с други думи предполага се генетична обусловеност.

    Големият въпрос е какво означава краткия имунитет за Covid19. Има ли шанс заболяването да се превърне във версия убиец на обикновената настинка, която е винаги там и заразява между 10 и 20% от населението ежегодно, но продължава да убива един на всеки 100? Ако е така, това означава, че ще се превърне в бедствие, способно да намали ръста на населението на Земята с 10%.

    Имунологични изследвания
    Големи имунологични изследвания врече се провеждат в опит да отговорят на този въпрос. Такива се провеждат в Германия и Америка. Този вид проучвания, които проверяват за наличие на антитела в кръвта на хората, могат да установят колко души са били изложени на вируса, включително и онези, които не са имали никакви симптоми или съвсем леки.

    Освен това учените ще изследват кръвта на хората, за да установят колко силен имунен отговор се развива срещу заболяването и да установят дали има връзка между това и колко тежко някой е изкарал инфекцията. Според Дейвис „Това, което виждаме в момента с коронавируса е нуждата от имунен мониторинг, защото някои хора просто го отмятат, а други умират. Разликата е сериозна и никой не разбира защо.“

    Човешката имунна система има различни механизми, чрез които реагира на непознати до момента патогени. Антителата, които се произвеждат от B клетките, обгръщат вируса и не му позволяват да инфектира клетките. Междувременно Т-клетките регулират имунния отговор или унищожават инфектираните клетки. След като една инфекция е преминала може да се формират версии на дългосрочна „памет“ от всяка от тези клетки.

    Други факти идват от епидемията ТОРС (Тежък остър респираторен синдром – SARS) през 2002/2003. Вирусът е по-смъртоносен от Covid-19. 6 години след епидемията лекари в Пекин започват да търсят имунен отговор сред оцелелите. Те не откриват антитела или дълготрайните помнещи B-клетки, но откриват помнещи Т-клетки.

    Тъй като лекарите успяват да спрат епидемията ТОРС след около 8000 инфектирани, не е имало възможност някой да се зарази повторно, но тези Т-клетки може би са знак за продължаващ имунитет. По-късно проучване с мишки установява, че помнещите Т-клетки са предпазили животните от най-лошите последици на заболяването, след като учените се опитали да ги заразят повторно.

    Според Фрайман от Университета Мериленд всички тези несигурности за имунния отговор към коронавируса означават, че шансът да предвидим кога и как ще приключи пандемията, е много малък. „Не знам кога това ще се махне и ако някой каже, че знае, то значи не знае за какво говори изобщо“, казва той.

    *сероконверсия е времевия период, в който определено антитяло се развива и става откриваемо в кръвта. След като се е случила сероконверсията, заболяването може да бъде открито в кръвта чрез антитела. По време на инфекция или имунизация в кръвта навлизат антигени, а имунната система започва да произвежда антитела в отговор. Преди сероконверсията, антигенът може да е откриваем, а може и да не е, но по дефиниция антитялото отсъства. По време на сероконверсията антителата ги има, но все още не могат да бъдат засечени.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 25 минути
    Анна Панчева е новият ръководител на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 2 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 3 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 20 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 21 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 21 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС