четвъртък, 08 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3723 прочитания

  UV лампи – разрешение на казуса с дезинфекцията на закрити пространства?

  Учени се надяват, че старата технология може да разреши проблема с дезинфекцията на магазини, ресторанти и училища
  08 май 2020, 13:40 a+ a- a

  Някои учени се надяват технология, която е на няколко десетилетия да помогне на обществото да се завърне към сравнително нормален начин на живот след края на блокадите и карантините по света, пише New York Times. Ултравиолетовата светлина може да изтреби патогените във въздуха в магазини, ресторанти и класни стаи и да има потенциално ключова роля в предотвратяването на бъдещо разпространение на инфекцията.

  Технолгията носи тромавото име ултравиолетово антибактериално облъчване в горната част на помещението и е нещо като да внесеш силата на слънчевата светлина в затворено помещение, обяснява изданието.

  Д-р Едуард А. Нардел, преподавател по глобално здраве и социална медицина в Harvard Medical School, казва, че технологията е абсолютно безвредна и високоефективна за инфекции, които се предават по въздуха. „Направили сме проучванията. Знаем, че работи.“

  Слънчевата светлина дезинфекцира, а ултравиолетовата (UV) част от нея е особено ефективна при неутрализирането на въздушни патогени. 

  Преносими UV лампи вече се използват за стерилизиране на повърхности в болнични стаи и вагони на метрото, но те могат да бъдат използвани само, когато тези пространства са празни.

  Д-р Нардел описва конструкции, закрепени за стените в горната част на помещенията, които да излъчват ултравиолетова светлина над главите на хората, подобно на флуоресцентните лампи. Инсталирането на вентилатори на тавана подпомага циркулацията на въздуха, така че целият обем на помещението да бъде дезинфекциран.

  Ултравиолетовата светлина поврежда генетичния материал (ДНК в бактериите и РНК при вирусите) като предотвратява тяхното размножаване. „Може да се каже, че сте ги убили“, обяснява Уилиям П. Банфлет, преподавател по архитектурно инженерство в университета Пенсилвания. 

  Според д-р Нардел поставянето на UV конструкции за комерсиални нужди за средни по размер складови помещения, тип магазин като Walmart, би струвало около $100 000, което може да е твърде скъпо за някои малки бизнеси. Освен това системата използва електроенергия, изисква почистване и поддръжка, не е като да я сложиш, да я включиш и да я забравиш, обяснява той.

  Първите такива системи са били поставени през 30-те години на миналия век в училища във Филаделфия. Данните от проучване, продължило 5 години, показват, че учениците, които са учили в стаи с оборудване, е много по-малко вероятно да се разболеят от предавани по въздуха инфекции. Най-ясното доказателство идва през 1941, когато в училищата във Филаделфия се разразява епидемия от дребна шарка. В едно от изучаваните училища, системите за дезинфекция били инсталирани в класните стаи на началните класове. Там само 15% от децата, които нямали имунитет срещу заболяването (не са го изкарали по-рано), се заразили. В горните класове не е имало такива инсталации и над 50% от децата без имунитет са се разболяли.

  Снимка: University of Maryland

  Въпреки това учени признават, че ползването на ултравиолетова светлина в закрити пространства ще е трудно за обществото, на което десетки години се повтаряше, че трябва да използва слънцезащитни продукти, за да се пази именно от нея. Ултравиолетовите лъчи в слънчевата светлина, които предизвикват рак на кожата, са известни като UVA и UVB.

  Това е причината антибактериалните инсталации да използват дължина на вълната на светлината, известна като UVC, която е много по-къса от UVA и UVB. Колкото по малка е дължината на вълната, толкова повече енергия носят светлинните частици – фотоните. Това означава, че UVC е по-безопасна за хората, защото се абсорбира от протеини във външния слой мъртви кожни клетки, преди да достигне ДНК в живите клетки на кожата. (Светлината на открито е лишена от UVC, защото тя се абсорбира от земната атмосфера).

  Според д-р Нардел безопасността на UVC е установена много отдавна. Въпреки това тя може да предизвика дразнене на кожата и очите, което да продължи до няколко дни, поради което се прилага над главите на хората или в ненаселени помещения. Понякога UVC лампи се слагат вътре във вентилационните тръби, извън полезрението на хората и напълно изолирани от хората.

  Даниел Джоунс, президент на UV Resources в Санта Кларита, Калифорния, споделя пред изданието, че поръчките през последния месец са се увеличили 10 пъти, а търсенето е огромно.

  В момента учените проучват възможностите на т.нар. „далечна UVC“ - която има дори още по-къса дължина на вълната и по-висока енергийност, която изглежда е още по-безопасна за хората и би могла да се използва непрекъснато в помещения, дезинфекцирайки и повърхности в допълнение на функцията да убива патогените във въздуха. 

  Производители тепърва започват производство на тази технология. То няма да е факт, за да се справим с текущата вълна от коронавирус, но достатъчно скоро за следващата, която всички очакват, коментира Дейвид Бренър, директор на Центъра за радиологични изследвания в медицинския център на Университет Колумбия. 

  Д-р Бренър провежда експеримент с голи мишки, които ще бъдат облъчвани с „далечна UVC“ по 8 часа на ден в продължение на 60 седмици. До момента, след 40 седмици, няма никакви признаци на предракови лезии по кожата на животните или на поражения по очите им, обяснява той.

  Едно от предизвикателствата на този тип системи е дали те са достатъчно ефективни за всички видове помещения от складове до ресторанти и магазини. Част от предизвикателството е, че местоположението на вентилаторите и лампите трябва да бъде оптимизирано за всяко отделно пространство, а ефективността в големи публични пространства, трябва тепърва да бъде доказана, обяснява Йелена Сребрик, преподавател по механично инженерство в Университета Мериленд.

  Вентилаторите на тавана подобряват ефикасността с между 25 и 30%. Д-р Сребрик и д-р Нардел прилагат моделите за по-големи пространства като летища и големи магазини. „Знам, че определено ще подобри безопасността, но не мога да ви кажа до каква степен или колко е безопасно и дали бих отишла в мол.“

  Съществува и проблемът с наименованието на технологията „ултравиолетово антибактериално облъчване “. Според д-р Нардел трябва да е нещо по-простичко като „светлинна дезинфекция“. „Имаме ПР проблем от десетилетия и страдаме заради него“, казва той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 9 часа
  преди 11 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 11 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 12 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 17 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт