вторник, 26 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  761 прочитания

  Калифорнийският университет се отказва от изпитите SAT и ACT

  Мярката ще е в сила до 2024 г., когато предстоят допълнителни промени
  22 май 2020, 13:36 a+ a- a

  Калифорнийският университет (University of California – UC) вече няма да изисква резултати от стандартизираните изпити SAT и CAT за приемане на първокурсници от същия щат, съобщи NBC News. 

  Управата на учебното заведени е гласувал за тази промяна, която ще важи до есента на 2024 година. Висшето училище и неговите филиали ще използват следващите 3 години, за да разработят нов тест, който да е по-релевантен спрямо знанията, които университетът очаква кандидатите да имат преди да започнат колежанското си образование. 

  Според съобщението, ако новият тест не посрещне „специфичните критерии“ до 2025 г., системата ще елиминира изцяло тестовете.

  От университета уточняват, че трябва да разработят подобен процес и за студентите извън щата, както и за международните кандидати, които не се обучават в гимназиите на щата Калифорния и съответно нямат предварително одобрените от университета знания. Този процес ще започне през 2025 година.

  Според новите правила кандидат-студентите от щата ще могат да кандидатстват с резултати от SAT и ACT през 2021 и 2022 г. Филиалите ще могат използват резултатите за прием и други цели, но кандидатите, които ги пропуснат няма да бъдат наказвани. Новата политика се отказва и от писането на есета и писмените изпити.

  В следващите 2 години учениците все още ще могат да полагат тези изпити, но резултатите няма да се използват за прием във висшето учебно заведение. 

  Критици на тестовете твърдят, че те ощетяват малцинствата и по-бедните ученици, защото въпросите често съдържат определени пристрастия, на които по-привилегированите деца са по-подготвени да отговорят. Освен това по-богатите ученици се подготвят чрез специални курсове, които помагат за повишаване на резултатите им. Много ученици обаче не могат да си ги позволят.

  Системата на Калифорнийския университет се състои от 10 филиала (кампуса) от Дейвис, близо до Сакраменто и Бъркли в Северна Калифорния до UCLA в Лос Анджелис и UC Сан Диего. UC в Сан Франциско обучава само завършили студенти и предлага професионално образование. Системата включва повече от 280 000 студенти и над 227 000 души персонал.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 43 минути
  Театри, опери и танцови зали вече могат да работят и на закрито
  Капацитетът на заетост на театрите се увеличава от 30 на 50%
  преди 3 часа
  СЗО спря изпитанията на хидроксихлорохин при пациенти с Covid-19
  Решението идва след ново мащабно проучване, според което лекарството може да причини повече вреда, отколкото полза
  преди 3 часа
  Над 5,5 млн. са потвърдените случаи на Covid-19 по света
  Този брой обаче не отразява истинския, тъй като много страни тестват хора само при необходимост или при постъпване в болница
  преди 6 часа
  преди 6 часа
  Детските градини в София отварят
  Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини
  преди 6 часа
  Къде плажовете в България ще са безплатни това лято?
  По закон цените на плажните принадлежности трябва да бъдат намалени поне с 50%