вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2265 прочитания

    Хидроксихлорокинът не предпазва от Covid-19

    Ново проучване в САЩ и Канада установи, че той не помага и за по-леко преминаване на заболяването
    04 юни 2020, 15:22 a+ a- a

    Лекарството срещу малария Хирдоксихлорокин (hydroxychloroquine) не предпазва от Covid-19. Това показва ново изследване, проведено сред 821 души в САЩ и Канада, които са контактували с пациенти, инфектирани с вируса. Проучването е проведено от Университет Минесота с помощта на учени от Канада.

    Проучването е първият голям клиничен опит за хидроксихлорокина. То е и първото, което има за цел да провери дали лекарството предпазва от разболяване при хора, изложени на SARS-CoV-2. Този вид изследвания, в които се подбират пациенти на случаен принцип, които получават лекарството или пласебо, се счита за най-достоверният начин да се измери безопасността и ефективността на даден медикамент, отбелязва New York Times. Участниците са здравни работници и хора, които са се грижили у дома за болни членове от семейството.

    Водещият автор на изследването д-р Дейвид Булуеър от Университета в Минесота, обяснява, че основният извод от теста е, че ако контактувате с болни от Covid-19, хидроксихлорокинът не е ефективният метод за предпазване след контакт.

    Участниците в клиничното изследване са били изложени на умерен или висок риск от заразяване с Covid-19. Като умерен риск е дефиниран престой за повече от 10 минути при болен на разстояние по-малко от 2 метра като участникът носи маска. Висок е рискът при същата ситуация, но участникът е без маска. Около 88% от участниците са били високорискови.

    Участниците са набрани онлайн, на възраст между 33 и 50 години, разпределени по равно мъже и жени, 66% от тях са здравни работници. Те са здрави и без придружаващи заболявания, които биха направили хидроксихлорокина опасен за тях. Останалите 36% са били изложени на заболяване у дома, грижейки се за болен член на семейството.

    Проучвания при много тежко болни от Covid-19 пациенти свързват хидроксихлорокина, особено, когато се комбинира с антибиотика азитромицин, с опасни нарушения в сърдечния ритъм. Затова и FDA и Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в САЩ предупредиха, че медикаментът трябва да се използва само в проучвания или при внимателно наблюдение в болнични условия.

    В рамките на 4 дни след контакт с инфектиран с Covid-19 участниците са приели лекарството или пласебо. След това са проследени, за да се установи дали ще се разболеят със симптоми, отговарящи на Covid-19, в рамките на следващите 14 дни.

    Лекарството или пласебото са им били изпратени по пощата, като след това те са съобщавали своите симптоми на учените, но не са били преглеждани. Не всички участници са били тествани за вируса, тъй като изследването се е провело по време, в което все още е имало недостиг на тестове. 

    Няма особена разлика между участниците, на които е даден хидроксихлорокин, и тези, които са приемали пласебо. От взимащите лекарството 49 от 414 (11,8%) са се разболели. В контролната група са се разболели 58 от 407 (14,3%). Според статистиката тази разлика е незначителна.

    Резултатите показват още, че лекарството не е помогнало на заболелите да изкарат коронавируса по-леко. Странични ефекти от хидроксихлорокина, като гадене, са по-често срещани при тези, които са приемали лекарството, отколкото при контролната група – 40,1% спрямо съответно 16,8%. Не е установена промяна в сърдечния ритъм или други сериозни странични ефекти.

    Резултатите от проучването са придружени от „редакторска бележка“, която посочва кои са слабите места в него: липсата на тестване е направила невъзможно установяването със сигурност на броя участници, които са развили Covid-19. Освен това само 75% от участниците, взимали хидроксихлорокин, са завършили пълния курс лечение, тъй като останалите са се отказали (някои заради тежките странични ефекти). Периодът на изчакване от 4 дни след излагането на патогена, преди да започне да се взима лекарството, може да не е дал възможност да препарата да подейства. Ако лечението е започнато по-рано, резултатите биха могли да са различни. Авторът на тези бележки д-р Мирон Коен от Университета на Северна Каролина определи резултатите по-скоро като провокативни, отколкото като окончателни и написа „потенциалната полза за превенция при хидроксихлорокина предстои да бъде установена“.

    Проучването не проверява възможността лекарството да предпазва хората, ако започне да се взима преди те да бъдат изложени на патогена. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 5 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 6 часа
    преди 7 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 9 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 9 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд