сряда, 08 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  512 прочитания

  Може ли съществуваща ваксина да помогне срещу Covid-19?

  Екип учени твърди, че ваксината срещу детски паралич може да предостави временна защита срещу новия коронавирус
  15 юни 2020, 15:10 a+ a- a

  Докато светът работи усилено за създаване на ваксина срещу Covid-19, екип учени в САЩ твърди, че съществуваща ваксина, до която почти всеки има достъп, може да помогне.

  Съществуват много доказателства, че съществуващите ваксини, като тази срещу полиомиелит (известен още като детски паралич) защитава децата от широк диапазон инфекции и си струва да се опита да се използва срещу новия коронавирус. Това пишат Константин Чумаков, началник на звеното по ваксини в американската Администрация по храни и лехарства (FDA), и д-р Робърт Гало, съоткривател на вируса на СПИН, заедно със свои колеги в ново проучване, публикувано в списание Science.

  Ваксината за полиомиелит, която се дава на децата под формата на капки през устата (ораплна полио ваксина – ОПВ) е безопасна, лесна за поставяне и широкодостъпна с над 1 милиард дози, които се произвеждат и прилагат ежегодно в 140 държави по света.

  ОПВ използва отслабена версия на полио вируса. Живите отслабени ваксини създават силен и дълготраен имунен отговор, твърдят експертите. Те са по-бавни за производство от модерните ваксини, които използват част от генетичния материал на даден вирус, а американските и европейските компании са съсредоточили усилията си в създаване на ваксина по бързия метод, казват още те.

  „Предлагаме използване на ОПВ за намаляване или предотвратяване на Covid-19. И полиовируса и коронавируса са вируси с положителна РНК верига, затова е вероятно да предизвикват и да бъдат повлияни от еднакви имунни механизми […] ОПВ може да осигури временна протекция от коронавирус“, пишат учените в своето изследване.

  ОПВ създава т. нар. стаден имунитет, който се достига когато между 70 и 90% от дадено население се е сблъскало с определен вирус, което може да стане чрез инфектиране и възстановяване, или чрез ваксинация. 

  Освен че може да предпази уязвими индивиди, ваксината може да предотврати разпространението на нови коронавируси, като увеличи делът хора, които са неподатливи към тях, се обяснява още в изследването.

  „Рискът от ОПВ е изключително нисък“, казват те. Ваксината може да предизвика подобни на полиомиелита усложнения, но само при 1 от 3 милиона поставени ваксини, а това се случва основно при деца с компрометиран имунитет.

  Лекарите са наясно, че ползите от ваксините надхвърлят предпазването от конкретния вирус, за който са създадени. Други отслабени живи ваксини, като тези срещу морбили и вариола също се свързват с подчертан неспецифичен имунитет срещу инфекциозни заболявания. Така например в Африка, когато започва да се прилага ваксината срещу морбили, цялостната детска смъртност намалява с 50%, което е далеч над нивата, които би трябвало да бъдат достигнати, ако се предотврати само смъртността от морбили.

  ОПВ не е лицензирана и не е налична в САЩ, но все още се прилага в други части на света, отбелязват от Американския център за борба с инфекциозните заболявания (CDC).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Италия подкрепя присъединяването на България към Шенген
  Страната е на четвърто място по чуждестранни инвестиции у нас
  преди 11 часа
  ЕК с нови мерки в подкрепа на лозаро-винарския сектор
  Лозаро-винарският сектор е сред най-силно засегнатите от кризата сектори
  преди 12 часа
  Планът за инвестиции за Европа подкрепя изграждането на детска болница в Бургас
  Новата болница ще бъде в сграда с нулеви емисии, свързана със съществуващата болница на Бургаския университет
  преди 13 часа
  Проучване: Тревогата от коронавируса сред българите расте, но мнозинството е против ново затягане на мерките
  Намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди
  преди 13 часа
  ЕК очаква по-слабо възстановяване на българската икономика през 2021
  Брюксел запазва прогнозата си от пролетта за намаление на реалния БВП с около 7% тази година
  преди 17 часа