четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2806 прочитания

    Налично и евтино лекарство намалява смъртността от Covid-19

    Дексаметазонът помага при най-тежко болните пациенти, показва най-голямото клинично изследване за съществуващи лекарства
    16 юни 2020, 17:30 a+ a- a

    Евтино и широкоразпространено лекарство намалява смъртността при пациенти, които страдат от най-тежките форми на Covid-19. Това стана ясно от най-голямото клинично изследване на съществуващи лекарства и ползата от тях за новия коронавирус, съобщи BBC.

    Ниски дози от стероидното лечение с дексаметаон (dexamethasone) е огромен пробив в борбата със смъртоносния вирус, твърдят британски учени. Той намалява рискът от летален изход при пациенти на респиратор с една трета и с една пета при тези, които имат нужда от кислородна терапия.

    Ако лекарството бе използвано за лечение на пациенти във Великобритания от самото начало, щяха да бъдат спасени до 5000 живота, казват учените. 

    Освен това дексаметазонът може да се окаже от огромно значение в по-бедните държави, където има голям брой заболели.

    Проучването се провежда от екип от Университета Оксфорд. В него участват около 2000 пациенти с Covid-19, които са на лечение в болница и на които се дава дексаметазон и над 4000, които не приемат лекарството. За пациентите на вентилатор дексаметазонът намалява риска от смърт с между 28 и 40%, а за тези, които имат нужда от кислородна терапия, с между 20 и 25%.

    Около 19 от всеки 20 инфектирани се възстановяват без да имат нужда от лечение в болница. От приетите за болнично лечение повечето също се възстановяват, но някои от тях може да имат нужда от кислородна терапия или механично обдишване (респиратор/вентилатор). Именно това са високорисковите пациенти, на които лекарството помага.

    То се използва за намаляване на възпалението в широк диапазон други заболявания и изглежда помага да се предотвратят част от пораженията, които се случват, когато имунната система на човек се претоварва докато се опитва да се пребори с вируса. Това претоварване е известно като цитокинова буря и може да е смъртоносно.

    „Има много ясна полза. Лечението е до 10 дни с дексаметазон и струва 5 паунда (около 11 лева). Така че в крайна сметка струва 35 паунда (около 76 лв.) да спасите живот. Това е лекарство, което е достъпно на глобално ниво“, казва водещият на изследването проф. Мартин Ландрей. Той обяснява, че медикаментът трябва да се дава на пациенти в болници, но хората не бива да го купуват и да го носят у дома.

    Дексаметазонът не помага на хора с по-леки симптоми – тези, които нямат нужда от помощ при дишането. 

    Клиничното изследване, наречено The Recovery Trial, тече от месец март. То включваше лекарствата за малария хидроксихлорокин и хлорокин, които в последствие отпаднаха поради факта, че предизвикат увеличена смъртност и проблеми със сърцето.

    Друго лекарство – remdesivir, който е антивирусен препарат, изглежда намалява времето за възстановяване на пациентите и вече се разпределя в мрежата на NHS (National Health Service – Национална здравна услуга).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 8 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 8 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 15 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 16 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава