неделя, 24 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1916 прочитания

  Сериозността на симптомите на COVID-19 може да зависи от кръвната група

  Тези с кръвна група 0 са с по-малък шанс да развият сериозни симптоми
  23 юни 2020, 15:39 a+ a- a

  Ново проучване на Националния институт за изследване на човешкия ген в САЩ сочи, че гени, асоциирани с определени кръвни групи, може да увеличат риска от развиването на сериозни инфекции, породени от COVID-19, водещи до проблеми с дихателната система.

  Тези от кръвна група A са 50% по-застрашени от развиването на сериозни симптоми и отказ на дихателната система, отколкото тези с друга кръвна група. В същото време тези от кръвна група 0 са изложени на 50% по-малък риск.

  По данни на Live Science две предходни проучвания също потвърждават връзка между кръвната група и рисковете от COVID-19.

  По време на проучването учените са изследвали гени, включително тези, отговарящи за кръвната група. Изследвани са над 1600 пациенти с COVID-19 и над 1300 души, които не са били заразени с новия коронавирус. Изследователите са разгледали над 8 млн. еднобуквени промени в ДНК кода. В човешкия геном има милиони подобни кодификации, които могат да бъдат използвани за откриването на гени, свързани с определено заболяване, твърди Национална лаборатория по медицина в САЩ,

  Учените са разгледали региони от генома, които са свързани с отказа на дихателната система поради COVID-19 – случаи, в които симптомите са толкова сериозни, че налагат кислородна маска или респиратор за облекчаване на състоянието. Един от сигналите произлиза от регион, който включва гени, свързани с реакцията на имунната система в белите дробове. Друг сигнал идва от регион, който определя кръвната група. Това позволява свързването на сериозността на симптомите с типа на кръвната група.

  Другият идентифициран регион има шест гена, някои от които взаимодействат с рецептора ace2, който SARS-CoV-2 атакува, за да проникне в тялото. Другите гени са свързани с химикали, които взаимодействат с имунните клетки в белите дробове.

  Учените посочват още, че освен кръвната група други фактори влияят за развиването на сериозни проблеми при прихващане на вируса. Съществуващи здравословни проблеми като сърдечни заболявания, хронични заболявания на белите дробове и диабет могат да увеличат рисковете от усложнения по време на боледуване от COVID-19.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Гърция удължи до 8 февруари ограниченията за влизане в страната
  Бизнес пътуване е разрешено единствено по изключително неотложни причини
  преди 2 дни
  Великобритания обмисля пълно затваряне на границите си
  За да ограничи евентуално навлизане на нови вирусни варианти в страната
  преди 2 дни
  България може да купи всяка ваксина срещу Covid-19, стига да е одобрена на европейско ниво
  От 4 февруари в клас се връщат до 40% от учениците от 5 до 12 клас
  преди 2 дни
  Медици във Франция стачкуват с искане за повече ресурси за болниците
  Баровете и ресторантите са затворени от месеци, а правителството предупреди, че ски курортите вероятно няма да отворят и през февруари
  22 януари 2021, 11:42
  ЕП поиска от страните в ЕС да вземат мерки относно поскъпващите жилища
  Чуждестранните инвестиции покачват местните цени на жилищата, а платформи като Airbnb ограничават предлагането на жилища